Італійські зерновози для українських реалій

/ Механізація АПК / Четвер, 07 квітня 2016 13:17
Дмитро РАДІОНОВ, спеціально для "АС"
Я не відкрию Америку, якщо скажу, що сьогодні ми живемо в часи змін: нові умови існування, пошук нових ринків збуту, вимушена економія, і, водночас, потреба в модернізації процесу сільгоспвиробництва тощо. Змін багато. І, звичайно, що деякі з них не оминули й логістику. 2016 року це питання набере великої злободенності для аграріїв, адже ціни на перевезення залізницею йдуть вгору, річкова інфраструктура тільки почала повільно розвиватись торік, та й вартість обслуговування старих вантажівок все швидше летить за хмари… То що робити?

 

Економити (звичайно, залежно від умов) можна по-різному: так затягти пояси, що і не продихнеш, або позбавитися від витратних старих вантажівок і придбати нові, більш вигідні в обслуговуванні. Але як їх правильно обрати? Сьогодні, коли кількість оборотних коштів обмежена, при виборі нової машини з-поміж численних характеристик, новітніх технологій і приємних дрібниць уся увага зосереджується на одному: вартості перевезення кожної тонни вантажу. Саме в цьому чиннику поєднано і пристосованість машини до складних умов експлуатації, і загальна вартість обслуговування, і тривалість міжсервісного періоду тощо. Відповідно, серед усього розмаїття пропозиції ринку найбільш привабливими для роботи в сільському господарстві є такі машини, в яких перевезення 1 т вантажу не коштує забагато. Компанія АМАКО пропонує сільгоспвиробникам саме такі вантажівки, а, зокрема, тягач Iveco Stralis Hi-Way RR (RR — спеціальна версія для складних умов експлуатації). Ця серія вантажівок хоч і не є новою, але впродовж останніх 3 років лишається однією з найбільш оптимальних для українських умов.
 
Двигун
«На сьогодні всі магістральні тягачі преміум-класу є дуже схожими за характеристиками, — розповідає керівник департаменту комерційної техніки компанії Амако Іван Ващенко. — Проте існує велика різниця у двигунах. Iveco Stralis оснащені відомими аграріям, зокрема, за сучасними тракторами, двигунами Сursor, сервісний період яких для України становить 75 тис. км. Для порівняння: у нашого найближчих конкурентів Євро 4, Євро 5 — 60 тис. км». Він також звернув увагу на те, що ці двигуни, об’ємом 8, 10 та 13 л відповідають стандартам Євро 5 та пропонуються компанією АМАКО в широкому діапазоні потужності — 310-560 к.с.
 
Важливо, що всі двигуни до 500 к.с. відповідають стандарту «вдосконалений екологічно безпечний автомобіль» EEV, показники якого навіть перевищують вимоги до Євро 5. У той же час, зекономити до 5% палива, знизити експлуатаційні витрати та оптимізувати роботу двигуна допомагає система вибіркового очищення вихлопних газів SCR (Selective Catalytic Reduction), в якій використовується реагент Ad Blue. Коротко про роботу SCR: реагент, що перебуває в окремому баку, вприскується до потоку відпрацьованих газів. Через це в гарячих відпрацьованих газах утворюється аміак, який у присутності каталізатора (пентаоксид ванадію V2O5) розчиняється на азот і воду. Таким чином, тверді часточки вихлопу та шкідливі оксиди азоту знешкоджуються, а сам вихлоп стає безпечним для людей і навколишнього середовища.
 
Уваги варта й система Сommon Rail, що вприскує пальне до двигуна під тиском до 2200 бар. Це дозволяє вже від 1000 об./хв. досягти максимального крутного моменту.
 
А як щодо палива? Адже відомо, що сервісний період машини лімітується заводом-виробником, перш за все відповідно до кількості сірки в пальному. Так, коли її в паливі понад 0,5% — сервісний період можна ділити на два. «Ми серйозно поставилися до цього питання, — підкреслює Іван Ващенко. — А тому разом із IVECO інкогніто провели аналіз палива в усіх популярних і не дуже заправках України. Результат: у дизпаливі жодної заправки вміст сірки не перевищував 0,5%. Через це було поставлено питання про збільшення сервісного періоду Iveco Daily до 40 тис. км».
 
Коробка передач
Стандартно IvecoStralisHi-Way комплектується технологічно роботизовано коробкою передач EuroTronic, яка може працювати в напівавтоматичному та автоматичному режимах. В останньому при перемкненні швидкостей враховується все: і дорожні умови, і завантаження автомобіля, і навіть стиль водіння водія. Це, зокрема, оптимізує витрату палива. Важіль перемикання знаходиться на передній панелі. Загалом Euro Tronic легша за механічну коробку на 60 кг, компактніша за неї та має меншу кількість електричних і пневматичних з’єднань. Крім того, в ній немає синхронізаторів, завдяки чому система не допускає неправильного перемикання та перевищення максимальних обертів.
 
Як опцію можна встановити механічні 9-ти або 16-ти ступінчасті коробки передач ZF. Зокрема, остання оснащена сервоприводом перемикання, що дозволяє перемикати передачі легко, швидко та точно.
 
Рама та підвіска
Зрозуміло, що в складних аграрних буднях (та й на українських дорогах теж) міцна рама та надійна підвіска зайвими не будуть. Рама для Iveco Stralis зроблена з надміцних сталевих балок С-видного перерізу з подвійним звуженням товщиною 6,7 мм та 7,7 мм, залежно від версії, моделі та колісної бази.
 
