Контрольований суховій для зерна

/ Механізація АПК / Вівторок, 20 вересня 2016 11:03
Віктор БОРЗНЕНКО, Василь ЗАГАРНИЙ
спеціально для "АС"
Сушіння — важливий етап підготовки зерна до зберігання. Зерно, належним чином підсушене, і транспортуватиметься краще й легше. Для сушіння аграрії активно користуються вітчизняними й зарубіжними агрегатами різного типу. Найбільше розповсюдження отримали шахтні сушарки — через їх високу універсальність і продуктивність.

 

В Україні зараз виробляється значно більше аграрної продукції, ніж потрібно для внутрішнього споживання. Наприклад, при урожаї зернових (пшениця, рис, кукурудза, ячмінь) на рівні 57–60 млн т споживання його українцями становить не набагато більше ніж 25 млн т. Тому так гостро постає питання експорту, трейдингу, продажу за рубіж. Але й це не все: гарний урожай потребує доброї комори: техніки для підготовки до зберігання і ємностей для цього.

Тому так зріс інтерес аграріїв, наприклад, до застосування сушильних агрегатів. Сушіння є одним із важливих етапів підготовки до зберігання зерна. Належним чином підсушене, воно і транспортуватиметься також краще й легше. На елеваторах, у зерносховищах — там, де є потреба у агрегатах високої продуктивності — використовуються переважно сушильні комплекси шахтного типу.

Як відомо, більшість українських аграріїв (до 80%), серед тих, хто займається зерновими культурами, і має в обробітку понад 1,5 тис. га, приходить до необхідності встановлювати у себе у господарстві зерносушарки, а не користуватися орендованими десь на елеваторі чи в сусіда.

Зрозуміло, що нині, коли на ринку України присутні кращі світові виробники, нашим фермерам є з чого вибирати. Але й вітчизняні компанії намагаються не відставати, а подекуди й лідирують у своїх сегментах. Які зерносушарки нині є найбільш поширеними? Мабуть, шахтного типу. Вони мають велику пропускну здатність матеріалу для сушіння, працюють майже безперервно впродовж усього року і на загал демонструють значну продуктивність. Єдиний їхній недолік — спорудження потребує значних капіталовкладень чи інвестицій. Але така сушарка окупається при просушуванні значного обсягу зерна, тому що операційні витрати при роботі шахтних сушарок нижчі у порівнянні, скажімо, з мобільними. Звісно, сушити зернові можна й безпосередньо у полі, на току — за допомогою мобільних агрегатів. Але тоді зростуть і його втрати.

Зерносушарки 
виробництва KMZ INDUSTRIES.
Стабільність та ефективність
KMZ INDUSTRIES виготовляє широкий модельний ряд зерносушарок, що включає у себе як високопотужні та енерго­ефективні зерносушарки Brice-Baker (потужністю до 300 т/год.), так і популярні моделі вітчизняної розробки ДСП (потужністю до 100 т/год.), які є надійним, простим в експлуатації та економічно вигідним рішенням. Широкий спектр моделей сушарок дозволяє пропонувати клієнту оптимальне рішення з урахуванням індивідуальних потреб кожного проекту.

Шахтні зерносушарки ДСП відмінно зарекомендували себе в Україні та за її межами. Вони широко відомі своєю надійністю, якістю та довговічністю. Низькі операційні витрати сушарок відмінно поєднуються із простотою експлуатації.

Brice-Baker — це високотехнологічні зерносушарки нового класу з продуктивністю від 9,5 т/год. до 300 т/год. Вони забезпечують не менше 15% економії на паливі і від 40% економії на електроенергії, що витрачається для переміщення агента сушіння. Це комплексний пристрій з індивідуальною системою управління технологічним процесом транспортування і сушіння зерна.

