Агрономія Сьогодні

І. А. ШУВАР, доктор с.-г. наук, професор, Заслужений діяч науки і техніки України, академік АН ВО України Львівський національний аграрний університет В. С. ГНИДЮК, О. М. БУНЧАК, В. М. СЕНДЕЦЬКИЙ, О. Б. ТИМОФІЙЧУК кандидати с.-г. наук, докторанти Подільський державний аграрно-технічний університет У світі існує велика різноманітність технологічних схем компостування, більшість яких…
Володимир ЛИХОЧВОР, доктор с.-г. наук, професор, член-кореспондент НААН, завідувач кафедрою технологій у рослинництві Львівського національного аграрного університету Буряк походить із Середземно- та Причорномор’я, де очевидно вирощували його на засолених грунтах. Вода морів та океанів містить до 3% хлориду натрію. Тому він добре росте за наявності солі.
Агрономія Сьогодні - Вівторок, 26 липня 2016 13:00

Що ми сіємо?

Л. В. ФАДЄЄВ, канд. техн. наук, доцент Шановний читачу, необхідність отримання високого врожаю, зниження витрат на виробництво сільськогосподарської продукції спонукає підвищувати культуру землеробства. Висока якість насіння — обов’язкова складова сучасної культури землеробства.
Ігор СТОРЧОУС, канд. с.-г. наук Інститут захисту рослин НААН України У сільському господарстві країни бур’яни призводять до втрат врожаю на рівні від 40 до 100%, залежно від видового складу і їх чисельності, а також можливостей культури протистояти їм, тобто конкурентних властивостей. Бур’яни створюють й інші проблеми, адже є переносниками хвороб і…
Ігор СТОРЧОУС,канд. с.-г. наук Інститут захисту рослин НААН Із відомих фітофагів, яких налічується більше 380 видів, ягідним культурам в Україні найбільшої шкоди в окремі роки завдають близько 40 видів, а інші шкодять спорадично в окремих локалітетах. Встановлено, що суницю садову можуть пошкоджувати понад 160 видів шкідників. Головними серед них є хрущі,…
Іван МАРКОВ, канд. біолог. наук, професор НУБіП України Інтегрований захист картоплі від хвороб охоплює всі операції з технології виробництва насіннєвої і товарної картоплі та включає фітосанітарні, фізико-механічні, агротехнічні, селекційно-насіннєві, хімічні та біологічні заходи.
Олександр ЦИЛЮРИК, доктор. с.-г. наук Дніпропетровський державний аграрно-економічний університет У технологічному циклі робіт, спрямованому на підвищення продуктивності цукрових буряків, важливе місце займає обробіток ґрунту, який має надзвичайно велике значення для формування урожаю коренеплодів, які безпосередньо формуються у ґрунті та потребують створення в ньому оптимальних параметрів для свого росту і розвитку, що…
Іван МАРКОВ, канд. біолог. наук, професор НУБіП України Серед численних хвороб соняшнику найбільше економічне значення мають біла і сіра гнилі. Ці хвороби при збігу сприятливих абіотичних і біотичних чинників можуть звести зусилля товаровиробника при вирощуванні цієї культури нанівець. Їх шкідливість виявляється у зрідженні посівів у результаті випадання уражених молодих рослин, передчасного…
І. А. ШУВАР, доктор с.-г. науки і техніки України, академік АН ВО України Львівський національний аграрний університет В. С. ГНИДЮК, О. М. БУНЧАК, В. М. СЕНДЕЦЬКИЙ, О. Б. ТИМОФІЙЧУК кандидати с.-г. наук, докторанти  Подільський державний аграрно-технічний університет За складних умов реформування виробничих відносин у більшості агроформувань частково або повністю розбалансовано запроваджені раніше науково обґрунтовані системи ведення…
І. М. СТОРЧОУС, канд. с.-г. наук Інститут захисту рослин Контроль багаторічних бур’янів вимагає постійної уваги не тільки в Україні, а й в усьому світі. На сьогодні наукові дослідження спрямовані на пошук ефективних та дієвих методів контролю таких бур’янів, які враховують особливості їх фізіології та біології і мають мінімальні наслідки для навколишнього…
О. І. ЦИЛЮРИК, доктор с.-г. наук Дніпропетровський державний аграрно-економічний університет В. М. СУДАК, канд. с.-г. наук Державна установа Інститут зернових культур НААН України Вирощування соняшнику — один із найбільш прибуткових напрямів сільськогосподарського виробництва, який вимагає подальшого вдосконалення способів та систем обробітку ґрунту при його виробництві у зв’язку з тенденцією до енергозбереження, мінімалізації…
Валентина СЕРГІЄНКО, канд. с.-г. наук Інститут захисту рослин НААН Суттєве зростання посівних площ і валових зборів кукурудзи свідчить про надзвичайно важливу роль цієї культури в аграрному комплексі України. Її вирощують для продовольчого, кормового і технічного призначення.

Please publish modules in offcanvas position.