Ірина ГЛОТОВА, спеціально для "АС"
«Українське тваринництво знаходиться у кризовому стані, і без дотацій йому не вижити» - саме так стверджують деякі експерти галузі. «Якість нашої свинини та її ціна ніколи не буде конкурентною на європейському ринку», - додають інші. Проте реалії та практика українських тваринницьких підприємств засвідчує зовсім протилежне - працювати та достойно заробляти у галузі цілком реально. Аби дізнатись, як зробити свинарство прибутковим бізнесом, та що для цього потрібно, ми відправились у Сумську область на підприємство «Ряснянське».
Олена СТЕПАНЮК, спеціально для "АС"
Рекорди сільського господарства переважно пов’язують з високими врожаями зернових протягом останніх років. Що стосується інших секторів галузі, зокрема тваринництва, то тут результати не такі високі, однак прогрес уже спостерігається. Скажімо, як і молочний напрям, так і свинарство демонструють позитивну динаміку розвитку, хоча проблем ще досі вистачає.
- Понеділок, 11 листопада 2013 12:48

Ветеринарне забезпечення у свинарстві

altО. М. ЦЕРЕНЮКканд. с.-г. наук, доцент
І. М. ТИМОФІЄНКОаспірант
Лабораторія селекційно-технологічних досліджень у свинарстві ІТ НААН, м. Харків
Сучасні технології утримання та годівлі поряд із використанням високопродуктивних тварин дозволяють отримувати свинину за високого рівня ефективності виробництва, однак обов’язковою умовою при цьому є достатній рівень санітарно-гігієнічного та загального ветеринарного фону.
- П'ятниця, 05 липня 2013 14:01

Свинарство з прибутками

Олена СТЕПАНЮК, спеціально для "АС"
Говорячи мовою інвесторів, свинарство - короткотерміновий проект, або, як ще висловлюються, «короткі гроші». Наскільки привабливою і прибутковою є ця галузь в Україні та світі?
- П'ятниця, 16 листопада 2012 11:46

Індекс прибутковості свинарства

alt

Олена СТЕПАНЮК, спеціально для "АС"

Так уже традиційно склалося, що свинина – національний продукт українців. З-поміж різних видів м’яса ми все ж віддаємо перевагу йому. Відповідно виробництво свиней – пріоритетна галузь сільського господарства, яка у різні час по-різному розвивається, але при цьому не втрачає свої позиції.
- П'ятниця, 13 квітня 2012 13:17

Гетерозис у свинарстві

altОлександр Церенюк, зав. лабораторією селекційно-технологічних досліджень у свинарстві, канд. с.-г. наук, доцент, Інститут тваринництва НААН, м. Харків
У промисловому свинарстві вже не перше сторіччя використовується ефект гетерозису – спочатку при міжпорідному схрещуванні, пізніше - при породно-лінійній гібридизації. Природа цього явища в науковому світі ще й до сьогодні пояснюється різними гіпотезами, однак стосовно практичного значення та його реалізації думка більш одностайна. Разом з тим, у свинарстві науковий та практичний інтерес представляє прогнозування прояву ефекту гетерозису.

alt

Сучасна племінна база в свинарстві України для забезпечення постійного прогресу потребує проведення спрямованої методичної селекційної роботи, однак при цьому в різних господарствах селекційні підходи різні. Одним із найбільш ефективних методів є індексна селекція.
У цьому випадку використовуються індекси, що суттєво відрізняються як за ефективністю, так і за повнотою інформації. До цього часу розроблено і застосовується значна кількість індексів, що включають як ознаки однієї продуктивної групи, так і різних груп.

alt

Свинарство в Україні має глибокі історичні традиції та вважається прибутковим бізнесом. Проте зростання чисельності свиней впродовж останніх трьох років змінилося торік на протилежне. Які ж здобутки та втрати мала галузь на початку нового року?

alt

Максимальної продуктивності в товарному свинарстві можна досягнути лише при застосуванні промислового схрещування та породно-лінійної гібридизації, адже у порівнянні з чистопорідним розведенням за окремими показниками додаткова продукція може становити до 10-15%. Найбільший приріст продукції спостерігається за показниками відтворювальних якостей свиноматок, що є важливим моментом у світі низької багатоплідності у маток кращих фінальних м'ясних генотипів - порід дюрок та п'єтрен.

Please publish modules in offcanvas position.