Агрономія Сьогодні

Отримання високоякісного врожаю ріпаку тісно пов’язане з дотриманням загальноприйнятої технології вирощування, інтегрованої системи захисту від хвороб, шкідників та бур'янів. Ріпак є культурою, яка на початкових стадіях росту і розвитку слабо конкурує з бур'янами за площу живлення, основну частину легкодоступних поживних речовин, світло і вологу. Осіннє забур'янення озимого ріпаку призводить до…
Традиційна система використання гербіцидів на посівах озимої пшениці існує впродовж десятиліть, не змінюючись з 60-70-х років. Зазвичай бур'яни знищуються навесні - у кращому випадку у кінці квітня, а інколи навіть у травні у фазі стеблування. Отже, впродовж тривалого періоду восени і навесні бур'яни використовують елементи живлення з мінеральних добрив, утворюючи…
Тарас КОРНІЄНКО, агроном, комерційний директор ТОВ «Агротехносоюз» У розвинених країнах гумати посідають важливе місце в технологічному ланцюжку вирощування сільгоспкультур. Вони використовуються разом із пестицидами й мінеральними добривами, оскільки допомагають вирішувати ряд проблем, перед якими звичайна технологія обробітку культур просто безсила. Застосовуються гумати на всіх культурах для обробки насіння, обприскувань по…
Ігор СТОРЧОУС, канд. с.-г. наук, Інститут захисту рослин НААН України Проблема продовольчої безпеки в Україні є надзвичайно актуальною. Вона тісно пов’язана з кризовим станом економіки, обмеженістю матеріально-технічних і фінансових ресурсів, робочої сили, депопуляції сільського населення й іншими факторами, що впливають на процес забезпечення продовольчої безпеки. Серед основних завдань аграрної політики…
Валентина СЕРГІЄНКО, канд. с.-г. наук, Інститут захисту рослин НААН України Однією з причин зниження урожаю і якості продукції овочевих культур є ураження їх хворобами. Втрати врожаю від розвитку найбільш небезпечних видів фітопатогенів становлять у середньому 30%, а в окремі роки 50% і більше.
Іван ШУВАР, доктор с.-г. наук, професор, ЛНАУ Вирощування сільськогосподарських культур, а картоплі зокрема, крім природних умов, матеріально-технічного забезпечення, вимагає від фахівців високих професійних знань біології культури та диференційованого підходу до технології вирощування.   (Продовження. Початок у № 10 і № 11)   Як підготувати грунт Система підготовки грунту повинна забезпечувати оптимальні для вирощування картоплі…
О.БАШТА, канд. біолог. наук, Дмитро ГЕНТОШ, канд. с.-г. наук, К. ДВОРАК, магістр 1 року навчання, Національний університет біоресурсів і природокористування України Чорний зародок - інфекційна хвороба багатьох культурних і диких злаків, яка спричиняється не одним певним збудником, а багатьма мікроорганізмами. Хвороба відмічена в 1901 році в Італії Пегліоном під назвою…
Ігор СТОРЧОУС, канд. с.-г. наук, Інститут захисту рослин НААН України Застосування десикації сприяє зменшеню вологості зерна та насіння, полегшує збирання врожаю, зменшує забур’яненість, а також втрати врожаю та затрати на доведення до стандарту зібраного насіння.
Юрій НОСЕНКО, канд. с.-г. наук НААН України Ще в 80-роках минулого століття у наукових колах виникло занепокоєння стосовно надвисоких доз внесених мінеральних добрив, пестицидів, використання важких машин, що погіршують фізичні властивості ґрунту. Часто безконтрольне внесення мінеральних добрив і пестицидів, нераціональне використання рідкого і напіврідкого гною на великих тваринницьких комплексах призводило до…
Валер’ян ПОЗНЯК, спеціально для «АС» Всім відомо, що основним критерієм у раціональному землеробстві є чітко розроблена система удобрення для конкретної культури і досягнення планованого рівня урожайності.Ні для кого не секрет, що розробити правильну систему застосування добрив складно, якщо не зробити ґрунтовний аналіз оброблюваних полів. Для чого платити за аналіз Кожен…
Володимир ЛИХОЧВОР, доктор с.-г. наук, професор, завідувач кафедри технологій у рослинництві ЛНАУ Глибина загортання насіння -- один з основних показників якості сівби озимої пшениці. Вона значною мірою визначає будову майбутнього проростка і тип рослини. Глибина сівби обгрунтовується біологією рослин і залежить від багатьох чинників. Найважливішими з них є вологість грунту,…
Ольга АНДРІЄНКО, Андрій АНДРІЄНКО, Ігор СЕМЕНЯКА, Кіровоградський інститут АПВ НААН України Серед технічних культур провідне місце в агропромисловому виробництві України займає соняшник - основна олійна культура. Насіння його районованих сортів і гібридів містить 50-52% олії. Порівняно з іншими олійними культурами соняшник дає найбільший вихід олії з одиниці площі (750 кг/га…

Please publish modules in offcanvas position.