Новий. Випробуваний! Кращий.

/ Механізація АПК / П'ятниця, 12 грудня 2014 16:59

Дмитро РАДІОНОВ, спеціально для "АС"

Компанія CLAAS вивела на поля Східної Європи зернозбиральний комбайн серії TUCANO у двох версіях: TUCANO 570 та 580. Ця машина стане надійним помічником хазяйновитому фермерові.

 

Якщо фермер — це душа господарства, то техніка — його серце. У наш складний час будь-яка поламка чи збій у роботі можуть обійтися фермеру дуже дорого.

 

Німецька компанія СLAAS знає про це. Її машини десятиліттями успішно працюють по всьому світу: від складного європейського ландшафту — до неозорих північноамериканських рівнин, від українських степів — до австралійських пустель. Ото й кажуть: «Німецьку якість знівелювати неможливо».

 

Цього року компанія CLAAS презентувала комбайн серії TUCANO у двох версіях: TUCANO 570 та 580. Ця модель має чимало переваг: зручна система керування, покращений комфорт, на 20% підвищена продуктивність, унікальна у своєму класі технологія обмолоту, зерновий бункер поважним об’ємом до 9000 л, висока швидкість його розвантаження, гарантований запас потужності навіть за найскладніших умов збирання, повний привод із збільшеною на 30% тягою… Але — про все по порядку.

 

altЗзовні

Машина виконана в стилі класичного європейського комбайна нового покоління. Акуратність ліній, загальна лаконічність і практичність у поєднанні з дикою нестримністю. Це створює образ зубра: сильного, витривалого, незламного. Окремої уваги заслуговують колеса цього «звіра». На модель 570/580 встановлюються флексові шини низького тиску з розмірами для ведучого моста: 800/70 R 32 і 680/85 R 32, для веденого моста: 620/70 R 26 і 520/80 R 26. Вони забезпечують таку ж опорну поверхню, як стандартні шини на 2 розміри більше. Завдяки збільшенню опорної поверхні та поліпшенню тяги зменшується буксування, а з ним і витрати палива. Знижений тиск у шинах зменшує ущільнення ґрунту та підтримує його оптимальну структуру.

 

Комбайн оснащений удосконаленою системою освітлення, в якій використовуються ксенонові фари та фари Н9. Десять робочих фар комбайна перетворять ніч на день, значно підвищивши якість і зручність роботи у жнива.

 

Всередині

В останні десятиліття всі виробники сільгосптехніки при розробці нових моделей враховують комфорт водія. Це і не дивно: гарні умови покращують якість роботи. Тож комбайн TUCANO має простору та зручну кабіну. Великі вікна та дзеркала заднього виду забезпечують чудовий круговий огляд. До того ж, усі моделі можуть комплектуватися системою Profi Cam, що дозволяє підключити до чотирьох відеокамер, які синхронно транслюють зображення на кольоровий монітор або термінал S10 в кабіні комбайна. Наприклад, найрозповсюдженіший варіант — це камера, закріплена на вивантажувальному шнеці комбайна, адже завдяки такому розташуванню забезпечується контроль трьох процесів: вивантаження бункера, розподілу подрібненої солом’яної маси і контроль задньої частини комбайна під час руху назад.

alt

Всередині кабіни почуваєшся комфортно та вільно. Рульова колонка регулюється в трьох положеннях. Багатофункціональний джойстик CMOTION розроблений спеціально під праву руку. Сидіння оператора оснащене підігрівом та адаптивною пневмопідвіскою, яка ефективно гасить до 40 % коливань. Пневматична подвійна поперекова опора утримує спину в потрібному положенні. Якісний клімат-контроль створює приємну атмосферу та оптимальну вентиляцію. Рівень шуму мінімальний.

 

У період жнив комбайнери часто працюють понаднормово. В пікові періоди сніданок, обід, а подекуди й вечеря з’їдаються в полі. Фахівці CLAAS подумали і про це. В кабіні TUCANO є багато відсіків для зберігання будь-чого, а також холодильник об’ємом 43 літри із тримачем пляшок. Для зручності відкидну спинку можна використовувати як столик.

