Правильне та ефективне розведення домашньої птиці

Правильне та ефективне розведення домашньої птиці

/ Сучасне тваринництво / Вівторок, 21 квітня 2020 11:42

З початком весни актуальності набирає тема правильного та ефективного розведення домашньої птиці. Качки, гуси та кури — дуже популярні для невеликих ферм та домашніх господарств, оскільки дають змогу отримати прибуток за порівняно короткий час. Незалежно від виду птиці, ті, хто планує розпочати птахівничу діяльність, навіть невелику, як і ті, хто вже нею займається, повинні пам’ятати про овоскоп — прилад для візуальної перевірки яєць, або ж обзавестись яскравим ліхтариком чи іншим джерелом світла, адже перед закладкою яйця слід обов’язково оглянути на дефекти та темні плями. Якщо на яйці не просвітлюються останні, то для інкубації вони не годяться — там немає зародка. Що ще потрібно мати і знати, аби розведення птахів було ефективним та прибутковим?

Качки і гуси

Під час вирощування водоплавної птиці перед закладкою для інкубації яйця можна зберігати не більше місяця у сухому темному місці за температури 7–13 °C. Вони мають бути правильної форми, без нерівностей, тріщин чи горбиків. Перед закладанням в інкубатор брудні яйця слід помити 1,5% розчином перекису водню. Якщо ж качка чи гуска буде їх висиджувати, то мити не потрібно.

Кандидат сільськогосподарських наук Іван Бідяк найоптимальнішим способом вирощування молодняку качок вважає інкубатор, у той час як гусей радить вирощувати за допомогою квочки. «Молодняк гусей, вирощений квочкою, потім краще приживається у зграї», — зазначив експерт. До того ж усіх гусок-квочок краще садити одночасно, щоб молодняк був дружнім і добре приживався разом у стаді. Якщо якась гуска сіла раніше за інші, то під неї можна підкласти одне яйце, а коли інші гуски займуть свої місця у гніздах — замінити його на повноцінну кладку. Важливо пам’ятати, що запізнілу гуску з виводком вожак може не прийняти у стадо.

Розведення гусей та качок за допомогою насиджування розпочинають восени з підбору пар. Якщо йдеться не про старт діяльності, коли потрібно придбати і самця, і самку, а вже є стадо, то самок можна підібрати з нього, однак самців все ж краще придбати. Це захистить від родинного спарювання, і молодняк від таких пар буде міцним і життєздатним. Навіть якщо розведення свійської птиці тільки на старті і йдеться про перші насиджування, самців і самок краще купувати в різних місцях. Пропорції у стаді слід розраховувати так, щоб на 1 гусака припадало 2–3 гуски, а на одного селезня — 5 качок.

Важливо, що птахи можуть самостійно створити пару, в такому разі її не варто руйнувати — практично у 100% таких випадків птахи стають гарними батьками і добре піклуються про потомство. Самоорганізацію у стаді варто контролювати лише в тому випадку, якщо самки не приймають якогось самця, це помітно за поведінкою птахів — зазвичай вони починають клювати гусака чи селезня, якого не приймають.

Насиджування у качок триває 27–28 днів, у гусок — 38–40 днів. Іван Бідяк дав декілька важливих порад щодо виведення молодняку водоплавної свійської птиці:

  • Садити квочок на гніздо краще звечора, щоб птаха за ніч звикла.
  • Перший огляд гусячих і качиних яєць під час висиджування варто проводити на 7–8 день. За допомогою овоскопа чи іншого джерела світла слід оглянути їх на темні плями — яйця, у яких вони відсутні, можна викинути, оскільки в них немає зародка.
  • Годувати квочок потрібно раз на день. Їжі та води має бути вдосталь.
  • Варто слідкувати за процесом висиджування і видаляти поганих квочок, а їхні яйця підкладати в гнізда іншим гускам чи качкам.
  • Під качку найоптимальніше підкладати 12–15 яєць; під гуску — 8–10.
  • Молодняк, який вилупився, слід зібрати в коробку або ящик і поставити у тепле місце (28–30 °C). Залишати пташенят під квочкою до закінчення виведення не треба, адже вона їх може придавити.
  • Дуже маленькі пташенята, а також із великим животом для розведення не годяться — їх слід вилучити.
  • До квочки молодняк можна підпускати після завершення виведення.

