Ринок молокосировини і молокопродуктів: у пошуках балансу

/ Макроекономіка / Середа, 21 вересня 2011 13:32

Алла БАРАБАШ, «АС»

Експерти вкотре зазначають, що проблема цін на молочну продукцію полягає у забезпеченні виробників сировиною. Так, протягом останніх десяти років в Україні знижується поголів’я молочної худоби і, відповідно, виробництво молока.

 


Ціни на сировину

 

За 1 півріччя цього року в країні надоїли 6561 тис. т молока, що на 2,4% менше порівняно з показником аналогічного періоду 2010 року. Це стосується як приватних господарств (які постачають 60% молочної сировини на переробку), так і великих виробників. Як наслідок, дорожчає молокосировина і сама молокопродукція.

Зі слів експерта Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Інни ІЛЬЄНКО, цьогоріч після низхідних тенденцій, що спостерігалися на початку року, в червні простежувався ріст вартості молочної сировини, в той час як у попередні періоди сезонне збільшення виробництва молока влітку стимулювало зниження цін.

 

У 1990 році вироблялося понад 24,5 млн т молока на рік. За час незалежності виробництво молока в Україні впало майже в 2,2 разу до 11,25 млн т у 2010-му.

 

Ціни на продукцію

Так, за даними голови ради директорів «Союзу молочних підприємств» Вадима ЧАГАРОВСЬКОГО, за останні тижні серпня ціни зросли на 10-15%, і лише на початку вересня збільшення їх призупинилося. «Надалі молоко й молочні продукти підніматимуться у ціні на рівні інфляції», - вважає експерт. При цьому він прогнозує, що молочна продукція все-таки буде цього року дорожчати, проте повільніше, оскільки виробники молокопродуктів у вартості не відобразили здорожчання сировини, але при цьому споживчий попит і бажання виробників зберегти обсяги реалізації утримуватимуть ціни.

Коментуючи ситуацію, що склалася, експерти в один голос говорять про необхідність державної підтримки виробництва молочної сировини. Так, здебільшого мова йде про зміну механізму дотацій із початку поточного року для виробників молока. Вони нагадують, що подібна нестабільність аж ніяк не сприяє розвитку галузі, що має найбільший строк окупності. При цьому найбільша потреба галузі полягає у залученні дешевих фінансових ресурсів за умови середньо- і довгострокової прогностичності державної підтримки для сільгосппідприємств.


Переробники скорочують продажі

Молокопереробники стверджують, що з початком 2011року втратили можливість частково покривати свої видатки на закупівлю сировини молока за рахунок державних дотації та були вимушені платити повну ціну виробникам молока за власні кошти. Водночас низький рівень купівельної спроможності призвів до послаблення споживчого попиту, що, своєю чергою, призвело до прагнення компаній збільшити свій експорт до найближчих сусідів - Росії, де ціни на молокопродукти вищі. Загалом ряд українських і присутніх в Україні російських компаній повідомляють про скорочення продажів.

 

Кількість гравців на українському ринку сиру продовжує скорочуватися. Така тенденція збережеться і в перспективі. На частку трьох найбільших компаній торік припало близько 50% всього виробництва твердого сиру в країні.

Суттєве подорожчання сирів на тлі погіршення платоспроможності населення стало причиною спаду споживання жирного сиру в країні торік відразу на 12%.

 

Урядова політика

Мінагропрод визначило своїм найважливішим завданням припинення скорочення поголів’я молочної ВРХ цього року та його нарощування із наступного. Міністр Микола ПРИСЯЖНЮК виголосив догану керівникам декількох обласних управлінь агропромислового розвитку за низький рівень організації роботи щодо розвитку галузі молочного скотарства і затримку виплат дотацій аграріям.

Передбачено надання виробникам дотацій за екологічно чисте молоко, продане підприємствам для виготовлення продуктів дитячого харчування, у сумі 750 грн/т. Крім того, планується запровадити нову програму підтримки молочного тваринництва, згідно з якою аграрним підприємствам будуть доплачувати по 5 тис. грн за кожну корову продуктивністю понад 4,3 тис. л на рік.

