Поточного агросезону аграрії прискіпливіше ставляться до планування посівної й, зокрема, ярих проспаних культур та сої. Однак, з огляду на світовий і внутрішній ринки не варто очікувати сильних кардинальних змін у нинішніх умовах

Поточного агросезону вітчизняний агробізнес буде диверсифікувати ризики від цінової невизначеності й досить складної кон’юнктури ринку, а також проблем логістики й збуту. Для цього в бізнес-портфелі агрокультур важливе значення має приділятися сої — універсальній сільськогосподарській культурі, що має стійкий попит на внутрішньому та зовнішньому аграрних ринках

У сівозміні соя залишатиметься традиційною культурою для тих аграріїв, які вже вміють її вирощувати. Цього року посівні площі можуть збільшитися, але прогнозовано не більше 2 мільйонів га. Краще сіяти цю культуру в тих регіонах, де протягом трьох років спостерігається врожайність більше 1,5 т/га. Збільшити експортний потенціал до країн ЄС не ГМ сої найближчим часом не вдасться, так як фермери не збільшують площі під не ГМ соєю. А про вуглецеві сертифікати аграріям треба задумуватися вже зараз, аби у найближчому майбутньому мати конкурентні переваги.

Можна бути певним, що зі стрімким зростанням інтересу до цієї олійної культури все більше українських агровиробників досягнуть вершин професіоналізму у її вирощуванні. Але не менш важливими етапами технологічного циклу є сушіння та зберігання сої. І тут варто врахувати низку особливостей цієї примхливої культури

У питаннях позакореневого підживлення дуже багато різних думок. Більшість фермерів погоджується, що за період вегетації сою просто необхідно підживлювати як рідкими, так і сипкими добривами. Адже вони відіграють важливу роль у формуванні вегетативної маси рослини та майбутнього врожаю. Однак є думки, що таке підживлення не має істотного значення на формування майбутнього урожаю. Достатньо провести потужне підживлення ґрунту під час оранки та культивації, а також протруїти насіння надійним протруйником і здійснити інокуляцію

Соя нині належить до найбільш прибуткових та затребуваних ринком культур, зокрема, заміщаючи площі під кукурудзою. Поряд з тим далеко не скрізь можна отримати нормальну врожайність сої. Тому неабияке значення слід звертати на співвідношення витрат на вирощування та прибутку.

- Середа, 25 січня 2023 16:18

Обладнання для переробки сої

Через низькі ціни на вирощений врожай існує очевидний сенс налагодити самостійну переробку олійних культур, щоб отримати додатковий прибуток

- Середа, 28 вересня 2022 10:58

Глобальний і внутрішній ринки сої

На світовому ринку соя є однією з тих видів аграрної продукції, що має найбільший попит, бо є універсальною у використанні як у харчовій і олійній промисловості, так і як кормової культури.

На сьогодні Україна стає все привабливішою для деяких країн в імпорті сої. Проте існують певні чинники ризику як для імпортерів, так і для внутрішніх виробників і покупців цієї культури. Про основні тенденції вирощування цієї перспективної культури розповідає Оксана Просоленко, виконавчий директор, регіональний директор Східної Європи Асоціації «Дунайська Соя».

Актуальність вирощування та використання модифікованих культур у світі не зменшується. Довкола одних із них, зокрема сої, дискусія тільки посилюється

Please publish modules in offcanvas position.