Агрономія Сьогодні

Ігор СЕМЕНЯКА, канд. с.-г. наук, в. о. директора Ольга СЕМЕНЯКА, мол. наук. співробітник лабораторії землеробства Олег ГАЙДЕНКО, канд. технічних наук, вчений секретар Кіровоградської ДСГДС НААН Дослідженнями науковців КДСГДС НААН встановлено високу залежність показників продуктивності кукурудзи за період 2005-2014 рр. від кількості опадів та температури повітря у різних ґрунтово-кліматичних підзонах центрального регіону України.
Борис ВАРЕНИК, канд. с.-г. наук, завідувач відділом селекції та насінництва гібридного соняшнику Селекційно-генетичний інститут — НЦНС, доцент кафедри захисту, генетики та селекції рослин ОДАУ Серед олійних культур, які вирощуються сільськогосподарськими підприємствами України, соняшник займає провідне місце. Гетерозисні гібриди є найбільш ефективним та економічно вигідним засобом підвищення урожайності цієї важливої культури.
Сергій АВРАМЕНКО, канд. с.-г. наук, с.н.с., докторант, Сергій ПОПОВ, д. с.-г. наук, професор, Наталя РЯБЧУН, канд. с.-г. наук, с.н.с., Олександр КУРИЛОВ, аспірант, Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН України (м. Харків) Аналіз виробництва зерна в Україні свідчить про значну залежність урожайності озимих зернових культур від погодних умов. Так, за останні двадцять два роки несприятливими для озимих…
Андрій КЛИША, доктор с.-г. наук, Олексій КУЛІНІЧ, канд. с.-г. наук ДУ Інститут сільського господарства степової зони НААН України Загалом технологія вирощування гороху менш енергоємна, ніж кукурудзи і цукрових буряків. Це пов’язано з тим, що він менш вимогливий до удобрення і не потребує особливого догляду, а до- і післясходові боронування малоенергоємні. 
Ірина САДОВА, спеціально для "АС" Брати Олександр та Віталій Ящики починали фермерувати з 9 га і за майже 15 років розрослися до 1500. Затялися повернути господарство навколо рідного села до площ, якими колись 30 років поспіль керував їхній батько. За головні принципи взяли стабільність і ціль на рівень екстра-класу. Молоко…
Л. Ю. КУЧЕР, канд. економ. наук, ст. наук. співробітник, доцент кафедри економіки підприємства Харківського НАУ ім. В. В. Докучаєва Останніми роками зростаючий попит на сою набув планетарного масштабу. У світовому фонді харчового білка вона посідає вагоме місце, при цьому деякі науковці зазначають, що вона є культурою майбутнього, оскільки є природним джерелом вітамінів,…
Ігор СТОРЧОУС, канд. с.-г. наук  Інститут захисту рослин НААН Вибір гібридів культури займає важливе місце у технології його вирощування і цьому вибору необхідно приділяти особливу увагу. Гібриди є різні, ранньостиглі або більш пізні, в залежності від зони вирощування, є можливість здійснити їх вибір для отримання запланованого результату.
Валентина СЕРГІЄНКО, канд. с.-г. наук Інститут захисту рослин НААН України Соя (Glycine max (L.) Merr.) — одна з найбільш розповсюджених у світовому землеробстві зернобобова, олійна та кормова культура. За темпами зростання посівних площ вона випереджає всі інші культури. Це високоприбуткова культура, без неї неможливим було б швидке вирішення проблеми високобілкових кормів і…
Андрій КЛИША, доктор с.-г. наук, Олексій КУЛІНІЧ, канд. с.-г. наук ДУ Інститут сільського господарства степової зони НААН України Горох — найбільш поширена зернобобова культура, що пояснюється його високою середньою урожайністю та цінними продовольчими й кормовими якостями.
О. М. ГАЙДЕНКО, канд. техн. наук  В. А. ІЩЕНКО, канд. с.-г. наук Г. М. КОЗЕЛЕЦЬ, канд. с.-г. наук Кіровоградська державна сільськогосподарська ДС НААН В Україні створено багато цінних сортів ячменю. Сучасні сорти здатні формувати вагомі врожаї, а при чіткому дотриманні технології вирощування середні врожаї ячменю в Україні можуть досягати 4-6 т/га, як у…
Наталія СУДАК, канд. с.-г. наук Микола СОЛОДУШКО, канд. с.-г. наук Оксана БОНДАРЕНКО, науковий співробітник Інститут сільського господарства степової зони НААН України Галина КИРСАНОВА, канд. с.-г. наук  Дніпропетровський державний аграрно-економічний університет Перезимівля озимих хлібів є однією з найважливіших агрономічних проблем у виробництві зерна, яку потрібно завжди враховувати і знаходити засоби максимального зменшення її шкідливих наслідків.
Іван МАРКОВ, канд. біолог. наук, професор НУБіП України Захист ячменю спрямований на запобігання масовому розвитку хвороб, а в разі їх появи — на можливість їх швидкого обмеження. Інтегрований захист включає організаційно-господарські, селекційно-насіннєві, агротехнічні заходи, пов’язані з оздоровленням культури, і спеціальні — фізико-механічні, хімічні, біологічні, спрямовані на обмеження розвитку окремих хвороб під…

Please publish modules in offcanvas position.