Агрономія Сьогодні

Сергій АВРАМЕНКО, канд. с.-г. наук, старший науковий співробітник, Микола ЦЕХМЕЙСТРУК, канд. с.-г. наук, завідувач, Олександр ГЛУБОКИЙ, агроном, Віктор ШЕЛЯКІН, мол. наук. співробітник, Катерина МАНЬКО, мол. наук. співробітник лабораторії рослинництва та сортовивчення Інститут рослинництва ім. В. Я. Юр'єва НААН В умовах сучасної ринкової економіки, коли ціни на сільськогосподарську продукцію нестримно зростають,…
Василь ЧОРНОБРИВЕЦЬ, спеціально для «АС» У практиці застосування добрив найбільш раціональним поділом елементів живлення на макро- та мікроелементи є варіант, запропонований Ю. Злобіним. Згідно з його класифікацією до макродобрив належать, крім основних N, P i K, також Кальцій, Магній, Сірка, Натрій і Кремній. Останнім приділяють мало уваги в описаннях систем…
Микола КОСОЛАП, канд. с.-г. наук, доцент кафедри землеробства та гербології НУБіП Олексій КРОТІНОВ, канд. с.-г. наук, доцент кафедри землеробства та гербології НУБіП Система удобрення У будь-якій системі землеробства, розробляючи систему удобрення, слід керуватися такими положеннями:
Сергій АВРАМЕНКО, канд. с.-г. наук, старший науковий співробітник, Микола ЦЕХМЕЙСТРУК, канд. с.-г. наук, завідувач, Олександр ГЛУБОКИЙ, агроном, Віктор ШЕЛЯКІН, молодший науковий співробітник лабораторії рослинництва та сортовивчення, Інститут рослинництва ім. В. Я. Юр'єва НААН України Одразу після сходу снігу та за можливості виходу в поле необхідно провести обстеження всіх посівів озимих…
Григорій ГОСПОДАРЕНКО, професор,завідувач кафедри агрохімії Уманського національного університету садівництва   Високі врожаї ріпаку вирощують на родючих ґрунтах за оптимальних норм внесення органічних і мінеральних добрив.
Агрономія Сьогодні - Вівторок, 05 квітня 2011 11:23

Небезпечні кліщі

Ольга ВЛАСОВА, канд. с.-г. наук Інститут захисту рослин НААН України Плодові дерева пошкоджують близько 150 видів шкідників, зокрема 12 видів кліщів. З-поміж них найбільш шкодочинними є глодовий, червоний плодовий, звичайний павутинний, бурий плодовий, що належить до родини Тетраніхових.
Сергій БАБИЧ, канд. с.-г. наук, старший науковий співробітник, Інститут захисту рослин НААНУ Основним напрямом у збільшенні виробництва рослинної продукції є підвищення урожайності та одержання високоякісного зерна озимої пшениці. За умови підвищення чисельності та шкідливості фітофагів, високої забур’яненості посівів, інтенсивного розвитку та розповсюдження хвороб істотно погіршується фітосанітарний стан посівів, що завдає…
Агрономія Сьогодні - Вівторок, 05 квітня 2011 10:30

Капустяний ворог

Валер’ян ПОЗНЯК, спеціально для «АС» Бур’яни сімейства капустяних поширені в усіх зонах вирощування. Їх можна добре контролювати в посівах сільгоспкультур при правильному підході до агрохімічних заходів. Нехтування технологічними елементами та незнання природи бур’янів призводить до значної засміченості посівів. Але ще більшу небезпеку вони становлять як проміжні господарі шкідливих організмів.
Агрономія Сьогодні - Вівторок, 22 березня 2011 16:42

Захист саду навесні

Вадим ГРОДСЬКИЙ, старший науковий співробітник, канд. біол. наук Олексій ПРИХОДЬКО, науковий співробітник, Інститут захисту рослин НААН Весняний період у садах - один із найвідповідальніших та напружених у догляді за деревами, коли обов’язково потрібно починати роботи із захисту плодових насаджень від шкідливих організмів - комах-шкідників, кліщів, збудників хвороб, мохів, лишайників.
Юліан БОЖЕДАНЕВИЧ, спеціально для «АС» Серед відомих мікроелементів є такі, що застосовуються в дуже малих дозах. Однак нестача цих елементів для деяких культур може призвести до значного послаблення здатності рослини протистояти стресовим умовам, що, своєю чергою, підвищує ризик втрати частини врожаю.
Євген МОРДЕРЕР, доктор біологічних наук, завідувач відділу фізіології дії гербіцидів Інституту фізіології рослин і генетики НАН України Гірчиця та ріпак, особливо озимий, хоча і є конкурентоспроможними культурами, але в багатьох випадках потребують захисту від бур’янів. У разі забур'янення посівів цих культур падалицею попередників, багаторічними і деякими особливо шкодочинними однорічними бур’янами,…
Іван МАРКОВ, канд. біолог. наук, професор НУБіП України Значні недобори і втрати врожаю кукурудзи, а також суттєве зниження якості вирощеної продукції спричиняють численні хвороби грибної, бактеріальної та вірусної етіології. Залежно від розвитку захворювань вони можуть сягати 30-50% і більше. Обізнаність з діагностики хвороб кукурудзи і біоекологічних особливостей їх збудників дасть…

Please publish modules in offcanvas position.