Автоматизована система управління забезпечує дотримання параметрів сушіння зерна згідно з технологічним рецептом. Підтримання оптимального режиму сушіння здійснюється за рахунок постійного контролю датчиками температури, вологості, гранично допустимого нагріву агента сушіння, контролю спалаху тощо. Ефективні газові пальники останнього покоління дозволяють здійснювати автоматичне плавне регулювання потужності. Камера згоряння забезпечує повне згоряння палива, а система і форма коробів сушильної камери гарантує рівномірний потік повітря, що проходить через зерно, створюючи умови для його ефективного сушіння. Завдяки цьому в зерносушарках Brice-Baker знижено витрату енергоносіїв.

Корпус зерносушарки виготовляється з оцинкованого металу європейських виробників. Програмне забезпечення та електричні схеми відповідають усім стандартам ISO, DIN. Весь модельний ряд зерносушарок комплектується системою пиловідділення. За потребою вони можуть комплектуватися як пальниками в закритих вертикальних камерах згоряння, так і безкамерними пальниками.

Протягом останніх 2 років підприємством KMZ INDUSTRIES введено в експлуатацію нові зерносушарки Brice-Baker SCN сумарною продуктивністю 724 т/год., у тому числі одна з найпотужніших в Україні зерносушарок (300 т/год. по пшениці), яка працює на Вороновицькому ХПП.

Зерносушарки виробництва KMZ INDUSTRIES — це надійний інструмент для забезпечення стабільного та ефективного процесу сушіння зернових й олійних культур усіх видів!

«Стела» (STELA). 
Зоря полів
Компанія STELA має величезний досвід у виготовленні сушарок, бо довгі роки цілеспрямовано спеціалізується тільки на техніці для сушіння. Випускає вона усі різновиди сушарок: шахтні, мобільні, стрічкові та ін. Робляться вони зі сплаву алюмінію, який гарантує надійність і довговічність агрегату.

Сушити ж здатні усе, що треба господареві: зерно, овочі, ріпак, зелені корми, пластівці та інші види агропродукції. Як і більшість високоякісних виробників, STELA складає Індивідуальні проекти сушарок відповідно до потреб конкретного замовника. Продуктивність від 1 до більше 400 т/год. До того ж, сушарки STELA можуть за потреби опалюватися за допомогою газу, дизпалива, біопалива або іншого типу енергоносія, який є на прикметі у власника цього обладнання. Може також використовуватись для нагріву гаряча вода або пара.

Завдяки рекуперації енергії та добрій циркуляції повітря (за рахунок використання додаткових вентиляторів) ці сушарки досягають підвищеної економічності. У них можлива економія тепла до 20%! Ця технологія, зауважимо, застосовується у всіх сушильних установках STELA як стаціонарних шахтних, так і мобільних, Просте й надійне автоматизоване управління робить цей сушильний агрегат напрочуд легким в ужитку.

Особливо слід відмітити інноваційну технологію системи повітроводів StelaBіturbo, яка зменшує необхідний обсяг гарячого повітря на 40% порівняно зі звичайними сушарками з рекуперацією тепла, а, відтак, питомі витрати енергії знижуються на 15%, а електроенергії на 20%. Усі ці пристосування забезпечують виробникові підвищену рентабельність.

«Ріля» (RIELA).
Генерування тепла
Компанія Riela (ТзОВ «Ріля Україна») більше 40 років займається виробництвом обладнання для сушіння. Зокрема, широко представлені на українському ринку її стаціонарні шахтні зерносушарки типу GDT моделей GDT 240–800. Вони годяться для зернових культур, бобових, соняшнику, ріпаку, для сушіння посівного матеріалу. Зерносушарки комплектується різними теплогенераторами, на вибір: під дизпаливо, газ, пропан. Можна встановити також і на твердому паливі: брикетах, гранулах, пелетах.