 

Електроніка

У комбайні TUCANO на допомогу комбайнерові повсякчас стає електроніка. Головною системою керування є термінал CEBIS. Вона призначена для інформування, реєстрації, управління і контролю. Меню зрозуміле, структуроване і логічне, а управління — просте та швидке.

 

Для контролю процесів і станів достатньо одного погляду на великий дисплей CEBIS з діагоналлю 21 см — вся найважливіша інформація про рух або польові роботи виводиться на екран. Зокрема, інформація щодо продуктивності, бортової діагностики, стану машини... Показано чимало корисних індикацій: вологість зерна, обмолочена площа, контроль частоти обертання (наприклад, молотильного барабану), необхідність робіт з техобслуговування тощо. Всі попередження з боку машини, що адресовані водієві, супроводжуються звуковим сигналом і відображенням символу з текстом.

 

Система CEBIS контролює також інші системи: автоматичного рульового керування, автоматичного управління жаткою, вимірювання витрат палива… Усі вони працюють як єдиний годинник, значно покращуючи якість роботи комбайна.

 

Двигун та іже з ним

Як було вже зазначено, комбайн TUCANO пропонується у двох версіях: 570 та 580. Різниця між ними полягає у марках двигуна та їхній потужності. Так, на 570-ту версію встановлено двигун Mercedes-Benz OM 926 LA з максимальною потужністю 240 кВт (326 к.с.). А 580-та версія оснащена дещо сильнішим двигуном Caterpillar C9 з максимальною потужністю 278 кВт (378 к.с.).

 

altВисокопотужні та рентабельні двигуни TUCANO відповідають стандарту токсичності Tier 3 і при цьому забезпечують оптимальну продуктивність навіть у складних умовах. Крім іншого, компанія CLAAS поставила на комбайн оновлену систему охолодження з автоматичним відсмоктуванням пилу. Вона охолоджує двигун, гідравліку та кондиціонер. Більший відсік радіатора дозволив значно підвищити ефективність охолодження. Автоматичне відсмоктування пилу постійно очищує обертовий відсік радіатора і забезпечує оптимальний забір зайвого тепла із захистом робочих панелей від забруднення.

 

Не секрет, що для потужного двигуна потрібно чимало кисню. На новій моделі встановлено обертову решітку радіатора. Завдяки попередній сепарації кількість частинок бруду, що потрапляють у два повітряні фільтри, значно скорочено. Що стосується самих фільтрів, то їх загальний об’єм було збільшено. Ці нововведення значно подовжують інтервали техобслуговування і скорочують простої комбайна.

 

Трансмісія, привод, система обмолоту

Німецькі інженери не перестають дивувати. Приємною несподіванкою стала гідрооб’ємна трансмісія. Вона легко керується за допомогою багатофункціонального джойстика. Логічним наслідком є збільшення продуктивності комбайна: це досягається за рахунок пришвидшення поворотів і регулювання швидкості руху відповідно до мінливих умов експлуатації.

 

Додатковою можливістю є надійний повний привід. Одне натискання кнопки — і найважчі умови роботи для комбайна не є проблемою. Новий повнопривідний міст оснащений двома центральними гідромоторами, які вбудовані в міст, і відрізняється значно збільшеним ККД. Вбудована конструкція дозволяє зменшити кількість ліній ззовні.

 

Таблиця. Технічні характеристики 
зернозбиральних машин Tucano 580/Tucano 570
alt

 

Також спеціалісти компанії CLAAS розробили унікальну систему обмолоту APS HYBRID SYSTEM. Вона поєднує в собі дві ефективні технології: тангенціальну систему обмолоту APS і високопродуктивну систему сепарації ROTO PLUS. Завдяки цим удосконаленням рослинна маса розділяється ефективніше, її потік стає більш рівномірним і рухається швидше (на 33 %), завдяки відцентровій силі покращується сепарація зерна. І у підсумку продуктивність зростає на 20 %, а витрата палива лишається незмінною.

