Агрономія Сьогодні

С. Я. КОБАК, канд. с.-г. наук Інститут кормів та сільського господарства Поділля НААН Значна кількість дослідників вважає, що сучасні технології вирощування сільськогосподарських культур досягли межі «насичення» за деякими аспектами: екологічним (забруднення зовнішнього середовища та пригнічення механізмів його саморегуляції), енергетичним (збільшення витрат непоновлювальної (викопної) енергії на кожну додаткову одиницю продукції), продукційним (подальше…
Олександр ЦИЛЮРИК, доктор. с.-г. наук, завідувач лабораторією сівозмін та природоохоронних систем обробітку ґрунту Лідія ДЕСЯТНИК, канд. с.-г. наук, провідний науковий співробітник Володимир СУДАК, канд. с.-г. наук, старший науковий співробітник ДУ Інститут сільського господарства степової зони НААН України Важливим резервом підвищення продуктивності аграрного виробництва є науково обґрунтована структура посівів та використання раціональних сівозмін, у…
В.М. ТИМЧУК, Н.Ю. ЄГОРОВА Інститут рослинництва ім.В.Я.Юр’єва НААН С.М. ТИМЧУК Інженерна академія України Галузь рослинництва є єдиною з позитивним енергетичним балансом, а на зернове господарство (як провідний сегмент) припадає понад чверть вартості основних виробничих фондів та більше 10% виробництва продукції. При цьому понад 40% АПВ пов’язане із зерновою галуззю. Говорячи про…
Агрономія Сьогодні - Понеділок, 14 березня 2016 12:21

Що об`їдає ваш сад?

Ольга ВЛАСОВА, канд. с.- г. наук, Інститут захисту рослин НААН Україна має значні переваги перед європейськими державами за природно-економічним потенціалом для ведення промислового садівництва і може успішно вирощувати всі плодові культури помірного клімату: яблуню, грушу, вишню, черешню, абрикос, сливу. В Україні, як і всіх розвинених країнах світу, яблуня є основною плодовою…
Г. М. ГОСПОДАРЕНКО, доктор с.-г. наук, професор О. Л. ЛИСЯНСЬКИЙ Уманський національний університет садівництва Актуальність і значущість проблеми відтворення родючості ґрунтів у сільськогосподарському виробництві зумовлені гострою суперечністю між необхідністю забезпечувати сталий розвиток аграрного сектору економіки та інтенсивним розвитком ґрунтово-деградаційних процесів, що унеможливлюють стале відтворення родючості ґрунтів. Головною причиною такої ситуації є…
В. СКИДАН, канд. с.-г. наук, с.н.с., заст. директора з наукової роботи М. СКИДАН, канд. с.-г. наук, ст. науковий співробітник Інститут рису НААН При вирощуванні гороху на півдні України визначна роль належить зрошенню, оскільки висока температура й повітряна посуха несприятливі для росту, розвитку та продуктивності культури холодного та вологого клімату.
Ігор СТОРЧОУС,канд. с.-г. наук  Інститут захисту рослин НААН Повитиця не тільки знижує урожайність, але й погіршує якість продукції. У цукрових буряках, уражених повитицею, вміст цукру знижується на 1-2 %. Сіно з уражених рослин містить менше протеїну, воно погано сохне, пліснявіє, втрачає смакові властивості.  
Олександр ЦИЛЮРИК, доктор с.-г. наук ДУ Інститут сільського господарства степової зони НААН України Головною метою і суттю мінімального обробітку ґрунту є зниження перш за все витрат енергії, коштів та часу завдяки зменшенню кількості і глибини обробітків ґрунту, а також поєднання кількох операцій в одному технологічному процесі.
Тетяна КОВАЛЬЧУК, спеціально для "АС" Жодного сорту сільськогосподарських культур, які містять генетично-модифіковані організми, у нас не зареєстровано, тобто за законом таке насіння сіяти не можна. Проте, за неофіційною інформацією, українські фермери вже ж таки використовують посівний матеріал іноземного походження, який містить ГМО. Чому аграрії вдаються до такої практики? Відповідь на…
М. ГАВРИЛЮК, доктор с.-г. наук, академік НААН України заступник директора  Інституту фізіології рослин і генетики НАН України Роль сорту значно зростає при високому рівні інших чинників інтенсифікації, зокрема, збалансованого живлення та виконання основних елементів технологій виробництва. В таких умовах впровадження нових високоінтенсивних сортів забезпечує збільшення урожайності на 25-40%. Вклад сортових ресурсів…
В.М. ТИМЧУК, М.Г. ЦЕХМЕЙСТРУК, І.М. БЕЗУГЛИЙ Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН Чому ж маючи такий селекційний потенціал урожайності гороху у 30-40 ц/га, в умовах виробництва отримуємо в середньому близько 2 т/га. Спробуємо розібратися, що в технологічному ланцюгу спрацьовує недостатньо ефективно. Перше рішення — селекційне — ми представили у минулому номері. Пропонуємо інші…
Валентина СЕРГІЄНКО, канд. с.-г. наук Інститут захисту рослин НААН З кожним роком проявляється все більший інтерес до екологічно чистих технологій вирощування сільськогосподарських культур. Одним із шляхів вирішення проблеми екологічно безпечного ведення господарства є застосування гумінових речовин природного походження. В нинішніх умовах саме гуміновим, або гумусовим речовинам відводиться першочергова роль у підвищенні…

Please publish modules in offcanvas position.