Агрономія Сьогодні

Ігор Сторчоус, канд. с.-г. наук завідувач лабораторії гербології ІЗР НААНУ Резистентність до гербіцидів у бур’янів слід розглядати на двох рівнях – видовому і внутрішньопопуляційному (біотипному). Видова резистентність притаманна рослинам внаслідок сформованих еволюційно і зумовлених генетично різних механізмів стійкості до гербіциду. Функціонально вона виявляється у тому, що культурні рослини і бур’яни…
Михайло Шевчук, доктор с.-г. наук, професор, Тетяна Бортнік, кандидат с.-г. наук, Волинський національний університет імені Лесі Українки На сучасному етапі розвитку сільськогосподарського виробництва значним резервом підвищення його ефективності є застосування стимуляторів росту рослин, які сприяють покращенню засвоєння елементів живлення із ґрунту і добрив, посилюють розвиток кореневої системи, прискорюють ріст і…
Ігор Сторчоус, канд. с.-г. наук завідувач лабораторії гербології ІЗР НААНУ Грунтово-кліматичні умови України в основному сприяють вирощуванню сої. Виробництво її в країні останніми роками істотно збільшилося, що пов’язано з розвитком тваринництва, птахівництва та значним розширенням харчового використання цієї культури. В Україні, за площами посівів (близько 1 млн га) соя увійшла…
С.В. ТКАЧОВА, молодший науковий співробітник, Інституту захисту росин НААНУ Соя є основною зернобобовою культурою у світі. Її зерно збалансоване за протеїном і перетравними амінокислотами. Насіння сої багате на білок, жири і крохмаль. У золі багато калію, фосфору, кальцію, а також вітамінів. Жодна рослина в світі не може за 4-5 місяців…
Валентина СЕРГІЄНКО, канд. с.-г. наук, Інститут захисту рослин НААНУ Обсяги виробництва та споживання сої у світі в цілому та в Україні мають тенденцію до зростання. За прогнозами Української асоціації виробників і переробників сої, до 2015 року виробництво цієї культури в Україні може збільшитися до 4 млн т, ураховуючи площу посіву…
Сергій Авраменко, канд. с.-г. наук, Володимир Зуза, доктор. с.-г. наук, Микола Цехмейструк, канд. с.-г. наук, Віктор Тимчук, канд. с.-г. наук, Віктор Шелякін, мол. наук. співроб., Інститут рослинництва ім. В. Я. Юр'єва НААНУ Стрімке зростання температури повітря й ґрунту у березні та квітні, а також застосування азотних добрив та значні запаси…
Віктор Кабанець, канд. с.-г. наук, директор Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН України В’ячеслав Вировець, доктор с.-г. наук, професор, головний науковий співробітник Ірина Лайко, канд. с.-г. наук, завідувач відділу селекції і насінництва конопель Дослідної станції луб’яних культур 40 років виповнилось із початку наукової роботи на Дослідній станції луб’яних культур Інституту…
Наіль Музафаров, Катерина Манько, Ільдар Музафаров Інститут рослинництва ім. В. Я. Юр’єва НААН України Необхідність нових підходів до вирощування Провівши чотирнадцятирічні дослідження із вивчення реакції кукурудзи на зерно на фоні удобрення у стаціонарній сівозміні, науковці Інституту рослинництва ім. В. Я. Юр’єва НААН України встановили, що при вирощуванні кукурудзи у першому…
В. СЕРГІЄНКО, канд. с.-г. наук О. ШИТА, науковий співробітник Інститут захисту рослин НААНУ Соя є основною зернобобовою культурою. Завдяки великому вмісту білка вона виступає замінником продуктів тваринного походження. За площею посіву ця культура займає одне з перших місць у світі. В Україні впродовж останніх років спостерігається тенденція до розширення площ…
Анна Бєлєніхіна, Віктор Костромітін Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва, НААНУ У структурі світового виробництва зерна просо займає шосте місце після кукурудзи, рису, пшениці, ячменю, сорго та вирощується у США, Індії, Китаї, Нігерії, Мексиці, Судані, Аргентині та Австралії тощо. Це зумовлено, насамперед, особливостями культури - найбільшим коефіцієнтом розмноження, високим біологічним потенціалом…
Сергій Бабич, старший науковий співробітник, канд. с.-г. наук, Інститут захисту рослин НААНУ Важливим чинником зростання виробництва продовольчого зерна та покращення його якості є раціональний всебічно обґрунтований захист зернових колосових культур від шкідливих організмів, зокрема хімічний метод на озимій пшениці. Погіршення екологічної ситуації в країні змушує аграріїв більш зважено відноситися до…
Г. М. Ковалишина, заступник директора з наукової роботи Миронівський інститут пшениці ім. В.М.Ремесла НААНУ Значення боротьби із хворобами зростає разом з інтенсифікацією вирощування зернових. На виробництві найбільші площі зайняті під сортами інтенсивного типу, які гарантують високий урожай, але не завжди мають достатній рівень стійкості проти хвороб. Сприяють підвищеному розвитку хвороб…

Please publish modules in offcanvas position.