- Вівторок, 12 травня 2020 14:50

Бактеріальні препарати сої

Інокуляція насіння сої на сьогоднішній день — неодмінна умова отримання нормальної врожайності. Більшість агрономів, із якими ми спілкувалися на цю тему, вважають, що без інокуляції немає сенсу вирощувати цю культуру взагалі. І справа тут навіть не у додатковому азоті, який добувають рослини за допомогою ризобій, а у комплексному позитивному ефекті. Адже завдяки активній роботі бульбочкових бактерій відбувається більш ефективне засвоєння інших поживних елементів, стимулювання розвитку кореневої системи, спостерігається ростостимулювальна та фунгіцидна дія інокулянту на рослини.

Імаго звичайного павутинного кліща завдовжки всього 0,5 мм, але тисячна армія цих шкідників здатна за лічені дні знищити до 80% потенціалу врожайності сої та позбавити рентабельності ваш бізнес. Розкажемо, як цього не допустити.

Насіння сої є цінною сировиною для виробництва шротів і макухи, які містять протеїну на рівні 42–50%, жиру — 1,8–7,0%. Зрозуміло, що під час його переробки поживні речовини перерозподіляються. Тому перш ніж прийняти рішення про виробництво шроту чи макухи, потрібно вивчити хімічний склад насіння сої, яку планують для цього використовувати.

- Понеділок, 24 липня 2017 16:03

Соя за no-till технологією

Однією з найбільш важливих характеристик органічного землеробства є мінімалізація обробітку ґрунту. Це означає, що передбачається залишати не менше 30% рослинних решток на поверхні ґрунту. Ця система обробітку ґрунту широко використовується у багатьох розвинених країнах світу. Вона дозволяє зменшити витрати на виробництво, зменшує ерозію, втрати органічної речовини, сприяє збереженню вологи в ґрунті.

Соя нині посідає одне з провідних місць в аграрному виробництві.Для збільшення прибутковості виробництва сої одним із важливих факторів є застосування високоврожайних сортів від «Заатбау Україна».
Для сільгоспвиробників України найрентабельнішими культурами у 2016 році були соняшник, соя и кукурудза. У 2015 році до трійки культур-лідерів входили: соняшник, пшениця, кукурудза.
Сергій АВРАМЕНКОканд. с.-г. наук,
провідний науковий співробітник, докторант, 
Інститут рослинництва ім. В. Я. Юр’єва НААН України (м. Харків)
Після попередника соя в середньому за 2012–2014 р. урожайність пшениці озимої зростала пропорційно дозі внесення мінеральних добрив. Так, якщо на контролі урожайність становила в середньому 3,26 т/га, то за припосівного внесення N15 надбавка її порівняно з контролем становила в середньому 0,17 т/га (5%), а за комплексного удобрення у дозі N30P30K30 одержано найбільшу надбавку врожайності порівняно з контролем, яка в середньому за роки досліджень сягала 0,54 т/га (17%) за врожайності 3,80 т/га.
26 серпня, попри гарячий у всіх відношеннях час для сільгоспвиробників, зібрався солідний кворум аграріїв-однодумців на одному з полів ТОВ «Сільгосптехніка Нова» (Володарський р-н, Київська обл.), щоб оцінити нові перспективні сорти не ГМ-сої від компанії «Семенсес Прогрейн Інк.», Канада.
- П'ятниця, 08 липня 2016 11:09

Ця універсальна і популярна соя

Усе більше фермерів цікавиться соєю. Ця непроста культура стрімко виривається у лідери агроринку. Минулого року Україна з вирощування сої зайняла перше місце у Європі, виробивши 3,8 млн т. Нині ми експортуємо її у 47 країн. Де купити насіння сої? Куди продати потім урожай?
 
Причина її шаленої затребуваності така: соя — це універсальна сировина. Її можна використовувати майже всюди. Насамперед на корми для худоби, свійської птиці і риби. На сою кажуть, що це «м’ясо 2.0». Сою додають не лише у сосиски, ковбасу, а й у кондитерські вироби, маргарин, цукерки, торти, печиво, макарони. З неї «женуть» соєве молоко, роблять вершки й сир. З білка сої готують імітації крабів, креветок, ікри. Ще, звісно, компонують салати.
- П'ятниця, 17 червня 2016 16:08

Соя та її роль у довголітті людства

Леонід ФАДЄЄВ, канд. технічних наук, доцент,
розробник щадної пофракційної технології
Шановний читачу, сьогодні комунікаційні технології формують сприйняття нашої планети під назвою Земля як єдиного будинку, в якому живуть такі різні і такі однакові люди. Різні за багатьма ознаками, а однакові за однією — необхідністю збалансованого харчування для активного і здорового життя. Саме так у трактуванні ООН визначається тлумачення «Продовольча безпека» — «це період, коли людство в будь-який час має фізичний та економічний доступ до достатньої кількості безпечної і корисної їжі, яка відповідає усім вимогам зі збалансованого харчування для активного і здорового життя».

Please publish modules in offcanvas position.