 

Підбарабання регулюється гідравлічно з робочого місця комбайнера, що дозволяє комфортно й оперативно адаптувати роботу до умов обмолоту, що можуть змінюватися упродовж дня. Окрім того, підбарабання обладнано і системою гідрозахисту від перенавантаження, яка «скидає» підбарбання у пікові моменти і повертає його у вихідне положення одразу ж після нормалізації потоку маси.

 

Для оптимального обмолоту широкого спектру культур у системі APS, окрім приводного варіатора, передбачено і двоступінчастий редуктор. При зміні числа обертів молотильного барабана частота обертання прискорювача та відбійного бітера змінюються синхронно.

 

Сепарація

ROTO PLUS — роторна система сепарації, яка працює за простим та ефективним принципом. Відбійний бітер молотарки APS подає масу до ротора. Обертання ротора забезпечує потужну відцентрову силу, під дією якої залишки зерна ефективно відділяються.

 

altДля максимальної гнучкості протягом дня або адаптації до різних культур частота обертання плавно регулюється в діапазоні 920-480 об./хв. Це дозволяє за лічені секунди вплинути на якість соломи, наприклад, якщо вона призначена для заготівлі.

 

Якщо необхідна повна продуктивність машини, частота обертання ротора просто знову збільшується. За доволі сухих умов комбайнування дві перші деки ротора можна закрити заслінками, тим самим зменшивши кількість дрібної соломи. За рахунок цього знижується навантаження на решета і підтримується постійна продуктивність комбайна. Все це дає можливість м’яко обробляти рослинну масу на всіх стадіях при рівномірно високій подачі, а також унеможливлює дроблення зерна.

 

Загалом, система APS HYBRID SYSTEM відрізняється ефективною сепарацією залишкового зерна з підвищенням швидкості передачі зернової маси між роторами і деками в 10 разів, а також збільшеною відцентровою силою — принципово нова технологія сепарації порівняно зі звичайними соломотрясами.

 

Розвантажування

Новий комбайн TUCANO оснащений новою системою верхнього вивантаження потужністю 105 л/сек. Розвантаження зернового бункера об’ємом 9000 л займає менше двох хвилин. Крім того, TUCANO має збільшену перевантажувальну висоту і ширину. Це дозволяє без проблем завантажувати навіть великі транспортні засоби. Тому можна придбати відповідні вивантажувальні шнеки для жаток шириною до 9,3 м.

 

Розкидання соломи теж добре продумане. Від роторів солома подається в подрібнювач для дрібної нарізки і рівномірного розподілу по встановленій ширині захвату.

 

altЗавантаження подрібнювача можна змінювати. Залежно від вологості і властивості соломи, потік маси завжди, по можливості, подається якомога ближче до середини, що рівномірно розподіляє її в подрібнювачі. Чим більше об’єм соломи і ширина жатки, тим точніше і більш рівномірно необхідно розподіляти солому. Система Active Spreader від компанії CLAAS забезпечує необхідну якість і точність. Рослинна маса подається через два ротора зустрічного обертання, пришвидшується і рівномірно розподіляється по заданій робочій ширині до 9,3 м.

 

Розкидач соломи придатний для прибирання злакових і кукурудзи — без переоснащення, оптимально розподіляє солому по ширині, надійно подає масу в будь-яких умовах, не впливає на повітряний потік очистки. При обслуговуванні легко дістатися до решіт завдяки складним розподільникам полови.

 

Техобслуговування

Комбайн дуже простий і зручний в обслуговуванні. Він оснащений поворотним відсіком радіатора для швидкої ручної чистки, великоформатними капотами для простого доступу, повітряним компресором, пультами мащення, а також ящиком для зберігання інструментів. У моторний відсік та інші зони ТО легко потрапити завдяки переносним сходам. Задній капот системи сепарації легко відкривається.

 

Новинкою стала також поява системи централізованої системи мащення. Завдяки їй майже всі точки автоматично забезпечуються необхідною кількістю мастила. А це забезпечує надійне і регульоване мащення на ходу всіх необхідних точок, збільшує термін служби вузлів, а також економить кошти завдяки пониженій витраті мастильного матеріалу та зменшеному рівню зносу.

