Агрономія Сьогодні

Сергій СТАНКЕВИЧ, канд. с.-г. наук, старший викладач Харківський національний аграрний університет ім. В. В. Докучаєва Посівні площі під олійними культурами в світі сягають більше 140 млн га, із них під олійними капустяними культурами близько 35 млн га при середній урожайності 1,3–1,5 т/га. У Європі посівні площі під олійними капустяними культурами сягають…
Ігор СТОРЧОУС, канд. с.-г. наук Інститут захисту рослин НААН Серед зернових бобових культур горох займає найбільші посівні площі — майже 5 млн га, що становить приблизно 30% світової площі. Таке велике поширення гороху пояснюється його високою середньою урожайністю та цінними продовольчими і кормовими якостями.
В. ЛИХОЧВОР, доктор с.-г. наук, професор, член-кореспондент НААН, зав. кафедрою технологій у рослинництві Р. ПАНАСЮК, канд. с.-г. наук, асистент кафедри технологій у рослинництві  В. ЩЕРБАЧУК, здобувач Львівський національний аграрний університет У сучасних інтенсивних технологіях вирощування сої система удобрення передбачає внесення не лише NРК, а також всіх необхідних для рослини макро- та мікроелементів.
Агрономія Сьогодні - Понеділок, 29 серпня 2016 11:00

Сад під контролем

Ольга ВЛАСОВА, канд. с.-г. наук Інститут захисту рослин НААН   Яблунева плодожерка Яблунева плодожерка поширена в усіх регіонах вирощування яблуні. Крім яблук, також пошкоджує плоди груші, сливи, абрикосу, айви, персика, волоського горіха.
В. М. ТИМЧУК Інститут рослинництва ім. В. Я. Юр’єва НААН С. М. ТИМЧУК Інженерна Академія України Говорячи про глобальні зміни клімату, слід розуміти, що вони відбуваються за двома векторами: перший — незалежні від людини планетарні та галактичні процеси, ризики і наслідки яких слід моніторити, прогнозувати та враховувати в довгостроковій перспективі;…
Іван МАРКОВ, професор НУБіП України Вивченню хвороб пшениці озимої і ярої, які спричиняються некротрофними грибними патогенами, зокрема і кореневих гнилей, присвячені численні дослідження. Серед останніх в Україні заслуговують на увагу фундаментальні дослідження Л. О. Крючкової (2007). Залежно від збудників хвороби, вирізняють звичайну, фузаріозну, офіобольозну, церкоспорельозну і ризоктоніозну кореневу гнилі.
Іван МАРКОВ, професор НУБіП України У структурі світового виробництва просо входить до першої десятки популярних у всьому світі культур. В Україні обсяги виробництва цієї круп’яної суттєво зменшуються, хоча науковці стверджують: в сучасних умовах посушливого літа просо може вигідно врятувати. Це зумовлено насамперед особливостями культури — найбільшим коефіцієнтом розмноження, високим біологічним потенціалом…
Володимир РИБКА, Наталія ЛЯШЕНКО кандидати економ. наук ДУ Інститут зернових культур НААН України Наведені результати аналізу сучасного стану розвитку кукурудзівництва в Дніпропетровській області та визначені основні напрями збільшення обсягів і підвищення ефективності його ведення в умовах переходу на інноваційну модель розвитку АПК.
Валентина ЛАНОВЕНКО, розсадник родини Лановенко Грецький горіх має велику привабливість для бізнесу, оскільки горіховий сад — це інвестиція у майбутнє та багаторічний прибуток (до 100 років). Для ведення горіхівництва за грунтово-кліматичними умовами підходять лише 7% земель у світі, зокрема й землі України. На сьогодні в нашій країні є 424 тис. га…
В. В. ІВАНИШИН, доктор еколог. наук, професор, ректор Подільського ДАТУ І. А. ШУВАР, доктор с.-г. наук, професор Львівського НАУ Л. В. ЦЕНТИЛО, канд. с.-г. наук, директор ТЗОВ «Агрофірма «Колос» Н. М. КОЛІСНИК, директор ПП «Біоконверсія» В. М. СЕНДЕЦЬКИЙ, канд. с.-г. наук, доктор ПДАТУ Протягом останніх років врожаї гречки в Україні низькі. Проте вона має значний біологічний потенціал, який…
Сергій АВРАМЕНКО, канд. с.-г. наук, провідний науковий співробітник, докторант Інститут рослинництва ім. В. Я. Юр’єва НААН України Формування урожайності та якості зерна пшениці озимої значною мірою залежить від норми висіву насіння, яка тісно пов’язана як із ґрунтово-кліматичними умовами місцевості, так і з попередниками, системою удобрення, біологічними особливостями сорту, строками і способами…
Ігор СТОРЧОУС, канд. с.-г. наук На сучасному етапі розвитку сільськогосподарського виробництва однією з основних проблем аграрного сектору економіки України залишається істотне збільшення й стабілізація вирощування сої разом із виробництвом інших зернобобових культур. У світі, а також в Україні площі під вирощування цієї культури постійно збільшуються. У той час, як у 1996…

Please publish modules in offcanvas position.