Шахта сушарки виготовлена зі спеціального міцного сплаву алюмінію, а опорні ноги і деякі конструкційні елементи — з оцинкованої сталі. Агрегат добре пристосований до роботи навіть в агресивному середовищі. Система каскадів рівномірно розподіляє у зерносушарці нагріте повітря. Модульна конструкція колони дає можливість нарощувати висоту сушарки й, відтак, збільшувати її пропускну здатність. Сушарка з каскадною побудовою характеризується низьким споживанням енергії, можливістю застосування високих температур. Витяжні вентилятори, створюючи у шахті розріджений вакуум, протягують назовні крізь зернову масу гаряче повітря від теплогенератора. Такий спосіб сушіння обмежує до мінімуму втрати тепла.

Якщо планується використання зерносушарки в межах населеного пункту, для недопущення забруднення навколишнього середовища лузгою, парою, пилом, торгова марка RIELA пропонує встановити систему циклонів на вентилятори, або центробшайдери на теплогенератори. Для збереження теплової енергії можна замовити зерносушарку, утеплену ізопанелями. А для повторного використання тепла пропонується система рекуперації.

Зерносушарки типу GDT характеризуються ощадним використанням електричної й теплової енергії. Споживання газу на сушіння 1 т зерна на 1% вологості становить у середньому до 1,3 куб. м.

Керування сушаркою забезпечено автоматикою. Агрегат комплектується датчиками: наповнення й спорожнювання шахти зерносушарки, температури нагрівання зерна, температури носія тепла та датчиком безпеки на теплогенераторах. Усі датчики спрацьовують без втручання оператора у разі виходу сушарки із заданого режиму роботи. Передбачений також захист від загоряння (іскробезпека), і спеціальний контроль полум’я пальників.

«Петкус» (Petkus).
Сонячний агрегат
Компанія «Петкус» (Petkus) виготовляє чотири типи шахтних сушарок безперервної дії: DS, DU, WS, WU. Їх можна застосовувати для сушіння зернових, олійних культур, а також сипучого гранульованого матеріалу. Устаткування поставляється у кількох типорозмірах із продуктивністю до 48 т/год. (якщо рахувати по зерну пшениці). Ці сушильні агрегати можна експлуатувати у будь-яких кліматичних умовах.

Обробка кукурудзи має особливу специфіку, залежно від її призначення. Для роботи з кукурудзою найкраще підходять дві моделі — прямоточні (DS) і рециркуляційні (DU). Якщо агровиробник вирощує кукурудзу для продовольчих потреб або кормів, то тут найчастіше застосовують сушарки без теплогенератора. Якщо ж ставиться мета отримати високоякісний насіннєвий матеріал, то тоді варто використати спеціальні сушильні комплекси для кукурудзяних качанів.

Оскільки сушарки Petkus робляться з оцинкованої сталі, вони міцні й довговічні. Простий і швидкий монтаж агрегату, порівняно невелика площа для встановлення роблять агрегати Petkus доволі затребуваними на зерновому ринку.

Вони забезпечують рівномірне сушіння сировини, при тому маючи низький рівень пилової емісії. Осьові вентилятори працюють на відсмоктування повітря, тобто створюють у сушарці розрідження. Зерно обтікається повітрям знизу і зверху, а у підсумку забезпечується ефективне сушіння. Рівень шуму під час роботи витяжних вентиляторів доволі низький, він не виходить за межі нормативів ергономіки.

У сушарках рециркуляційного типу DU завдяки повторному використанню за допомогою рециркуляційного вентилятора нагрітого повітря (до 30%) досягається зниження витрат енергії й економія коштів.
 
Коментарі

Дмитро НОВИЦЬКИЙголовний інженер ТДВ «Бриг» (Первомайськ, Миколаївська обл.)
 У зерносушильний комплекс КС-16, який ми випускаємо, входить і зерносушарка. Вона у нас — класична за конструкцією: шахтна, стаціонарна. Ми робимо сушарки у двох типорозмірах продуктивністю 8 і 16 т/год. по пшениці при знятті 5% вологості. Сушаться нею будь-які зернові культури: пшениця, соя, соняшник, ріпак — усе. Працює вона на біопаливі: соломі, дровах, сипучих органічних відходах. У нас на Полтавщині є гарний клієнт — «Укролія». У них дуже багато відходів соняшникового лушпиння. От саме його вони й палять у нашій сушарці. У нашому підприємстві «Бриг» ви завжди можете отримати консультацію й допомогу в підборі необхідної сушарки. Наші фахівці виїдуть до місце монтажу, а за бажанням замовника налагодять запуск сушарки і проведуть навчання вашого персоналу.

