Агрономія Сьогодні

І. А. ШУВАР, доктор с.-г. наук, професор, засл. діяч науки і техніки України Б. І. БІНЕРТ, канд. с.-г. наук, доцент В. Я. ІВАНЮК, канд. с.-г. наук, доцент Львівський національний аграрний університет Сівозміни довгої ротації виправдали себе, і вони були необхідні у великих господарствах, оскільки забезпечували повну маневреність щодо розміщення культур,…
В. СКИДАН, канд. с.-г. наук, с.н.с., заст. директора з наукової роботи М. СКИДАН, канд. с.-г. наук, старший науковий співробітник Інститут рису НААН В умовах нестійкого та недостатнього природного зволоження основним лімітуючим фактором для врожайності є вологозабезпеченість посівів протягом вегетаційного періоду.
Олександр ЦИЛЮРИК, доктор с.-г. наук, Інститут сільського господарства степової зони НААН України Стабільність виробництва зерна в степовій зоні України значною мірою визначається ресурсами ґрунтової вологи. На жаль, останнім часом спостерігається погіршення водного режиму чорноземів і вологозабезпеченості рослин у зв’язку з проявом аномальних явищ погоди, розвитком ерозійних процесів, порушенням системи обробітку…
В.Ю. ЧЕРЧЕЛЬ, Е.М. ФЕДОРЕНКО, А.В. АЛДОШИН, А.І. ЛЯЩЕНКО,  В.П.СОЛОДУШКО, кандидати с.-г. наук,  Н.О. ЛЯШЕНКО, канд. економ. наук, А.О. КУЛИК ДУ Інститут сільського господарства степової зони НААН України   На ранні зернові треба дивитись по-новому Для відновлення екологічного балансу в сільськогосподарському виробництві необхідно переглянути ставлення аграріїв до зернобобових та ранніх зернових культур. Рівень рентабельності культури необхідно…
Іван МАРКОВ, професор НУБіП України В Україні льон-довгунець є головною прядивною культурою. У стеблах льону утворюється 25-31% волокна з найціннішими технологічними властивостями — гнучкістю, тониною і високою міцністю, за якою він переважає волокно бавовнику удвічі, а шерстяне — утричі. Льонові тканини міцні і гігроскопічні в умовах підвищеної вологості, високогігієнічні і…
В.М. ТИМЧУК, В.С. ЗУЗА, Р.А. ГУТЯНСЬКИЙ, М.Г. ЦЕХМЕЙСТРУК ЦНЗ АПВ Харківської області, Інститут рослинництва ім. В. Я. Юр’єва НААН, ХНАУ ім. В. В. Докучаєва При наявній системі заходів боротьби з бур’янами господарства щорічно втрачають у середньому 15-20 % рослинницької продукції. На боротьбу з бур’янами припадає близько третини витрат, які йдуть…
Іван ШУВАР, доктор с.-г. наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, академік АН ВО України Львівський національний аграрний університет Соняшник — це символ сонця, праці, достатку, сили і добробуту. Вирощуючи його на полях, можна отримувати високі врожаї і мати дохід, адже для сівби необхідно насіння від 5-10 кг/га, а…
Юрій КЕРНАСЮК, канд. економ. наук, ст. наук. співробітник лабораторії маркетингу, економічного аналізу та захисту інтелектуальної власності КДСДС НААН Останніми роками спостерігається зростання експорту продукції нішевих сільськогосподарських культур. До цієї групи відносять, зокрема, ячмінь пивоварний, овес, просо, горох, гречку, гірчицю, льон, сорго і нут.
Сергій АВРАМЕНКО, канд. с.-г. наук, с.н.с., провідний науковий співробітник, докторант Катерина МАНЬКО, канд. с.-г. наук, старший науковий співробітник Олексій УСОВ, молодший науковий співробітник Олександр КУРИЛОВ, аспірант Олександр БОБРОВ, агроном Інститут рослинництва ім. В. Я. Юр’єва НААН Науковці з Інституту рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН України у цьому номері продовжують висвітлювати дослідження з вивчення принципово…
Іван МАРКОВ, професор НУБіП України Одним із шляхів збільшення валових зборів врожаю проса є зниження недоборів і втрат у результаті ураження рослин хворобами (звичайна і дрібноспорова сажки, склероспороз, септоріоз, бура і бактеріальна плямистості, смугастий бактеріоз, мозаїка та ін.).
Федір ВЕРХОВЦЕВ, спеціально для "АС" Захворювання рослин бувають грибкові та бактеріальні, викликані вірусами і віроїдами. Ураження рослин нематодами виділяють в окрему групу. І хоча виявити і знищити цих шкідників непросто, кілька видів нематод можна частково контролювати за допомогою змішаних біологічних рішень і запобіжних заходів.
А. В. БЄЛЄХІНА, наук. співробітник, канд. с.-г. наук В. М. КОСТРОМІН, гол. наук. співробітник, доктор с.-г. наук, професор Т. А. ШЕЛЯКІНА, молодший науковий співробітник Н. Г. ЖИЖКА, агроном Інститут рослинництва імені В. Я. Юр’єва НААН Біохімічний склад зерна проса формується під впливом комплексу факторів — рівня родючості ґрунту, сонячної енергії,…

Please publish modules in offcanvas position.