Інокуляція насіння сої на сьогоднішній день — неодмінна умова отримання нормальної врожайності. Більшість агрономів, із якими ми спілкувалися на цю тему, вважають, що без інокуляції немає сенсу вирощувати цю культуру взагалі. І справа тут навіть не у додатковому азоті, який добувають рослини за допомогою ризобій, а у комплексному позитивному ефекті. Адже завдяки активній роботі бульбочкових бактерій відбувається більш ефективне засвоєння інших поживних елементів, стимулювання розвитку кореневої системи, спостерігається ростостимулювальна та фунгіцидна дія інокулянту на рослини.
Імаго звичайного павутинного кліща завдовжки всього 0,5 мм, але тисячна армія цих шкідників здатна за лічені дні знищити до 80% потенціалу врожайності сої та позбавити рентабельності ваш бізнес. Розкажемо, як цього не допустити.
Насіння сої є цінною сировиною для виробництва шротів і макухи, які містять протеїну на рівні 42–50%, жиру — 1,8–7,0%. Зрозуміло, що під час його переробки поживні речовини перерозподіляються. Тому перш ніж прийняти рішення про виробництво шроту чи макухи, потрібно вивчити хімічний склад насіння сої, яку планують для цього використовувати.
Однією з найбільш важливих характеристик органічного землеробства є мінімалізація обробітку ґрунту. Це означає, що передбачається залишати не менше 30% рослинних решток на поверхні ґрунту. Ця система обробітку ґрунту широко використовується у багатьох розвинених країнах світу. Вона дозволяє зменшити витрати на виробництво, зменшує ерозію, втрати органічної речовини, сприяє збереженню вологи в ґрунті.