Ріпак є однією з провідних глобальних олійних сільськогосподарських культур універсального продовольчого і технічного значення. Для агробізнесу ріпак є вигідною альтернативою соняшнику, а за ціною ця культура є досить рентабельною за умов висіву якісного насіннєвого матеріалу та дотримання технології вирощування
Озимий ріпак справедливо називають «першими грошима аграріїв». Урожай цієї технічної культури завжди охоче забирають покупці. Цьогоріч з огляду на відомі події озимий ріпак взагалі — це ледь не єдиний спосіб заробити живі гроші для фермера. Адже, попри всі негаразди з логістикою, насіння ріпаку й далі має високий попит.
Прогноз розвитку хвороб ріпаку складено на основі звітів обласних відділів прогнозування, фітосанітарної діагностики й аналізу ризиків Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби України
Озимий ріпак потребує суворого дотримання технології у вирощуванні, а також сильно залежить від погодних умов у стартовий період вегетації, під час зимового спокою та навесні.
Високий глобальний попит на насіння ріпаку та сприятлива кон’юнктура на світовому аграрному ринку зумовили розширення його виробництва вітчизняним агробізнесом протягом останніх років. У 2021 році завдяки новим гібридам і сортам середня врожайність ріпаку в багатьох регіонах України перевищила 3 т/га
В осінній період дуже важливо забезпечити нормальний ріст і розвиток рослин ріпаку. Для цього насамперед потрібно провести захисні заходи проти забур’яненості посівів
За площами посіву та валовим збиранням ріпак посідає одне з провідних місць у сільському господарстві України. Протягом останніх років посівні площі під ріпаком становлять 1,0–1,3 млн гектарів, а валовий збір — у межах 2,6 млн тонн. Середня врожайність ріпаку — 2,3–2,8 т/га, хоча генетичний потенціал культури — 4,0–4,5 т/га. Однак реалізувати генетичний потенціал ріпаку доволі непросто через різні чинники — агротехніку вирощування, сортову належність, погодні умови, захист від шкідливих організмів.
Стабільна висока вартість і попит на ріпак і ріпакову олію на світовому ринку олійних культур спонукають вирощувати цю високоприбуткову культуру, що має для українських агровиробників значний експортний потенціал. Ріпак рано звільняє поле, слабо висушує ґрунт, поліпшує його структуру та сприяє підвищенню родючості, а також зменшує засміченість полів бур’янами.
З одного боку, озимий ріпак — далеко не найпримхливіша культура, тому гібриди з тими чи іншими характеристиками стійкості непогано витримують різні стресові чинники. Та з іншого боку, озимий ріпак висуває чіткі вимоги щодо структури ґрунту та його зволоження на початку вегетації, а також низки хімічних обробок і підживлень, особливо осінньої пори.
Завищені норми висіву ріпаку озимого сприяють витягуванню центрального пагона, що збільшує ризик вимерзання рослин або їх вилягання в процесі вегетації, створює ідеальні умови для розвитку хвороб, знижує їх продуктивність.