Однією з найбільш важливих характеристик органічного землеробства є мінімалізація обробітку ґрунту. Це означає, що передбачається залишати не менше 30% рослинних решток на поверхні ґрунту. Ця система обробітку ґрунту широко використовується у багатьох розвинених країнах світу. Вона дозволяє зменшити витрати на виробництво, зменшує ерозію, втрати органічної речовини, сприяє збереженню вологи в ґрунті.
Сергій АВРАМЕНКО, канд. с.-г. наук, с.н.с., провідний науковий співробітник, докторант
Сергій ПОПОВ, доктор с.-г. наук, с.н.с., головний науковий співробітник
Роман ГУТЯНСЬКИЙ, канд. с.-г. наук, старший науковий співробітник
Олексій УСОВ, молодший науковий співробітник
Олександр КУРИЛОВ,аспірант
Інститут рослинництва ім. В. Я. Юр’єва НААН
Останніми роками через недотримання сівозмін в умовах виробництва озимі колосові культури все частіше стали розміщувати після непарових та нетрадиційних попередників, які, за розрахунками, є економічно більш вигідними за чисті та зайняті пари.