Нанодобрива в технологіях вирощування сої, буряків цукрових, соняшнику, пшениці м’якої зумовлюють отримання стабільно високих урожаїв за використання значно менших норм добрив і зростання ефективності використання елементів живлення
Прогноз розвитку хвороб ріпаку складено на основі звітів обласних відділів прогнозування, фітосанітарної діагностики й аналізу ризиків Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби України
Озимі культури є основою стійкого розвитку зернової галузі економіки. Від їх стану залежить фінансовий добробут агробізнесу й держави загалом
З метою організації належного догляду за посівами та здійснення визначених організаційно-технічних заходів потрібно в кожному господарстві проводити моніторинг стану озимих культур — систематичні спостереження і контроль за станом посівів озимих культур.
Існує багато методів визначення гранулометричного складу ґрунту. Їх можна поділити на органолептичні, ситові, седиментаційні, мікроскопії, лазерної дифракції та інші. Кожен з них має свої переваги та недоліки.
Українським хліборобам не звикати до складних сезонів. Загартовані кліматичними викликами аграрії звикли до непередбачуваних ситуацій. Проте цього сезону посіви озимих зернових опинилися під подвійним ударом. До погодних негараздів долучилися також економічні — захмарні ціни на азотні добрива. Якої зимівлі та весняної вегетації очікувати за подібних умов, що зарадить агровиробникам, які потерпають від ринкових коливань? Своїми міркуваннями ділиться відомий фахівець, агроном-консультант Іван Свидинюк.
Нестійкість кліматичних умов на планеті впливає на вирощування сільськогосподарських культур, особливо на озиму пшеницю. Стратегічна культура й далі посідає важливе місце в сівозмінах наших аграріїв, зокрема, у 2021 році її валовий збір перевищив 33 млн тонн, а середня врожайність з гектара — 46,5 ц.
У невеликих магазинах і потужних торгових мережах нашої країни переважно продають імпортний часник. Український ринок цієї овочевої культури нині тільки формується. Основні українські виробники часнику (понад 90%) це — одноосібники та дрібні фермерські господарства. Культура нескладна у вирощуванні й рентабельна. Натомість бачимо засилля імпортованого в супермаркетах. Постає низка запитань: вітчизняні фермери не хочуть вирощувати культуру? З цими й іншими питаннями ми звернулися до керівника виробничого проєкту ФГ «Агро-Майстер» Василя Гудзовського (Вінницька обл.).
Наростання посушливих явищ — один з основних чинників, що обмежує подальше нарощування виробництва кукурудзи в Україні. У більшості випадків значної шкоди посуха завдає на початку наливання зерна
Минулий рік із весняними холодними нічними й теплими денними годинами в період до колосіння, потеплінням і значними опадами в період наливання зерна суттєво збільшили вміст протеїну, який становив (Х = 15,55%) з мінімальним показником 14,50% і максимальним 17,00%.