На Iveco Stralis може бути встановлена повністю параболічна, задня пневматична або повністю пневматична підвіска. В останніх двох випадках вона комплектується системою електронного керування ECAS. Вона не тільки тримає на постійному рівні висоту рами під час завантаження/розвантаження та їзди, а й здатна змінювати висоту рами при з’єднані/від’єднанні напівпричепа чи контейнеровоза. Крім того, ECAS незалежно від завантаження та типу дорожнього покриття гарантує постійну геометрію ходової частини.
 
Безпека на дорозі
Для безпечної експлуатації IvecoStralisHi-Way оснащено численними системами:
 
  • EBS (система електронного керування гальмами, до якої також належать ASR (антибуксувальна система) та EBL (система обмеження гальмівного зусилля);
  • AEBS (система екстреного гальмування);
  • ACC (адаптивний круїз-контроль);
  • ESP (система підвищення стійкості на дорозі);
  • Hill Holder (система для усунення відкату під час рушання вгору);
  • Lane Departure Warning System (система руху за розміткою на дорозі);
  • Driver Attention Support (система контролю уваги водія).
 
Відповідно до потреб
АМАКО пропонує не тільки нові вантажівки, а й ті, що були у вжитку. Це машини не старше 5 років, класу Top Used, з пробігом тільки до 500 тис. км Західною Європою та піврічною гарантією без обмеження пробігу для виявлення прихованих дефектів.
 
«Якщо за рік клієнт наїжджає 50-60 тис. км (мінімум для машин такого класу), то ми можемо порадити вживану, а коли — понад 100 тис. км, то радимо виключно новий автомобіль. Купувати вживаний у такому випадку економічно недоцільно», — пояснює Іван Ващенко.
 
Сервіс
Але всі розуміють, що без гарного сервісного забезпечення навіть найкраща машина не варта й копійки. Саме тому наразі компанія АМАКО наполегливо працює над розширенням сервісної мережі та покращенням рівня післяпродажного обслуговування.
 
«На цьому етапі АМАКО зробила прорив у сервісі. Так, минулого року на базі нашого головного офісу (с. Проліски Київської обл.) ми відкрили новий сервісний центр IVECO площею 900 м², ще один було відкрито в Запоріжжі. Крім того, на початку 2016 р. очікуємо відкриття нашого представництва, а заразом і нового сервісного центру в м. Львів. Щодо планів, то в найближчі два роки хочемо відкрити сервісні центри IVECO в Полтаві, Одесі, Херсоні та, можливо, в Вінниці. Ця стратегія повністю погоджується із представництвом заводу IVECO в Україні, і ми рухаємося в одному напрямку з ним», — ділиться Іван Ващенко.

Коментар
 
Максим ЧИКУНОВкерівник департаменту маркетингу компанії АМАКО
 Машини IVECO — це оптимальне поєднання ціни та якості європейського автомобіля. Саме тому вони є одним із лідерів на українському ринку. Також для нас пріоритетом є, мабуть, найбільш важливий вектор наших клієнтів — сервіс та запчастини. Ми хочемо бути ближчими до них та завжди швидко й ефективно реагувати на їхні потреби. Для зручності клієнтів ми запустили в Україні унікальний проект — Інтернет-магазин запчастин до аграрної, будівельної та комерційної техніки (parts.amacoint.com). У ньому кожен може не тільки ознайомитися з номенклатурою, наявністю та ціною необхідних запчастин і там же зробити замовлення, а й використовувати ресурс як «бек-офіс», тобто отримувати рахунки, накладні та вести баланс.

 

 26 квітня 2024
В урочищі Кіреші Хустського району, що на Закарпатті, почала квітнути відома Долина нарцисів.
В урочищі Кіреші Хустського району, що на Закарпатті, почала квітнути відома Долина нарцисів.
26 квітня 2024
 25 квітня 2024
Одразу після початку сезону в Україні впала ціна на томати. За словами учасників ринку, це було пов'язано з сезонним збільшенням пропозиції з місцевих теплиць, тоді як попит на цю продукцію помітно знизився.
Одразу після початку сезону в Україні впала ціна на томати. За словами учасників ринку, це було пов'язано з сезонним збільшенням пропозиції з місцевих теплиць, тоді як попит на цю продукцію помітно знизився.
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
В Україні у другій половині квітня ціни на живець свиней забійних кондицій продемонстрували незначне послаблення.
В Україні у другій половині квітня ціни на живець свиней забійних кондицій продемонстрували незначне послаблення.
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
24 квітня 2024 року Верховна Рада України прийняла в першому читанні проєкт Закону України №11150 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту інтересів власників земельних часток (паїв), а також застосування адміністративної процедури у сфері земельних відносин».
24 квітня 2024 року Верховна Рада України прийняла в першому читанні проєкт Закону України №11150 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту інтересів власників земельних часток (паїв), а також застосування адміністративної процедури у сфері земельних відносин».
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
KSG Agro увійшов до топ-5 агрокомпаній Національного рейтингу якості управління корпоративною репутацією «Репутаційні АКТИВісти-2024».
KSG Agro увійшов до топ-5 агрокомпаній Національного рейтингу якості управління корпоративною репутацією «Репутаційні АКТИВісти-2024».
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
Сумихімпром, гігант і єдиний виробник двоокису титану в Україні, які належить державі (в управлінні ФДМУ), запустив на цьому тижні виробництво після тривалої паузи.
Сумихімпром, гігант і єдиний виробник двоокису титану в Україні, які належить державі (в управлінні ФДМУ), запустив на цьому тижні виробництво після тривалої паузи.
25 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.