Агрономія Сьогодні

С. РЕТЬМАН, доктор с.-г. наук, Т. КИСЛИХ, канд. с.-г. наук Зернове господарство України - стратегічна й найефективніша галузь сільського господарства. В свою чергу, пшениця є основною хлібною культурою із незмінно найбільшою часткою посівних площ. За даними Міністерства аграрної політики та продовольства України, під урожай 2013 р. пшеницю висіяли на площі…
О. АСТРАХАНЦЕВ, С. ЧОНІ, спеціально для "АС" Час швидкоплинний. Не встигли аграрії зібрати врожаї зернових колосових культур, а за вікном уже серпень зі своїми цілями, завданнями й проблемами. І перша думка - незабаром пора сіяти озимі зернові. Ми живемо в складний час, коли доводиться рахувати кожну копійку, а отже, боротьба…
Десикацію проводять на посівах соняшнику, льону, сої, рису, пшениці, гороху, картоплі, насінників цукрових буряків, люцерни, конюшини та інших культур приблизно за 10 діб до збирання урожаю. Десикація - переджнивне підсушування рослин з метою прискорення їх достигання (на 5–7 діб) і полегшення збирання врожаю. Десикація є ефективним заходом на забур’янених посівах…
В. СКИДАН, канд. с.-г. наук, с. н.с., заст. директора з наук.роботи М. СКИДАН, канд. с.-г. наук, ст. наук. співробітник Інститут рису НААН Озима пшениця, яка має велике поширення у посушливих степових районах України, часто потерпає від нестачі вологи в ґрунті, особливо в період інтенсивного росту й розвитку рослин.
Агрономія Сьогодні - П'ятниця, 13 вересня 2013 17:40

Пора збирати рис

В. О. СКИДАН, заст. директора з наукової роботи, канд с.-г. наук, М. С. СКИДАН, науковий співробітник Інститут рису НААН Одним із найбільш важливих та відповідальних процесів у технології вирощування рису є його збирання в силу специфічних особливостей цієї культури та метеоумов у період проведення.
Микола ЦЕХМЕЙСТРУК, Інститут рослинництва ім. В. Я. Юр’єва НААН Переваги та проблеми вирощування ріпаку Агрокліматичні умови у всіх природних зонах України сприяють вирощуванню ріпаку. Основні переваги ріпаку полягають у тому, що ця культура поліпшує структуру ґрунту, залишає значну частину кореневих решток, які згубно діють на кореневі гнилі, і є найкращим…
Світлана ТКАЧОВА, науковий співробітник ІЗР НААН України В Україні посіви льону пошкоджують близько 30 видів комах, серед яких найбільш небезпечними є 16. Із багатоїдних шкідників льон уражують гусениці совки – гамми і лучного метелика, люцернової (льонової совки), личинки шкідливої довгоніжки, а також буряковий клоп. Зі спеціалізованих видів найбільше значення мають…
Іван МАРКОВ, канд. біолог. наук, професор НУБіП України Оскільки ще є трохи часу до початку сівби озимого ріпаку в цьому році, слід детально проаналізувати всі ризики, що спричинили вимерзання культури в минулих роках, допущені помилки, прорахунки технології вирощування, ознайомитися із досвідом передових господарств у певному районі чи регіоні та змоделювати…
Світлана ТКАЧОВА, науковий співробітник Інституту захисту рослин НААН України Із різким розширенням посівних площ під ріпаком простежується тенденція збільшення чисельності шкідливих видів комах. На ріпаку зустрічається близько 50 видів фітофагів, втрати врожаю насіння від яких можуть становити 30-40% і більше при одночасному зниженні якості. Проте не всі вони суттєво впливають…
Ріпак займає особливе місце серед основних сільськогосподарських культур, які вирощуються в Україні. Однак отримання урожаю насіння ріпаку неможливе без ефективного захисту його від шкідливих організмів. Важливим елементом шкідливості бур’янів є їх конкуренція за основні фактори життєдіяльності рослин: світло, тепло, мінеральне живлення, водопостачання. На засмічених полях знижується польова схожість культури і…
С. О. ТРИБЕЛЬ, доктор с.-г. наук, професор О. О. СТРИГУН, канд. с.-г. наук Інститут захисту рослин НААН За сучасних умов господарювання (спеціалізація господарств, порушення науково обґрунтованого чергування культур у сівозмінах, висока вартість паливно-мастильних матеріалів, спрощення системи основного обробітку ґрунту та обмеження операцій з догляду за посівами) значно погіршився фітосанітарний стан…
Іван МАРКОВ, канд. біолог. наук, професор НУБіП України Одним із факторів низької урожайності сої є ураження рослин численними хворобами різної етіології, які суттєво знижують їх насіннєву продуктивність і якість отриманого врожаю. Недобір урожаю сої від хвороб, залежно від інтенсивності їх розвитку, може сягати 20–40%, а в роки епіфітотій - до…

Please publish modules in offcanvas position.