 

Підсумки

Черговий комбайновий витвір компанії CLAAS гідний своїх попередників. Це машина, якою легко керувати. Вона стане надійним помічником хазяйновитому фермеру. А завдяки низькій витраті пального й мастила, довгим інтервалам технічного обслуговування та великій продуктивності комбайн обіцяє швидку окупність.


Коментар

 

altІван ПАЛАМАРк. т. н., керівник з розвитку ринку ТОВ «КЛААС УКРАЇНА»

- Взагалі у компанії CLAAS є широкий модельний ряд комбайнів від найменшого за продуктивністю фермерського комбайна Dominator 130 до найпотужнішого Lexion 770, для великих аграрних підприємств. Також маємо три модельні ряди комбайнів середнього класу Tucano: 300-ої серії, 400-ої та 500-ої. На виставці «ІнтерАгро–2014» ми показували комбайн Tucano 440, також наші дилери презентували Tucano 470. В Україні є уже й комбайни 500-ої серії, а саме Tucano 570. Комбайни такого класу беруть середні господарства, які обробляють 3-10 тис. га.

Інколи українські фермери побоюються електроніки, якою, мовляв, «нашпиговані» ці комбайни. Комбайни Tucano 570, звісно, теж обладнані системою інформаційного забезпечення: реєстрації даних, їх зберігання й передачі на центральний сервер для подальшої обробки, аналізу та оптимізації робочих процесів. Але всі ці системи не складніші для розуміння, ніж мобільний телефон. Якщо механізатор уміє користуватися мобілкою — він без проблем упорається з Tucano. На практиці наші комбайнери вже тривалий час працюють на цих комбайнах без жодних ускладнень.

Високий технічний рівень оснащеності лише полегшує роботу із сучасною технікою. Скажімо, автопілот веде комбайн уздовж загінки без втручання водія. Для чого це треба? Щоб механізатор сконцентрував увагу на інших параметрах. Таким чином підвищується ефективність роботи комбайна, машина ідеально завантажується під межу продуктивності, й у жнива не втрачається ані секунди.

 

 26 квітня 2024
Для надання підтримки підприємцям Харкова й Харківської області, що постійно перебувають під ракетними обстрілами, Уряд вдвічі збільшив розмір гранту, який можуть отримати бізнесмени на старт або розвиток власної справи – до 500 тис. грн.
Для надання підтримки підприємцям Харкова й Харківської області, що постійно перебувають під ракетними обстрілами, Уряд вдвічі збільшив розмір гранту, який можуть отримати бізнесмени на старт або розвиток власної справи – до 500 тис. грн.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Вночі 27 квітня в Україні у західних, Житомирській та Вінницькій областях на поверхні ґрунту очікуються заморозки 0-3° (І рівень небезпечності, жовтий).
Вночі 27 квітня в Україні у західних, Житомирській та Вінницькій областях на поверхні ґрунту очікуються заморозки 0-3° (І рівень небезпечності, жовтий).
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Експортні ціни на кукурудзу в Україні продовжують зростати на тлі зниження вартості морського фрахту, і переробники змушені підвищувати закупівельні ціни для накопичення запасів сировини.
Експортні ціни на кукурудзу в Україні продовжують зростати на тлі зниження вартості морського фрахту, і переробники змушені підвищувати закупівельні ціни для накопичення запасів сировини.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Станом на 26 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 546 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 26 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 546 тис. га зернових та зернобобових культур.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Міністерство аграрної політики та продовольства України внесло зміни до Критеріїв з визначення підприємств, установ та організацій, які мають важливе значення для національної економіки в галузі сільського господарства в особливий період.
Міністерство аграрної політики та продовольства України внесло зміни до Критеріїв з визначення підприємств, установ та організацій, які мають важливе значення для національної економіки в галузі сільського господарства в особливий період.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Торік фінансування агросектору за допомогою аграрних розписок склало близько $180 млн. За рік було видано 894 аграрні розписки, профінансовано 506 господарств. Загалом з аграрними розписками в Україні працювало 67 кредиторів.
Торік фінансування агросектору за допомогою аграрних розписок склало близько $180 млн. За рік було видано 894 аграрні розписки, профінансовано 506 господарств. Загалом з аграрними розписками в Україні працювало 67 кредиторів.
26 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.