Для українських агровиробників вже з кінця 2025 року експорт сої та продуктів її переробки до Євросоюзу буде можливий лише за умови виконання нових вимог щодо простежуваності та підтвердження сталого походження сировини. Нові регуляторні вимоги ЄС стимулюють українських виробників та переробників до пошуку додаткової маржі на ринку ЄС.
Інтенсивність фунгіцидного захисту сої поступово зростає, незважаючи на не надто сприятливі для розвитку хвороб умови, що складалися останнім часом. Так, залежно від регіону вирощування, рівня опадів та потенціалу врожайності культури кількість фунгіцидних обробок може налічувати й два внесення протягом сезону. Більшість із нас розуміють важливість якісного фунгіцидного захисту, проте спільним для всіх є той факт, що наразі наші знання про видовий склад хвороб на сої обмежені, як і здатність визначити проблему в польових умовах. З огляду на це при побудові схеми захисту від хвороб, з одного боку, слід обирати фунгіцид з максимально широким спектром дії, а з іншого — користуватися послугами спеціалізованих лабораторій для діагностування збудника, що спричинив ураження, аби надалі за потреби скоригувати схему захисту задля досягнення максимального результату.
Сою по-своєму унікальна культура і зараз «присутня» чи не скрізь і насамперед у харчових продуктах. Її часто не помічають, однак без неї годі уявити не тільки продовольчий ринок, а й посіви як на Сумщині, в Україні, так і в Європі та світі.
Країни ЄС запобігатимуть імпорту товарів, пов’язаних зі знелісненням та деградацією лісів. Загалом вимоги стосуватимуться таких товарів та продуктів переробки як соя, какао, пальмове масло, яловичина, кава та деревина. 30 грудня 2025 року регулювання набуває чинності, тобто вже впливатиме на цьогорічний врожай української сої, яку планують експортувати. Відтепер буде неможливо легально ввезти до ЄС жодної тонни без виконання певних умов.
Внесення мінеральних добрив за досліджуваних систем обробітку ґрунту позитивно впливало на формування рівня врожайності сої, а позакореневі підживлення гуматом калію сприяли підвищенню ефективності внесених добрив і підвищенню стійкості до негативних чинників довкілля
Поточного агросезону аграрії прискіпливіше ставляться до планування посівної й, зокрема, ярих проспаних культур та сої. Однак, з огляду на світовий і внутрішній ринки не варто очікувати сильних кардинальних змін у нинішніх умовах
Поточного агросезону вітчизняний агробізнес буде диверсифікувати ризики від цінової невизначеності й досить складної кон’юнктури ринку, а також проблем логістики й збуту. Для цього в бізнес-портфелі агрокультур важливе значення має приділятися сої — універсальній сільськогосподарській культурі, що має стійкий попит на внутрішньому та зовнішньому аграрних ринках
У сівозміні соя залишатиметься традиційною культурою для тих аграріїв, які вже вміють її вирощувати. Цього року посівні площі можуть збільшитися, але прогнозовано не більше 2 мільйонів га. Краще сіяти цю культуру в тих регіонах, де протягом трьох років спостерігається врожайність більше 1,5 т/га. Збільшити експортний потенціал до країн ЄС не ГМ сої найближчим часом не вдасться, так як фермери не збільшують площі під не ГМ соєю. А про вуглецеві сертифікати аграріям треба задумуватися вже зараз, аби у найближчому майбутньому мати конкурентні переваги.
Можна бути певним, що зі стрімким зростанням інтересу до цієї олійної культури все більше українських агровиробників досягнуть вершин професіоналізму у її вирощуванні. Але не менш важливими етапами технологічного циклу є сушіння та зберігання сої. І тут варто врахувати низку особливостей цієї примхливої культури
У питаннях позакореневого підживлення дуже багато різних думок. Більшість фермерів погоджується, що за період вегетації сою просто необхідно підживлювати як рідкими, так і сипкими добривами. Адже вони відіграють важливу роль у формуванні вегетативної маси рослини та майбутнього врожаю. Однак є думки, що таке підживлення не має істотного значення на формування майбутнього урожаю. Достатньо провести потужне підживлення ґрунту під час оранки та культивації, а також протруїти насіння надійним протруйником і здійснити інокуляцію