Профільне міністерство «переймається» питанням збільшення продуктивного поголів’я великої рогатої худоби, зокрема, через стимулювання будівництва та реконструкції тваринницьких ферм і комплексів, а також шляхом нарахування спеціальної бюджетної дотації за поголів’я корів м'ясного напряму продуктивності, за закупівлю теличок у населення для поповнення основного стада, за приріст поголів’я корів та за екологічно чисте молоко власного виробництва, продане молокопереробним підприємствам для виготовлення продуктів дитячого харчування на молочній основі.

Окрім того, у всіх регіонах планується розробити регіональні програми розвитку молочного скотарства з виділенням коштів місцевого бюджету в обґрунтованих обсягах.

 

Питання масла

Попит на вершкове масло серед переробних підприємств поновлюється. Вільного товару на ринку залишилося небагато, а пропозиція якісного масла обмежена. Основні виробники залишають його для власних потреб або для реалізації згодом за вищими цінами. Ціна якісного вершкового масла становить щонайменше 46 тис. грн/т. Деякі покупці за такий товар готові платити і понад 47 тис. грн/т. У такій ситуації Мінагропрод повідомило про ініціативу скасувати імпортні мита на вершкове масло, що пов'язано із планами закупівлі Аграрним фондом вершкового масла в державний продовольчий резерв і здійснення надалі інтервенцій для стабілізації цін на ринку.

За даними міністерства, наразі вітчизняні виробники володіють запасом масла в 6 тис. т при обсягах споживання в Україні на рівні 70-80 тис. т. Середня реалізації українського масла становить 57-58 тис. грн/т (базова жирність 72%), при цьому ціна імпортного масла жирністю 82% становить 53 тис. грн/т, що в перерахунку на базову жирність становить 43 тис. грн/т.

Також розглядається можливість зниження обсягів закупівлі Аграрним фондом масла до 3-4 тис. т.


Світові молочні ринки

 

Сир та молоко в Росії росте в ціні

Фактор сезонності позначається на формуванні напрямів розвитку російського ринку сиру. Від істотного подорожчання стримує поки лише висока пропозиція недорогого білоруського сиру та почасти цінова стабільність на європейському ринку.

У середині серпня традиційні сири російського виробництва подорожчали до 160-175 руб./кг (50%) і до 150-165 руб./кг (жирність 45%).

Водночас, виробництво молока знижується повільніше, ніж торік. Але все-таки воно скорочується, і ціни на молокосировину переробники починають піднімати. Це повинно позначитися на збільшенні вартості молочних продуктів найближчим часом.

У першій половині серпня у більшості регіонів країни середня закупівельна ціна на молоко становить близько 12,5 руб./л. (без вартості доставки і ПДВ). Торік у цей час сировина вже була дорожча.


Сухе молоко і сир у світі дешевшає

Ціни на світовому ринку сухого молока продовжують падати. Проте порівняно з липнем темпи зниження все-таки сповільнилися. У першій половині серпня у ЄС знежирене молоко кормове пропонувалося за цінами від 2700 USD/т. У більшості випадків вартість продукції харчової якості коливалася у межах 3100-3300 USD/т. На 100$ знизилася вартість цільного молока.

Світовий ринок сиру не став винятком у загальному ослабленні цін на молочну продукцію. Меншою мірою зниження торгової активності позначилося на європейському ринку, більшою - в Океанії та США. За останній місяць вартість Гауді/Еддама в ЄС практично не змінилася. Як і раніше, середній рівень цін експортних відвантажень становить 5000 $/т.

На 100$ знизилася ціна на Чеддер в Океанії. На останньому аукціоні Фонтерри, що відбувся 16 серпня, середня ціна всіх контрактів становила 4270 USD/т. Ринок сиру США характеризується істотними ціновими коливаннями. Після помітного зростання більш ніж на $260 вартість Чеддеру знову значно впала (на 254$). 15 серпня на Чиказькій біржі блочний Чеддер котирувався по 4493 USD/т.


Запаси масла в Європі низькі

У ЄС ця категорія товарів залишається досить дорогою. А це означає, що кон'юнктура, котра складається, дає змогу продавцям витримувати таку позицію, або вони розраховують на стабільно високі ціни на товар у перспективі. Адже показники виробництва масла в ЄС не можна назвати низькими (за останніми даними Євростату, в період січень-травень зросли на 2,6% порівняно з аналогічним періодом до 810,7 тис. т). Також варто зазначити, що підвищеною активністю не вирізнялася діяльність у рамках програми приватного зберігання масла. На 31 липня, за кілька тижнів до її завершення, обсяги таких запасів становили понад 90 тис. т, що на 1 тис. т більше, ніж роком раніше. У попередні роки до початку осені в рамках цієї програми зберігалося 130-140 тис. т масла.

