Точні можливості сучасних розкидачів мінеральних добрив

Точні можливості сучасних розкидачів мінеральних добрив

/ Механізація АПК / Середа, 26 жовтня 2022 11:10

За нинішніх реалій застосування мінеральних добрив перетворюється для українських аграріїв, якщо не на розкіш, то принаймні на дуже дороге «задоволення». Через відчутне їх подорожчання та брак коштів значення має кожен кілограм. Відповідно, до технічних можливостей розкидачів висувають підвищені вимоги. Що в такому разі пропонують відомі виробники цього сегмента сільгоспмашин?

Проблематика неякісного розподілення гранульованих міндобрив по поверхні полів відома. Це, зокрема, закорковування вихідних отворів на розподільчих дисках; неправильне дозування норми гранул унаслідок збоїв електроніки та інших чинників; знесення гранул на високій швидкості роботи чи внаслідок впливу погодних чинників, наприклад, сильного вітру. Причому на це впливає незрідка і низька якість самих добрив вітчизняного виробництва.

Це спричиняє нерівномірність живлення посівів і нераціональне використання дорогих міндобрив, коли здійснюється подвійне внесення гранул та не беруться до уваги дані аналізів складу ґрунтів. Натомість застосування точних електронних рішень дає змогу заощадити в середньому 100–120 доларів США на 1 га. На сьогодні це є просто чудовими показниками економії ресурсів і зниженням витратної частини в агровиробництві.

 

KUHN

Конструкція розкидачів міндобрив KUHN AXIS передбачає застосування низки точних технологій. Передусім мова про технологію електронного дозування EMC. ЕМС вимірює крутний момент кожного розподільного диска й визначає кількість і вагу добрив, які розкидає конкретний диск. Ризик закорковування отворів, незалежно від норми внесення, зводиться до мінімуму, бо навіть за низького потоку добрив, що подаються на диск, електроніка автоматично відкриває дозувальну заслінку, контролюючи швидкість спорожнення кожної секції бункера.

Важливою особливістю ЕМС є те, що цей параметр не залежить від типу добрив, розміру та щільності гранул. З самого початку роботи система електронного дозування EMC безперервно контролює і корегує ступінь відкривання чи звуження отвору для забезпечення максимальної точності. Відповідно, залежно від запрограмованої норми внесення, система ЕМС точно розраховує належні витрати добрив і крутний момент.

Спеціальний датчик у безперервному режимі здійснює вимірювання показника крутного моменту. Якщо потік добрив на одному з дисків стає менш чи більш потужним, технологія автоматично регулює ступінь відкриття вихідного отвору. Діапазон дозування добрив тут може становити від 3 до 500 кг/га за ширини розкидання до 42 м. Робоча швидкість цих агрегатів може сягати до 20 км/год, а обсяг бункера — 4000 кг і більше.

Мозковим центром розкидачів мінеральних добрив KUHN AXIS є ISOBUS-термінал CCI 200, розрахований на агрегатування з тракторами та додатковим обладнанням усіх відомих світових виробників. Максимальна ефективність ССІ 200 із розкидачем KUHN AXIS досягається за використанням карт диференційованого внесення мінеральних добрив. Спеціальний додаток CCI CONTROL на моніторі ССІ 200 безпосередньо керує нормою внесення добрив за картами. Своєю чергою, оператор машини лише вводить дані в систему із USB-накопичувача.

Система OPTIPOINT розраховує ступінь відкриття та моменти закриття кожного вихідного отвору, залежно від робочої ширини для будь-якого типу добрива, незалежно від форми, розміру та щільності гранул. Своєю чергою, на крайніх ділянках поля система VARISPREAD автоматично відкриває та закриває вихідні отвори у найсприятливіший момент, розрахований системою OPTIPOINT.

