Найінтенсивніше надходження основних елементів живлення у рослин ячменю ярого відбувається за досить короткий проміжок часу — від фази кущіння до колосіння (26–28 діб). За цей період рослини споживають 42–46% азоту, 61–64 — фосфору і 64–74% — калію. У фазі колосіння практично завершується поглинання калію, фосфору споживається 90%, азоту — 80% загального винесення їх урожаєм.
Ячмінь ярий серед зернових є найбільш вимогливим до попередників. На фоні природної родючості урожайність сортів його після сої становила 3,72 т/ га, у разі висіву після озимої пшениці, соняшнику та кукурудзи на зерно був значний недобір — 0,51 т/ га (13,7%); 0,42 т/ га (11,3%) та 0,60 т/ га (16,1%) відповідно.
Чизелювання на ячмені в умовах посухи північного Степу України забезпечує зростання кількості вологи в грунті і, відповідно, більшу врожайність зерна.
Ячмінь ярий — важлива кормова, продовольча і технічна культура. В останнє десятиріччя значно зріс інтерес до виробництва сортів сільськогосподарських культур голозерного типу, в тому числі і ячменю ярого.