 

Fonterra має намір розвинути ринок органічного молока

В офіційній заяві новозеландський кооператив зобов'язується розширити ринок органічної продукції. На думку представників Fonterra, зростання виробництва органічного молока істотно сповільнилося з початком світової фінансової кризи, і наразі в компанії мають намір усунути цей недолік. Fonterra розробила план щодо концентрації постачальників, які виробляють органічне молоко, що дасть змогу організувати ключову переробку подібної продукції в Хаутапу й істотно заощадити.

Крім того, Fonterra має намір розвивати постачальників у країнах Азії та в окремих країнах, що розвиваються. Як наголошується у повідомленні компанії, величезним потенціалом у поставках органічного молока володіє Австралія.

 

У Швейцарії масово закриваються заводи з виробництва сиру

Півдесятка швейцарських заводів з виробництва сиру зупинили виробництво з початку цього року. Зростання експортної вартості сирів призвело до значного скорочення обсягу продажів, повідомляє Національна Асоціація виробників молочної продукції Швейцарії. А зміцнення курсу місцевої валюти стало головною причиною зростання цін на експорт. Хоча загальний обсяг поставок сиру з країни з початку року скоротився всього на 2%, показники продажів цього продукту на світових ринках значно знизилися. Наприклад, продажі основного експортного продукту - сиру Емменталь - впали на 17%.

«Ми отримували 7 швейцарських франків 20 сантимів за кілограм сиру в 2010 році. Тепер ми можемо заробити лише 5,5 франка. У разі наближення до позначки 5 франків 30 сантимів, нам потрібно буде задуматися над припиненням виробництва», - говорить комерційний директор Emmental Show Dairy Едріан ЗЕНДЕР.

Національна Асоціація виробників молочної продукції Швейцарії застерігає, що ситуація може погіршитися до кінця року, якщо долар і євро надалі будуть падати.


Агенція ІНФАГРО

 

 28 квітня 2024
Дедалі більше споживачів надають значення не тільки корисності, а й красі, аромату своїх страв. Їстівні квіти якраз і формують ці незвичайні відчуття.
Дедалі більше споживачів надають значення не тільки корисності, а й красі, аромату своїх страв. Їстівні квіти якраз і формують ці незвичайні відчуття.
28 квітня 2024
 27 квітня 2024
Столиця України вже давно має знану у всьому світі солодку візитівку – Київський тор. Тепер така візитів з’явилась і у Вінниці.
Столиця України вже давно має знану у всьому світі солодку візитівку – Київський тор. Тепер така візитів з’явилась і у Вінниці.
27 квітня 2024
 26 квітня 2024
Для надання підтримки підприємцям Харкова й Харківської області, що постійно перебувають під ракетними обстрілами, Уряд вдвічі збільшив розмір гранту, який можуть отримати бізнесмени на старт або розвиток власної справи – до 500 тис. грн.
Для надання підтримки підприємцям Харкова й Харківської області, що постійно перебувають під ракетними обстрілами, Уряд вдвічі збільшив розмір гранту, який можуть отримати бізнесмени на старт або розвиток власної справи – до 500 тис. грн.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Вночі 27 квітня в Україні у західних, Житомирській та Вінницькій областях на поверхні ґрунту очікуються заморозки 0-3° (І рівень небезпечності, жовтий).
Вночі 27 квітня в Україні у західних, Житомирській та Вінницькій областях на поверхні ґрунту очікуються заморозки 0-3° (І рівень небезпечності, жовтий).
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Експортні ціни на кукурудзу в Україні продовжують зростати на тлі зниження вартості морського фрахту, і переробники змушені підвищувати закупівельні ціни для накопичення запасів сировини.
Експортні ціни на кукурудзу в Україні продовжують зростати на тлі зниження вартості морського фрахту, і переробники змушені підвищувати закупівельні ціни для накопичення запасів сировини.
26 квітня 2024
 26 квітня 2024
Станом на 26 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 546 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 26 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 546 тис. га зернових та зернобобових культур.
26 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.