Агрономія Сьогодні

Іван ШУВАР, доктор с.-г. наук, професор, Львівський НАУ Екологічний стан земель сільськогосподарського призначення, що розглядається як вирішальний фактор одержання високоякісної сільськогосподарської сировини, кормів і харчових продуктів, є незадовільним через інтенсивний характер їх господарського використання й антропогенно-техногенного навантаження прогресуючою ерозією, підвищеної кислотності, засолення, перезволоження, радіаційного забруднення і розвитку інших негативних процесів.…
Ігор СТОРЧОУС, канд. с.-г. наук Інститут захисту рослин НААН України Забур’яненість ріллі в Україні в останні 10 років має тенденцію до зростання із багатьох причин. Аналіз наукових праць та повідомлень спеціалістів сільського господарства дає змогу констатувати, що серед багатьох причин зростання засміченості бур’янами орних земель основними є істотне зниження останніми…
Юрій НОСЕНКО, канд. с.-г. наук НААН України Нут (лат. Cicer arietinum) - турецький горох, курячий горох, бенгальський горох, chana або channa - зернобобова культура родини бобові (Fabaceae). Рослина може бути заввишки 20-50 см з маленьким перистим листям з обох боків стебла. Плоди (боби) нуту мають діаметр від 0,5 до 1,5 см…
Володимир ЛИХОЧВОР, доктор с.-г. наук, професор, Львівський національний аграрного університету, С. КОСТЮЧКО, магістр з агрономії, ПП «Агро-Експрес-Сервіс» За рахунок чого забезпечується висока врожайність озимої пшениці? Які найважливіші елементи структури врожаю та оптимальна архітектоніка агрофітоценозу? Як можна програмувати врожайність, цілеспрямовано впливаючи певними агрозаходами на величину елементів структури врожаю? На частину цих…
Сергій АВРАМЕНКО, канд. с.-г. наук, старший науковий співробітник, Віктор ТИМЧУК, канд. с.-г. наук, керівник ЦНІТА, Микола ЦЕХМЕЙСТРУК, канд. с.-г. наук, завідувач Олександр ГЛУБОКИЙ, агроном, Віктор ШЕЛЯКІН, Катерина МАНЬКО, молодші наукові співробітники лабораторії рослинництва та сортовивчення Інституту рослинництва ім. В.Я. Юр'єва НААН України Останнім часом для більшості сільськогосподарських підприємств, незалежно від…
Агрономія Сьогодні - Понеділок, 04 липня 2011 14:19

Рентабельний ріпак

Від редакції Переважна більшість українських господарників переконалися, що однією з найбільш рентабельних культур може бути ріпак. І хоча багато хто зіштовхнувся з низкою проблем при вирощуванні, а багато хто відмовився від цієї культури, обсяги вирощування цього року не зменшилися. І все тому, що можливі ризики можуть бути багаторазово перевершені очікуваним…
Сергій АДАМЕНКО, канд. с.-г. наук, директор департаменту науки та агрохімічного сервісу З усіх культур родини капустяних ріпак озимий висуває високі вимоги до родючості ґрунту та до мінерального живлення. Це пов’язано з його біологічними особливостями та підвищеними потребами культури в елементах мінерального живлення на формування одиниці врожаю (табл. 1).
Отримання високоякісного врожаю ріпаку тісно пов’язане з дотриманням загальноприйнятої технології вирощування, інтегрованої системи захисту від хвороб, шкідників та бур'янів. Ріпак є культурою, яка на початкових стадіях росту і розвитку слабо конкурує з бур'янами за площу живлення, основну частину легкодоступних поживних речовин, світло і вологу. Осіннє забур'янення озимого ріпаку призводить до…
Традиційна система використання гербіцидів на посівах озимої пшениці існує впродовж десятиліть, не змінюючись з 60-70-х років. Зазвичай бур'яни знищуються навесні - у кращому випадку у кінці квітня, а інколи навіть у травні у фазі стеблування. Отже, впродовж тривалого періоду восени і навесні бур'яни використовують елементи живлення з мінеральних добрив, утворюючи…
Тарас КОРНІЄНКО, агроном, комерційний директор ТОВ «Агротехносоюз» У розвинених країнах гумати посідають важливе місце в технологічному ланцюжку вирощування сільгоспкультур. Вони використовуються разом із пестицидами й мінеральними добривами, оскільки допомагають вирішувати ряд проблем, перед якими звичайна технологія обробітку культур просто безсила. Застосовуються гумати на всіх культурах для обробки насіння, обприскувань по…
Ігор СТОРЧОУС, канд. с.-г. наук, Інститут захисту рослин НААН України Проблема продовольчої безпеки в Україні є надзвичайно актуальною. Вона тісно пов’язана з кризовим станом економіки, обмеженістю матеріально-технічних і фінансових ресурсів, робочої сили, депопуляції сільського населення й іншими факторами, що впливають на процес забезпечення продовольчої безпеки. Серед основних завдань аграрної політики…
Валентина СЕРГІЄНКО, канд. с.-г. наук, Інститут захисту рослин НААН України Однією з причин зниження урожаю і якості продукції овочевих культур є ураження їх хворобами. Втрати врожаю від розвитку найбільш небезпечних видів фітопатогенів становлять у середньому 30%, а в окремі роки 50% і більше.

Please publish modules in offcanvas position.