altГригорій ЗОН, канд. вет. наук, професор, Сумський НАУ
 

Відомо, що до організму птиці разом із кормом потрапляють каротиноїди, вітаміни Е, А, С, флавоноїди, селен, марганець, цинк, мідь і залізо. Ці речовини, накопичуючись у тканинах, забезпечують антиоксидантний захист на клітинному і субклітинному рівні.

- П'ятниця, 13 квітня 2012 14:14

Орнітологічна зброя садівника

Сергій Чегодаєвalt
Існує два шляхи боротьби зі шкідниками - хімічний та екологічний. Мудре рішення - залучити в сад птахів, щоб забезпечити надійний захист плодово-ягідних культур.
1 квітня – міжнародний День птахів.
Близько піввіку років тому професор Павло Свириденко провадив досліди щодо залучення корисних птахів на території садового господарства у Феофанії під Києвом. Результати дивували. Виявляється, що тільки на одну стандартну годівницю в певних умовах (березень, рясний мокрий сніг) за день прилітало понад 300 синиць, причому кількість їхніх щоденних візитів перевищувало 6 тисяч, оскільки кожен птах забирає за один приліт по одному насіннячку.
 
- Вівторок, 06 вересня 2011 10:48

Птахівництву бути!

 

Олександр ТЕРЕЩЕНКО, канд. біолог. наук,
Іван ІВКО, доктор с.-г. наук,
Олег КАТЕРИНИЧ, канд. с.-г. наук, Інститут птахівництва НААН України
Птахівництво є і залишиться тією галуззю АПК, яка завжди була і буде «паличкою-виручалочкою» з погляду забезпечення продовольчої безпеки будь-якої держави. У чому ж секрет такої впевненості?
За кожні десять років виробництво яєць у світі зростає на 30-44%, а пташиного м’яса подвоюється кожні двадцять років. Головними причинами такого зростання можна вважати не тільки збільшення чисельності населення на планеті, але і, що надто важливо, - склад та властивості птахівницької продукції. Якраз вона містить найбільш повноцінні білки і, крім того, є найменш витратною у порівнянні з продукцією інших галузей тваринництва.
О. Катеринич, канд. с-г. наук
С. Руда, І. Подстрєшна, наукові співробітникиІнституту птахівництва НААН України
 

Мабуть, ні одна українська і російська порода сільськогосподарської птиці не мала такої тривалої та багатої на події історії як найвідоміша вітчизняна порода курей від початку ХХ століття Полтавська глиняста, що славилась своєю як яєчною, так і м’ясною продуктивністю. На сьогодні наукові установи України, зокрема Інститут птахівництва НААН України, проводять роботу щодо ресинтезу зниклих різновидів високопродуктивних полтавських курей.

Володимир МЕЛЬНИК, Інститут птахівництва НААН України
Інтенсивні технології виробництва м’яса індиків передбачають використання індиків високопродуктивних кросів, вирощування індиченят у пташниках із регульованим мікрокліматом, комплексну механізацію та автоматизацію основних технологічних процесів, годівлю птиці повнораціонними сухими комбікормами, застосування комплексу ветеринарно-санітарних заходів, що забезпечують високу збереженість птиці.

Кроси індиків для інтенсивних технологій
Для промислового виробництва м’яса індиків використовують кроси легкого (маса дорослих самок сягає 5-8 кг, самців - до 18 кг), середнього (відповідно 8-10 та до 25 кг), середньо-важкого та важкого типів (10-13 та до 35 кг). Індики легких та середніх кросів призначені для реалізації переважно у вигляді цільних тушок, середньо-важких - як у вигляді цільних тушок, так і розділеними на частини, важких кросів - у розділеному вигляді та для глибокої переробки.

Володимир МЕЛЬНИК, канд. с.-г. наук, Інститут птахівництва НААН України

За даними Держкомстату, 2010 року в Україні було вироблено 16964 млн шт. яєць. За цим показником країна входить до числа 12 найбільших виробників харчових курячих яєць у світі. При цьому, понад 98% яєчних курей знаходиться у птахівницьких господарствах, а це майже 27 млн голів, які утримуються у кліткових батареях. Тобто, абсолютна більшість яєць, що продаються у магазинах, отримана від «кліткових» несучок.
- Понеділок, 30 листопада -0001 02:02

Деформація наддзьобку у качок

Григорій ЗОН, канд. вет. наук,

Сумський НАУ

Відомо, що захворювання неінфекційної етіології можуть коливатися у межах від 20 до 80% загальної кількості хвороб птиці. Класифікація незаразної патології містить хвороби, спричинені недостатністю або надлишком окремих компонентів раціону, порушенням травлення, всмоктування, а також зоогігієнічного режиму; захворювання органів репродуктивної системи, отруєння.
- Понеділок, 30 листопада -0001 02:02

Кокцидіоз курей

altМарія ЯРОШКО, ветеринарний лікар, магістр МВА,
співробітник НімАЦ
На сьогодні проблема кокцидіозу сільськогосподарської птиці не втратила своєї актуальності. На жаль, зараз майже не знайти птахоферм, які не знайомі з цим захворюванням. У випадку складання сприятливих умов збудники кокцидіозу можуть за короткий час значно розмножуватися і накопичуватися у пташнику. Таким чином, імовірність виникнення хвороби суттєво зростає і ставить під загрозу все виробництво. Кокцидіоз часто протікає у вигляді ензоотії, тобто з охопленням значної кількості птиці, та представляє собою гостре захворювання курей, яке найбільш небезпечне для курчат у віці до 3 місяців.
- Понеділок, 30 листопада -0001 02:02

Розведення індиків

Марія ЯРОШКО, ветеринарний лікар, магістр МВА
На сьогодні в більшості підприємств вже здійснено перехід від екстенсивного сезонного до інтенсивного промислового розведення індиків з отриманням їхнього м’яса протягом цілого року. Промислова технологія дозволяє розводити індиків практично у будь-яких регіонах, незважаючи на природно-кліматичні умови, однак вона є лише однією з альтернатив у системах утримання, де вибір залишається за господарством.
- Понеділок, 30 листопада -0001 02:02

Продуктивні породи качок

Марія ЯРОШКОветеринарний лікар, магістр МВА
Поряд із курятиною та індичатиною качине м’ясо є одним із найбільш поширених продуктів птахівництва. Однак варто знати, що породи качок за їхніми продуктивними якостями розподіляють за трьома напрямами: м’ясні, м’ясо-яєчні та яєчні.

Please publish modules in offcanvas position.