Урожайність і якість селери значною мірою залежать від технології вирощування культури, сорту, ступеня ураження рослин хворобами різної етіології, які розвиваються на листках, черешках, стеблах, коренеплодах і особливо шкідливі для насінників. Вони знижують урожайність і якість зеленої маси, спричиняють різні гнилі коренеплодів, приводячи їх у непридатність для подальшого використання, різко знижують схожість насіння
За прогнозами, світовий ринок моркви буде щорічно зростати в середньому на 4,2%, незважаючи на економічні коливання та зміни споживчих трендів. Чим пояснюється така стабільність?
Питання переробки плодоовочевої продукції та створення продуктів з доданою вартістю є надзвичайно актуальним для українського агропромислового комплексу, особливо в умовах воєнного стану. Державні грантові програми сприяють розвитку цього напряму, але для успішного ведення бізнесу потрібно чітко розуміти всі етапи виробництва — від зберігання до пакування.
У 2024 році господарство «Органік-Д», що працює у Вінницькій області, досягло рекорду витрати ресурсів на полив овочів відкритого грунту – 6 тис. тонн води на 1 га.
Цього року попит на насіннєву картоплю більший, ніж минулі роки, відчувається суттєвий дефіцит якісного насіння. Так, деякі сорти складно знайти навіть у Європі, зокрема сорт Рів’єра, що є одним із найбільш популярних серед населення.
Чим відзначився листопад 2024 року для українського картоплярства.
Зміна клімату — тепліше і сухіше літо, м’які зими — розширюють можливості садівництва в Україні. Рослини, які раніше вважали занадто теплолюбними, починають успішно обробляти на території країни. Незвичайний вигляд екзотичних культур робить їх привабливими для вирощування на садових ділянках
Захист томату від фітофторозу має базуватися на фітосанітарних і терапевтичних заходах. Слід дотримуватися насамперед сівозміни (культурозміни), що знижує запас інфекції в ґрунті.
Протягом останніх рокаів спостерігається тенденція зниження інтересу вітчизняних господарств до вирощування картоплі. І ця проблема полягає не лише в знижені внутрішнього попиту, а й у структурі виробництва та використання картоплі. Проблеми зі збутом, перевиробництво та низькі ціни зменшили привабливість цього напряму агробізнесу, що відіграє важливу роль в економічній та продовольчій безпеці населення. З огляду на це важливо зберегти цю галузь і перевести її на модель сталого розвитку.
Середньорічне споживання населенням овочів і баштанних продовольчих культур ще є далеким від раціональної потреби й останніми роками становить близько 165–166 кг на рік на одну особу. Водночас імпорт овочів торік досяг 325 тис. тонн. Імпортують здебільшого ранні тепличні овочі (помідори й огірки) в міжсезонний період. Значну роль у забезпеченні потреб внутрішнього ринку овочевою продукцією відіграє тепличне овочівництво закритого ґрунту