 

AMAZONE

Провідний німецький виробник широкого спектра сільгосптехніки пропонує на ринку України розкидачі нового покоління ZG-TS, в конструкції яких інтегровано унікальні точні рішення. Передусім це зважувальна система ProfisPro з онлайн-калібруванням, яке дає змогу безперервно контролювати налаштування шиберних засувок. Водночас здійснюється автоматична перевірка залишку міндобрив у бункері з автоматичним розрахунком кількості гектарів і часу роботи. Завдяки цьому також вимикається накопичення залишків гранул у бункері та ймовірне змішання різних видів добрив.

AMAZONE Argus Twin — система визначення ділянок розподілення добрив, яка заснована на реєстрації поперечного розподілення радарами, що працюють незалежно від наявності пилу і забруднень. Argus Twin змінює поперечне розподілення за допомогою 14 датчиків-радарів.

В Argus Twin ліву і праву зони розподілення контролюють по 7 датчиків-радарів, установлених на двох напівкруглих кронштейнах. Їх установлено на невеликій відстані над і за межами розкидних дисків, але всередині захисної рамки. Кожен датчик виявляє летючі гранули добрив на відстані 40–90 см; таким чином, вони сканують усе віяло розкидання.

Обробка сигналів відбувається кілька разів на секунду в робочому комп’ютері розкидача. Активувати режим автоматичної оптимізації поперечного розподілення Argus Twin можна на терміналі, наприклад, CCI 100 або Amatron 3.

Уже кілька років поспіль німецький виробник удосконалює ще одну унікальну функцію — WindControl. Річ у тім, що під час внесення добрив зустрічний або попутний вітер витягають або сплющують дугу розподілення гранул, але це не впливає на поперечне розподілення. Бічний вітер, навпаки, істотно змінює картину поперечного розподілення: дуга з одного боку сплющується, з іншого — витягується. Так формується асиметрична картина розподілення гранул. Натомість AMAZONE має рішення, що нівелює вплив вітру — опційну систему WindControl.

Система WindControl AMAZONE забезпечує оптимальне поперечне розподілення навіть під час бічного вітру. Також за допомогою високочастотного датчика вітру безперервно розраховуються й автоматично адаптуються нові параметри значення для розподільника добрив. А в робочому меню крім усіх важливих параметрів внесення добрив оператор завжди бачить актуальні параметри вітру.

На особливу вагу заслуговує також система контролю вихідного отвору в навісних розподілювачах Za-TS FlowCheck, яка безперервно сканує можливе забиття каналу чи холосту роботу механізму.

 

KVERNELAND

Розкидачі мінеральних добрив KVERNELAND Exacta TL Geospread належать до тієї категорії машин, що вже в базовому оснащенні розраховано передусім на роботу за технологіями точного землеробства. Машина вже в базі має GPS-трекер, і це дає змогу власнику самостійно окреслити контури полів. Причому економія добрив буде тим вищою, чим більш неправильними є контури полів. У середньому завдяки відсутності перекриттів вона досягатиме 10%. Також розкидачі міндобрив KVERNELAND Exacta вже в базовому виконанні оснащено можливістю диференційованого внесення, відімкнення секцій із кроком 1 м, автоматичною ваговою системою та іншими елементами точного землеробства.

Розкидач KVERNELAND Exacta TL Geospread має по два актуатори на кожному з дозаторів. Перший керує нормою внесення (кг/хв) другий — картиною розкидання та робочою шириною. Завдяки цьому всі налаштування розкидача виконуються з кабіни трактора. Крім того, їх можна змінювати під час роботи в полі вручну або автоматично за допомогою системи GEOCONTROL.

У разі застосування розкидача KVERNELAND Exacta TL Geospread в системах точного землеробства (активувавши систему GEOCONTROL) машина автоматично змінюватиме норму внесення згідно з електронною картою-завданням, з тим місця перекриття розкидання вимикаються, бо ширина розкидання змінюватиметься також автоматично посекційно. Усі налаштування та регулювання виконуються в ISOBUS терміналі.

 

SULKY

Розкидачі виробництва SULKY дедалі частіше використовуються на полях України. Ці машини також оснащено досить цікавими рішеннями для точного землеробства.

