Зміна клімату — тепліше і сухіше літо, м’які зими — розширюють можливості садівництва в Україні. Рослини, які раніше вважали занадто теплолюбними, починають успішно обробляти на території країни. Незвичайний вигляд екзотичних культур робить їх привабливими для вирощування на садових ділянках
Захист томату від фітофторозу має базуватися на фітосанітарних і терапевтичних заходах. Слід дотримуватися насамперед сівозміни (культурозміни), що знижує запас інфекції в ґрунті.
Протягом останніх рокаів спостерігається тенденція зниження інтересу вітчизняних господарств до вирощування картоплі. І ця проблема полягає не лише в знижені внутрішнього попиту, а й у структурі виробництва та використання картоплі. Проблеми зі збутом, перевиробництво та низькі ціни зменшили привабливість цього напряму агробізнесу, що відіграє важливу роль в економічній та продовольчій безпеці населення. З огляду на це важливо зберегти цю галузь і перевести її на модель сталого розвитку.
Середньорічне споживання населенням овочів і баштанних продовольчих культур ще є далеким від раціональної потреби й останніми роками становить близько 165–166 кг на рік на одну особу. Водночас імпорт овочів торік досяг 325 тис. тонн. Імпортують здебільшого ранні тепличні овочі (помідори й огірки) в міжсезонний період. Значну роль у забезпеченні потреб внутрішнього ринку овочевою продукцією відіграє тепличне овочівництво закритого ґрунту
Захист томату від фітофторозу повинен базуватися на фітосанітарних і терапевтичних заходах. Необхідно дотримуватися в першу чергу сівозміни (культурозміни), що знижує запас інфекції в ґрунті
З кожним роком проявляється все більший інтерес до екологічно безпечних технологій вирощування сільськогосподарських культур. Постійне застосування пестицидів, що збільшується, призводить до забруднення довкілля, накопичення їх у продукції рослинництва, появи стійких штамів і популяцій шкідливих організмів тощо
Серед хвороб томатів великою шкідливістю відрізняється альтернаріоз. Знання діагностичних ознак хвороби на різних органах рослини дає можливість своєчасно її виявити, а знання біоекологічних особливостей збудника хвороби дає можливість ефективно проводити профілактичні захисні заходи й отримувати високі врожаї плодів високої якості
Миття свіжих овочів і фруктів перед потраплянням їх у роздрібну мережу робить цю продукцію дорожчою, а значить, більш маржинальною для агровиробника. Супермаркети охоче купують миту картоплю, моркву, буряк чи яблука й часто відмовляються брати на реалізацію забрьохані в ґрунті й запилюжені. Тож постає питання: як помити овочі й фрукти, щоб не надто витратитися на цю операцію найпершої доробки?
В Україні часникарі починають застосовувати у вирощуванні своєї продукції різноманітну сучасну машинерію. Зокрема, довів свою ефективність і продуктивність комбайн іспанського виробництва
Догляд за посівами цибулі шалот полягає в систематичному розпушуванні міжрядь і боротьбі з хворобами та шкідниками