 

Умови для каченят та гусенят у перші дні життя

Годувати пташенят потрібно з моменту народження кожні три години. Подрібнені варені яйця, розсипчаста пшоняна каша чи дрібна вівсяна крупа добре годяться для пташенят першого тижня життя. На другий тиждень до каш можна вже додавати подрібнену зелень, а також готувати мішанки з сиру, молока і кисляку або ж використовувати готові комбікорми промислового виробництва. Щодо останніх, то на молодняку краще не економити і купувати сертифікований корм перевіреного виробника. Добовий молодняк слід напоїти з піпетки слабким розчином перманганату калію, щоб захистити від смертності через погане засвоєння їжі.

У перші дні життя молодняку потрібне цілодобове освітлення, а оптимальна температура повітря у приміщенні, де вони перебувають, має бути 20–22 °C. Через тиждень пташенят можна відправляти на вільний вигул. За словами Івана Бідяка, мускусні качки погано турбуються про потомство, тому вирощуванню таких каченят слід приділяти багато уваги — фактично самостійно піклуватися про них.

 

Кури

Якщо у випадку з качками та гусьми потомство можна отримати з місячних яєць, то для інкубації курчат не варто використовувати яйця, зібрані більше тижня тому. Найоптимальніше використовувати ті, які збирали впродовж 5–7 днів. Це потрібно робити двічі на день — вранці та ввечері, і ще теплі яйця складати у вертикальному положенні гострим кінцем вниз. Правильне положення яйця важливе, оскільки у тупому кінці утворюється повітряна камера, потрібна пташеняті під час вилуплювання. Кімната, де зберігаються яйця, має бути чистою, сухою, темною і прохолодною, щоб убезпечити від розмноження вірусів, бактерій та плісняви — у разі неправильного зберігання вони проникають у яйце і викликають загибель ембріона.

Важливо розуміти мету вирощування курей, щоб правильно вибрати породу. Вони поділяються на 5 основних груп: яєчні, м’ясні, м’ясо-яєчні, декоративні та спортивні. «З яєчних порід найбільша несучість у Леггорна білого, — розповів Іван Бідяк. — Курка цієї породи на рік може знести 200–250 яєць. Високу несучість демонструють також легорнівські кроси — гібридні види. Продуктивність таких птахів сягає 300–330 яєць на рік. Однак кроси більш вимогливі до умов годівлі та утримання, а також такі птахи не зручні для розведення, оскільки не можуть дати собі подібного потомства. Наприклад, на птахофабриках із виробництва яєць утримують в основному кросів, і коли така птиця віднеслася, наступного року на вирощування її намагаються не ставити, бо продуктивність знижується».

Щоб отримати максимальну яйценосність курей взимку, експерт радить підтримувати температуру повітря у курнику на рівні 16–21 °C та збільшити світловий день для птиці до 14–16 годин, тобто залишати увімкненим світло. І, звичайно, повноцінно та збалансовано годувати.

До основних м’ясо-яєчних порід належать Червоний і Білий Род-Айленд, Нью-Гемпшир, Суссекс, а з українських селекцій — Адлерська срібляста, Першотравнева, Чорна панціревська та Полтавська глиняста. Кури таких порід несуть 160–200 яєць на рік і мають непогані м’ясні форми. До того ж є й кроси яєчно-м’ясних порід, які можуть давати навіть до 300 яєць на рік і мають середні+ м’ясні показники. Однак у цьому випадку також для виведення яйця гібридних порід неефективні, бо в розведенні такі види розпадаються на похідні, в той час як порода відтворює собі подібних.

Якщо ж головне завдання отримати якомога більше м’яса, то найкращим варіантом є бройлери — це скороспілий гібрид, отриманий шляхом міжпородного схрещування. До сучасних ефективних бройлерів належать гібриди Ross і Kobb.

Консультант із птахівництва ГК «АгроВет Атлантик» Олександр Кузнецов розробив схему обробки бройлерів лікувальними та профілактичними препаратами, яка допомагає підтримувати здоров’я птахів (див. табл.).

