Агрономія Сьогодні

Іван МАРКОВ, професор НУБіП України Вирощування рису здійснюється як за звичайною, так і безпестицидною технологіями (продукт для дитячого харчування). Селекційно-насіннєві, агротехнічні та організаційно-господарські заходи є основними в інтегрованому захисті рису від хвороб.
В.В. ЛИХОЧВОР, доктор с.-г. наук, професор, член-кореспондент НААН, завідувач кафедрою технологій у рослинництві Львівського національного аграрного університету С.С. КОСТЮЧКО, здобувач Інститут сільського господарства Карпатського регіону НААНУ Визначити допустимі строки сівби Важлива роль у формуванні високої урожайності і технологічних якостей коренеплодів належить сортовим особливостям цукрових буряків та строкам їх сівби. Сівбу…
Агрономія Сьогодні - П'ятниця, 26 червня 2015 17:15

Живлення рису

В. СКИДАН, канд. с.-г. наук, с.н.с., заступник директора з наукової роботи М. СКИДАН, канд. с.-г. наук, старший науковий співробітник Інститут рису НААН Одним із важливих напрямів підвищення продуктивності сільськогосподарських культур є вивчення біологічних особливостей кожного сорту та виявлення оптимальних параметрів основних агротехнічних факторів, які значною мірою визначають реалізацію продуктивного потенціалу…
Іван ШУВАР, спеціально для "АС" Цьогоріч аграрії України розпочали весняно-польові роботи в складних економічних умовах через різні причини. Ми звернулися до доктора сільськогосподарських наук, професора, завідувача кафедрою землеробства і тваринництва Львівського НАУ, Заслуженого діяча науки і техніки України Івана Антоновича Шувара з проханням надати аграріям поради науково-практичного характеру щодо мінімізації…
Іван МАРКОВ, канд. біол. наук, професор НУБіП України Щороку в різних господарствах агровиробники отримують різну урожайність рису: хтось 4-5 т/га, а дехто навіть більше 9 т/га! Така велика різниця зумовлена впливом шкідливих організмів на культуру. Статистика свідчить: через різноманітні ураження втрати врожаю можуть становити від 19 до 50%. Особливою шкодочинністю…
Юрій НОСЕНКО, канд. с.-г. наук Квасоля — цінна високобілкова культура, яка має багатостороннє використання в народному господарстві. Основне її призначення — продовольче: насіння та боби вживають в їжу в свіжому і консервованому вигляді та є джерелом необхідного для організму людини комплексу амінокислот. Завдяки азотфіксуючим бактеріям квасоля засвоює азот з повітря та…
Валентина КОНВЕРСЬКА, завідувач лабораторією технології застосування ентомофагів Інституту захисту рослин НААН України Застосування трихограми має грунтуватися на врахуванні як її біологічних особливостей, так і особливостей біології комах-шкідників, проти яких спрямовано використовують паразита. Спостереження за станом популяцій шкідників є однією з необхідних умов застосування трихограми. На овочевих культурах трихограму використовують для…
Ігор СТОРЧОУС, канд. с.-г. наук Інститут захисту рослин НААН Пшениця — це основна найважливіша зернова культура, яку вирощують у всьому світі для виробництва продовольчого зерна. Впродовж усього періоду вегетації культури, з метою збережання та отримання максимальної продуктивності, важливе значення мають заходи захисту її від шкідливих організмів. Серед них чільне місце…
В. СКИДАН, канд. с.-г. наук, заступник директора з наукової роботи М. СКИДАН, канд. с.-г. наук, старший науковий співробітник Інститут рису НААН В. КОСТРОМІТІН, доктор. с.-г. наук, професор Інститут рослинництва ім. В. Я. Юр’єва НААН Дослідженнями наукових установ України встановлено, що технологія вирощування соняшнику різних груп стиглості та з різним жирно-кислотним…
Ігор СТОРЧОУС, канд. с.-г. наук Інститут захисту рослин НААН України Останніми роками внаслідок розширення площ під зерновими культурами особливо зросла забур’яненість полів пирієм повзучим, осотом рожевим і польовим, метлюгом звичайним. На сьогодні для ефективного захисту культури від шкідливого впливу дикої рослинності є правильний вибір гербіцидів з урахуванням видового складу та…
Іван ШУВАР, доктор с.-г. наук, професор,  заслужений діяч науки і техніки України, академік АН ВО України Львівський національний аграрний університет   Значення соняшнику Соняшник однорічний (Helianthus annuus) — одна із найбільш поширених у світі олійних культур і досить важливих сільськогосподарських рослин України родини складноцвітих (Asteraceae).
Віктор ТИМЧУК, канд. с.-г. н., старший науковий співробітник, завідувач лабораторії науково-методологічного забезпечення та інтелектуальної власності Інститут рослинництва ім. В. Я. Юр’єва НААН Галузь рослинництва є провідною в аграрному виробництві та єдиною з позитивним енергетичним балансом. Характерними і стратегічними рисами галузі рослинництва в ринкових умовах є використання природних ресурсів (сонячна енергія,…

Please publish modules in offcanvas position.