Для більшості українських аграріїв соняшник — основна сільськогосподарська й олійна культура. Його посівні площі в Україні 2024 року становили майже 4,9 млн гектарів, а валовий збір — 10,2 млн тонн.
Сумський регіон здавен відомий значною практичною увагою до соняшнику як цінної олійної культури. Впродовж останніх років його посіви займають стабільно високу частку у структурі орних земель.
Соняшник — основна олійна культура України. Це вона, квітка сонця, забезпечує сільгоспвиробникам рентабельність і найбільший збір олії з одиниці площі.
Завдяки стабільній урожайності соняшник на сьогодні є чи не найбільш рентабельною культурою для українських фермерів, не втрачаючи своєї економічної привабливості й надалі. До того ж, зважаючи на нестабільні кліматичні умови та дефіцит працівників у період польових робіт, нині господарства потребують максимально технологічних і продуманих гібридів
Визначення динаміки вмісту продуктивної вологи в ґрунті під соняшником свідчить, що накопичення вологи в ґрунті залежало від систем обробітку ґрунту й удобрення з використанням побічної продукції
Торік українські фермери врятували врожаї за надзвичайно посушливих умов, застосувавши інноваційні рішення від французької компанії Elicit Plant – препарати на основі фітостеролів.
На початку листопада 2024 року внутрішні ціни на соняшник досягли історичного максимуму, підвищившись до 18–22 тис. гривень за тонну. Для вітчизняного агробізнесу соняшник є знаковою сільськогосподарською культурою. Нині дуже багато чинників впливає на цінові тренди, які безумовно визначатимуть кон’юнктуру на ринку соняшнику в сезоні-2024/25 рр. Спробуємо експертно це питання розглянути
Одним із найважливіших показників якості насіння соняшнику є олійність, яка необхідна для виготовлення олії. Високі вимоги переробних підприємств до олійності соняшника спонукають агровиробників приділяти максимальну увагу технологічним процесам при вирощуванні цієї культури.
Спеціалісти аграрного виробництва найефективнішим методом підвищення рівномірності розподілення рослин соняшнику по площі поля вважають впровадження вузькорядної сівби насіння. Однак науковці наголошують на тому, що ефективність застосування вузькорядної сівби може бути різною залежно від вологозабезпечення, ґрунтових і кліматичних умов у різних регіонах України
Сьогодні недостатньо виробляти багато олії — потрібно виробляти високоякісну олію, яка довго зберігається і з якої можна отримати продукти не просто смачні, а й корисні, якісні, біологічно цінні