Спеціально розроблені лопатки EPSILON м’яко підхоплюють і супроводжують добриво з бункера. Чітке розподілення гранул на два потоки відразу при попаданні на лопатку забезпечує оптимальне перехрещення між перекриттями з двох сторін. Це забезпечує збереження рівномірного розподілення на велику ширину при всьому відцентровому пришвидшенні й незалежно від норми/га.

Не виходячи з кабіни трактора (версія з електронним керуванням), можна адаптувати режим крайового розкидання під конкретне поле. Так, режим «повна ширина» дозволяє легко перейти до початкових установок — обробіток усього поля, а режимі «еко-інтенсивність» — 100% добрив потрапляє на відстань до 2 м до країв поля. Режим «екологічна межа» — 100% добрив попадає на межову лопатку.

Зазначимо також ECONOV — систему поступового відімкнення всіх секції. Система ECONOV складається з вагового датчика VISION WPB, оновленої системи TRIBORD 3D (контроль кордонів розкидання), системи Ready to Spread (автоматичні налаштування подачі добрив за допомогою FERTITEST) та навігаційної системи MATRIX 840 GS.

Пропонуючи шість секцій розкидання, ECONOV автоматично і безперервно керує шириною роботи, перебуваючи у будь-якому місці на полі, завдяки формі розкидання у вигляді пів місяця. ECONOV робить ставку на три аспекти:

• точний контроль площі розкидання добрив у вигляді пів місяця, ґрунтуючись на тестах CEMIB;
• регулювання точки падіння гранул на розкидний диск (патент SULKY) для контролю секціями розкидання за допомогою електричних циліндрів;
• локалізація на місцевості трактора і розкидачі добрив завдяки сигналу навігатора (GPS), приєднаного до пульта керування і панелі контролю секціями.

 

На початку роботи від краю поля ECONOV подає сигнал до поступового і прямолінійного розкидання. За наближення до краю поля відбувається поступове відімкнення секції та зменшення норми розкидання.

 

 27 квітня 2024
Столиця України вже давно має знану у всьому світі солодку візитівку – Київський тор. Тепер така візитів з’явилась і у Вінниці.
Столиця України вже давно має знану у всьому світі солодку візитівку – Київський тор. Тепер така візитів з’явилась і у Вінниці.
27 квітня 2024
 26 квітня 2024
Для надання підтримки підприємцям Харкова й Харківської області, що постійно перебувають під ракетними обстрілами, Уряд вдвічі збільшив розмір гранту, який можуть отримати бізнесмени на старт або розвиток власної справи – до 500 тис. грн.
Для надання підтримки підприємцям Харкова й Харківської області, що постійно перебувають під ракетними обстрілами, Уряд вдвічі збільшив розмір гранту, який можуть отримати бізнесмени на старт або розвиток власної справи – до 500 тис. грн.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Вночі 27 квітня в Україні у західних, Житомирській та Вінницькій областях на поверхні ґрунту очікуються заморозки 0-3° (І рівень небезпечності, жовтий).
Вночі 27 квітня в Україні у західних, Житомирській та Вінницькій областях на поверхні ґрунту очікуються заморозки 0-3° (І рівень небезпечності, жовтий).
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Експортні ціни на кукурудзу в Україні продовжують зростати на тлі зниження вартості морського фрахту, і переробники змушені підвищувати закупівельні ціни для накопичення запасів сировини.
Експортні ціни на кукурудзу в Україні продовжують зростати на тлі зниження вартості морського фрахту, і переробники змушені підвищувати закупівельні ціни для накопичення запасів сировини.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Станом на 26 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 546 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 26 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 546 тис. га зернових та зернобобових культур.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Міністерство аграрної політики та продовольства України внесло зміни до Критеріїв з визначення підприємств, установ та організацій, які мають важливе значення для національної економіки в галузі сільського господарства в особливий період.
Міністерство аграрної політики та продовольства України внесло зміни до Критеріїв з визначення підприємств, установ та організацій, які мають важливе значення для національної економіки в галузі сільського господарства в особливий період.
26 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.