Агрономія Сьогодні

Часник — це чудове рослина, яку можна знайти практично на кожному городі. Поряд з цибулею, часник займає важливе місце на нашому столі. Його використовують не тільки у свіжому вигляді, але і додають до різних страв, використовують при засолюванні. А вже про його корисних властивостях і говорити не доводиться. Найчастіше городники висівають…
На дослідних ділянках сумісних посівів кукурудзи та сорго цукрового визначено можливості ефективного захисту від бур’янів.
Через насіння передаються понад 60% видів фітопатогенів. Посів зараженим насінням призводить до передачі хвороб на вегетуючі рослини. Особливо небезпечними є ендогенні хвороби, що в оболонці, під оболонкою насіння та всередині — в зародку (летюча сажка, септоріоз, фузаріози кореневої системи).
З одного боку, озимий ріпак — далеко не найпримхливіша культура, тому гібриди з тими чи іншими характеристиками стійкості непогано витримують різні стресові чинники. Та з іншого боку, озимий ріпак висуває чіткі вимоги щодо структури ґрунту та його зволоження на початку вегетації, а також низки хімічних обробок і підживлень, особливо осінньої…
Строки сівби озимих зернових для різних агрокліматичних зон України нині змінилися. Аналіз досліджень ІСГС НААН і узагальнення виробничого досвіду свідчить, що в південних районах Кіровоградщини найдоцільніше висівати пшеницю озиму з 15 по 25 вересня; у перехідних районах — з 10 по 25 вересня і в лісостепових — з 5 по…
Завищені норми висіву ріпаку озимого сприяють витягуванню центрального пагона, що збільшує ризик вимерзання рослин або їх вилягання в процесі вегетації, створює ідеальні умови для розвитку хвороб, знижує їх продуктивність.
Агрономія, як і математика, досить точна наука, що вимагає набору інструкцій, які описують порядок дій агронома під час виконання тієї чи іншої технологічної операції. Для уникнення помилок агротехнічні операції треба виконувати дуже чітко. Послідовності таких дій описуються за допомогою дракон-схем або покрокової інструкції й називаються алгоритмами. Упорядковані блок-схеми наочно показують…
Виноград — культура, що росте на одному місці, як правило, 50–60 і більше років, тому забезпечення для кущів необхідного живлення — надзвичайно важливе завдання для виноградарів. Це тим важливіше, що виноградники часто закладають на малородючих змитих схилах.
Близько 65–70% площ озимої пшениці слід розміщувати по кращих попередниках: чисті та зайняті пари, багаторічні й однорічні трави на один укіс, зернобобові (горох, вика, соя ранніх строків збирання) та гречка. Саме ці попередники за водним і повітряним режимами ґрунту в більшості випадків у північному Степу є найсприятливішими для цієї культури.
В останні роки селекціонери наукових установ Національної академії аграрних наук України створили низку сортів типово озимих і дворучок, які виділяються не лише підвищеною морозо- і зимостійкістю, або жаро- і посухостійкістю, а й більшою стійкістю до вилягання та поширених хвороб, потенціал продуктивності яких становить 5–7 т/га.
Щоб підвищувати родючість ґрунту під виноградником або під земельною ділянкою, яку заплановано до закладання виноградником, потрібно для початку чітко розуміти вимоги самої виноградної рослини до ґрунтових умов, у яких вона існує або може існувати.
У процесі глобальних змін кліматичних чинників, напрацювань селекційно-генетичного потенціалу пропонованих сортів і гібридів і технологій їх вирощування на фоні зростання матеріально-технічного забезпечення агровиробників істотно змінилася загальна структура аграрного виробництва з орієнтацією й концентрацією вирощування ріпаку з 0,1 до 1,3 млн гектарів, соняшнику — з 1,3 до 6,4 млн, сої —…

Please publish modules in offcanvas position.