Павло НУЖНИЙменеджер відділу збуту «Лубнимаш» (Лубни, Полтавська обл.)
 Наша сушарка У13-СШ-50 — це нова розробка заводу «Лубнимаш». У ній об’єднано усе краще, що на сьогодні придумали інженери, вітчизняні й зарубіжні. Її продуктивність — від 25 до 120 т/год., залежно від продукту і режиму роботи. Вона розрахована майже на всі типи культур: сушить пшеницю, ріпак, сою, соняшник. Повністю автоматизована. Попередньо перед встановленням у замовника ми монтуємо сушарку у себе на заводі, перевіряємо її. Потім можна встановити її просто неба чи у приміщенні, скажімо, елеватора. Викиди пилу в атмосферу у неї мінімальні.
Ми пропонуємо європейську сушарку, зроблену з європейських матеріалів за українською ціною. Метал на неї ми купуємо у Фінляндії. Сушарка У13-СШ-50 оцинкована, за характеристиками найкраща серед подібного типу устаткування. Вона при температурних впливах не піддається деформації. У нашої сушарки дуже ощадний пальник газу. І при тому її нескладно перевести на альтернативне паливо, в одного нашого замовника у Чернівецькій області це вже зроблено.

 

 26 квітня 2024
Для надання підтримки підприємцям Харкова й Харківської області, що постійно перебувають під ракетними обстрілами, Уряд вдвічі збільшив розмір гранту, який можуть отримати бізнесмени на старт або розвиток власної справи – до 500 тис. грн.
Для надання підтримки підприємцям Харкова й Харківської області, що постійно перебувають під ракетними обстрілами, Уряд вдвічі збільшив розмір гранту, який можуть отримати бізнесмени на старт або розвиток власної справи – до 500 тис. грн.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Вночі 27 квітня в Україні у західних, Житомирській та Вінницькій областях на поверхні ґрунту очікуються заморозки 0-3° (І рівень небезпечності, жовтий).
Вночі 27 квітня в Україні у західних, Житомирській та Вінницькій областях на поверхні ґрунту очікуються заморозки 0-3° (І рівень небезпечності, жовтий).
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Експортні ціни на кукурудзу в Україні продовжують зростати на тлі зниження вартості морського фрахту, і переробники змушені підвищувати закупівельні ціни для накопичення запасів сировини.
Експортні ціни на кукурудзу в Україні продовжують зростати на тлі зниження вартості морського фрахту, і переробники змушені підвищувати закупівельні ціни для накопичення запасів сировини.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Станом на 26 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 546 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 26 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 546 тис. га зернових та зернобобових культур.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Міністерство аграрної політики та продовольства України внесло зміни до Критеріїв з визначення підприємств, установ та організацій, які мають важливе значення для національної економіки в галузі сільського господарства в особливий період.
Міністерство аграрної політики та продовольства України внесло зміни до Критеріїв з визначення підприємств, установ та організацій, які мають важливе значення для національної економіки в галузі сільського господарства в особливий період.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Торік фінансування агросектору за допомогою аграрних розписок склало близько $180 млн. За рік було видано 894 аграрні розписки, профінансовано 506 господарств. Загалом з аграрними розписками в Україні працювало 67 кредиторів.
Торік фінансування агросектору за допомогою аграрних розписок склало близько $180 млн. За рік було видано 894 аграрні розписки, профінансовано 506 господарств. Загалом з аграрними розписками в Україні працювало 67 кредиторів.
26 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.