Агрономія Сьогодні

Пшениця — найважливіша продовольча культура. Зерно пшениці ярої має високі хлібопекарські і круп’яні якості, містить більше білка, ніж зерно пшениці озимої — до 15–18% і 28–40% клейковини. Зерно пшениці твердої ярої використовують для виробництва кращих сортів макаронів, вермішелі, манної крупи. Пшениця яра має також кормове значення. Її використовують для виготовлення…
Однією з найцікавіших і найперспективніших рослин у кормовиробництві є козлятник східний (Galega L.). Це багаторічна культура, що є дуже важливою господарською і біологічною ознакою. При двох-трьох укосах на рік протягом 20–25 років він дає високі врожаї зеленої маси і насіння.
За умов високих цін на мінеральні добрива і скорочення обсягів внесення органічних добрив в аграрному виробництві значну увагу потрібно приділяти сучасним агроекологічним заходам раціонального використання рослинних решток — одного з важливих джерел збереження і відтворення родючості ґрунту.
Кукурудза — цінна сільськогосподарська культура сучасного світового землеробства. Це один із найурожайніших злаків, зерно якого використовують у різних галузях сільського господарства та промисловості. Серед усіх культурних рослин, що вирощуються у світі, кукурудза разом з іншими зерновими займає одну з провідних позицій. До того ж, слід зауважити, що за останні роки…
Озима пшениця — основна зернова культура України. Підвищення урожайності та обсягів виробництва зерна за роками її вирощування є пріоритетним завданням аграрного комплексу. Попри значні досягнення вітчизняних науковців у галузі селекції та рослинництва вплив гідротермічних умов на зернову продуктивність озимини залишається надзвичайно вагомим.
Конкуренція за воду, світло, поживні речовини між культурами і бур’янами — це той фактор, який є визначальним для застосування заходів контролю останніх. Разом із тим, вченими досліджено ще один важливий аспект такої конкуренції: рослини відчувають сусідство один одного, а також мають властивість впливати один на одного без фізичного контакту. Властивість…
Проблема фосфорного живлення рослин полягає у тому, що валові запаси фосфору в більшості ґрунтів в основному чималі, однак на значній частині площ орних земель продуктивність зернових культур лімітується нестачею рухомих форм фосфору. Коефіцієнт використання фосфору із мінеральних добрив навіть при достатньому його внесенні становить лише 10–20%, тоді як азоту —…
Значимість будь-якої сільгоспкультури в житті людини легко виявляється при аналізі її виробництва в глобальному масштабі. Взагалі зростання виробництва будь-якої сільськогосподарської культури сьогодні можливе тільки за рахунок підвищення урожайності і збільшення площ посіву під неї. Але розширення площ під будь-яку культуру можливе тільки за рахунок скорочення площ посіву інших культур, бо…
Роль України на світовому ринку кукурудзи стає все більш вагомою. Останніми роками наша країна закріпилася у трійці найбільших світових виробників цієї культури. Українська продукція має великий світовий попит у зв’язку з порівняно меншими цінами і досить вдалим географічним розташуванням відносно основних країн-імпортерів цієї культури. З усіх зернових культур кукурудза займає…
Проблема ефективного використання родючості ґрунту за рахунок рівноважного бездефіцитного балансу гумусу сьогодні не може бути вирішеною, оскільки внаслідок неправильної, а то й хижацької експлуатації в останні десятиліття його запасам завдано таких втрат, які можуть бути компенсованими тільки суттєвим щорічним збільшенням його надходження спочатку для їх відновлення, а потім і збільшення…
Родючість — здатність ґрунту задовольняти рослини елементами живлення, водою, повітрям, теплом за відсутності шкідливих речовин та оптимального агрофізичного стану. Якщо один із режимів перебуває у мінімумі чи зовсім відсутній, рослини суттєво знижують урожай або навіть гинуть.
Під час вирощування сільськогосподарських культур агровиробник ставить головну мету — отримання їх високого та якісного врожаю. Досягнути цієї мети без належного захисту культур від бур’янів на сьогодні неможливо, тому що вони завдають великих втрат врожаю. Бур’яни краще пристосовуються до виживання у конкурентних умовах за життєвий простір і джерела енергії, ніж…

Please publish modules in offcanvas position.