 

Орієнтовна схема обробки бройлерів

07 422 75

 

Умови утримання курей

Для різних типів порід курей сільськогосподарського призначення умови утримання майже однакові. Відрізняється лише щільність посадки: птицю яєчних порід найкраще розташовувати по 4 голови на 1 кв. м, а м’ясо-яєчних — 3 голови на кв. м. Загальна площа вікон у курнику повинна становити 1/10 від площі підлоги. Підлогу ж слід покрити підстилкою із тирси або соломи. Стіни у курнику найкраще побілити 20% розчином вапна (на 5 л води — 1 кг вапна та 100 г солі). Перед побілкою стін та підстеленням підлоги приміщення бажано продезінфікувати гарячим розчином кальцинованої соди (150–200 г соди на 1 відро води), після чого закрити його на 4 години, а потім ретельно провітрити.

«Кури часто купаються у попелі, щоб очиститися від шкідників, тому у приміщенні варто поставити піддони висотою 10–15 см і довжиною не більше 1 м із попелом, — радить Іван Бідяк. — Його можна змішати з піском».

Оптимально робити гнізда із розрахунку одне на 5 курок. Для оптимізації гнізда можна зробити під кутом 10°, а під ними встановити спеціальний лоток, у який викочуватимуться яйця. Якщо немає змоги весь рік підтримувати температуру 16–21 °C у курнику, як радить наш експерт, то варто хоча б подбати, щоб вона не опускалася нижче 2 °C і не піднімалась вище 27 °C. За надто низької температури кури можуть обморозити гребені та сережки і припинять нестися, а за високої у них погіршується апетит та знижується продуктивність.

 

Матеріал підготовлений
за інформаційної підтримки
проекту USAID «Агросільрозвиток»

Наталя КУЗЬО, спеціально для Агробізнесу Сьогодні

 

 12 травня 2024
У Херсонській області відзначається значне зростання площ під кавуном, які за рік збільшилися вп'ятеро, досягнувши 1000 га. Одночасно тривають роботи з розмінування полів: сапери вже обстежили та розмінували 47% земель, але ще на близько 270 тис. га залишаються російські міни та вибухівка.
У Херсонській області відзначається значне зростання площ під кавуном, які за рік збільшилися вп'ятеро, досягнувши 1000 га. Одночасно тривають роботи з розмінування полів: сапери вже обстежили та розмінували 47% земель, але ще на близько 270 тис. га залишаються російські міни та вибухівка.
12 травня 2024
 11 травня 2024
Через нестабільні погодні умови прогнози з медозбору пасічники робити не беруться. Якщо будуть дощі, то розраховують на липу. Загалом незалежно від регіону бджолярі роблять ставки на соняшник.
Через нестабільні погодні умови прогнози з медозбору пасічники робити не беруться. Якщо будуть дощі, то розраховують на липу. Загалом незалежно від регіону бджолярі роблять ставки на соняшник.
11 травня 2024
 10 травня 2024
Заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Юрій Васьков, коментуючи ідею побудувати порт на Тисі поблизу українсько-угорського кордону, заявив, що про будівництво порту на Закарпатті говорити зарано. Посадовець уточнив, що «до будівництва порту ще далеко».
Заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Юрій Васьков, коментуючи ідею побудувати порт на Тисі поблизу українсько-угорського кордону, заявив, що про будівництво порту на Закарпатті говорити зарано. Посадовець уточнив, що «до будівництва порту ще далеко».
10 травня 2024
 10 травня 2024
Цього тижня в Україні різко знизилися ціни на полуницю з місцевих господарств. Основною причиною ситуації експерти називають, насамперед, стрімке збільшення пропозиції даної ягоди з господарств західних областей.
Цього тижня в Україні різко знизилися ціни на полуницю з місцевих господарств. Основною причиною ситуації експерти називають, насамперед, стрімке збільшення пропозиції даної ягоди з господарств західних областей.
10 травня 2024
 10 травня 2024
Станом на 10 травня на контрольованій Україною території засіяно 4 млн 320,2 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 10 травня на контрольованій Україною території засіяно 4 млн 320,2 тис. га зернових та зернобобових культур.
10 травня 2024
 10 травня 2024
Верховна Рада України врегулювала розподіл плати за землю, яку здаватимуть в оренду через аукціони.
Верховна Рада України врегулювала розподіл плати за землю, яку здаватимуть в оренду через аукціони.
10 травня 2024

Please publish modules in offcanvas position.