Агрономія Сьогодні

Від редакції Ця стаття є частиною унікального збірника українських науковців-дослідників нової технології землеробства No-till в Україні. Під назвою «Виробництво зерна в Україні за технологією No-till» збірник був виданий у 2010 році за підтримки «Канадсько-українського зернового проекту». Редакція висловлює вдячність авторам за люб’язно наданий матеріал. Сучасну систему землеробства No-till, яку також…
Всі ми знаємо, що в грунті знаходяться різноманітні компоненти. Ми звикли називати необхідний раціон для наших рослин простою абревіатурою NPK. Також ми знаємо, що важливим показником є pH, тобто кислотність грунту. На жаль, на цьому уявлення декого з традиційних господарників закінчується. Однак ми не можемо бути впевненими, що цього набору…
Поширення технології no-till у країнах з інтенсивним аграрним сектором (США, Канада, Бразилія та інші країни Латинської Америки) свідчить про те, що вона відповідає сучасним економічним, екологічним і соціальним умовам. Її історія розпочалася з появи гербіцидів, коли поля, оброблені ними, майже відразу були готові для посіву без ризику для насіння сільськогосподарських…
Володимир ЛИХОЧВОР, доктор с.-г. наук, професор, завідувач кафедри технологій у рослинництві ЛНАУ Які типи рослин є найбільш продуктивними - одно- чи багатостеблові? Які елементи впливають на інтенсифікацію процесу кущіння? Як сформувати найбільш урожайні агрофітоценози? Ці запитання хвилюють багатьох аграріїв. У минулому номері ми почали відповідати на них. Продовжуємо цю тему…
Агрономія Сьогодні - Неділя, 19 грудня 2010 19:40

Нутове майбутнє

На початку грудня  в Одесі відбувся науково-практичний семінар «Технологія вирощування, система удобрення та збільшення урожайності нуту в Україні». Подію, яка об’єднала провідних господарників центральної та південної України, організували ТОВ «АВАС-Трейд» та ФЛП «Христюк і Ко». Задля проведення цього довгоочікуваного заходу в Україні сформувалася низка важливих причин та передумов. Загальновідомо, що…
Агрономія Сьогодні - П'ятниця, 17 грудня 2010 10:28

«За» чи «проти»

Від редакції Багато науковців дуже насторожено приглядаються до новітніх тенденцій в аграрному виробництві. Зокрема, часте несприйняття отримує технологія «нульового» обробітку грунту, а часом і суцільне заперечення. З іншого боку, технологія срімко поширюється на українських землях, отримуючи позитивні відгуки від аграріїв-практиків. Водночас під час впровадження нових методів господарювання при No-till у…
Володимир ЛИХОЧВОР, доктор с. г. наук, професор, завідувач кафедри технологій у рослинництві ЛНАУ Які типи рослин є найбільш продуктивними - одно- чи багатостеблові? Які елементи впливають на інтенсифікацію процесу кущіння? Як сформувати найбільш урожайні агрофітоценози? Переконаний, що ці запитання хвилюють багатьох аграріїв.
Вибір сорту і якість насіння відіграють вирішальну роль у підготовці до нового сезону вирощування. Залежно від того, з якими характеристиками потрібно отримати врожай, обирається конкретний сорт чи гібрид для певної зони. Це вкрай важливо у вирощуванні, зокрема пивоварного ячменю, де якісні показники вирощеного зерна напряму впливають на його придатність до…
На сьогодні з різних причин у виробництві базовою проблемою захисту рослин є забур’яненість посівів. Її актуальність підтверджується статистичними даними за обсягом витрат сільського господарства на придбання гербіцидів. Захищати від шкідників та хвороб економічно й екологічно доцільно лише чисті від бур’янів посіви. Тому без вирішення проблеми впровадження ефективного інтегрованого захисту посівів…
Аналізуючи умови вирощування зернових колосових культур сезону 2009-2010 років, можна визнати їх надзвичайними та екстремальними, адже на останніх етапах їх вирощування, саме під час наливу зерна і, особливо у передзбиральний і збиральний періоди, випала така кількість опадів, що у деяких випадках звела нанівець копітку працю хлібороба.
Григорій ГОСПОДАРЕНКО, професор, завідувач кафедри агрохімії Уманського національного університету садівництва Продовження. Початок у №19-20. Серед зернових колосових культур пшениця озима найвибагливіша до умов живлення. У середині 70-х років ХХст. бельгійським ученим Лалу було розроблено систему удобрення пшениці озимої, яка передбачала внесення азоту у три строки: 1)на стадії кущіння - 30…
Агрономія Сьогодні - Середа, 17 листопада 2010 00:00

Вороги винограду

Тетяна КОРОЛЬ, канд. біолог. наук, завідувачка кафедри ВМУРОЛ «Україна» До середини ХІХ століття культура винограду у Європі не уражувалась небезпечними хворобами і шкідниками. В подальшому з південно-східної частини Північної Америки в Європу з посадковим матеріалом були завезені такі небезпечні хвороби, як оїдіум або борошниста роса, мільдью та філоксера. Продовження. Початок…

Please publish modules in offcanvas position.