Агрономія Сьогодні

За останні два десятиріччя вирощування ріпаку озимого для наших аграріїв значно ускладнилось. Окрім ризиків перезимівлі культури через умови зміни клімату додалася проблема отримання своєчасних дружних сходів восени, а в окремі роки навіть унеможливила передпосівну підготовку ґрунту й висів насіння ріпаку, що прямо пов’язано з дефіцитом вологи.
Шкідливість твердої сажки зумовлюється як утворенням спорової маси замість зерна (відкриті втрати), так і зниженням схожості і зрідженням посівів внаслідок відмирання заражених рослин (приховані недобори урожаю). У статті надано науково обґрунтовані рекомендації щодо покращення ситуації на полі.
Моніліоз — одна з найпоширеніших і найшкідливіших хвороб плодових культур. Його поширення помічено в Сполучених Штатах Америки, Англії, Угорщині, Румунії, Росії, Молдові. Великих збитків хвороба постійно завдає в садах України. Моніліоз уражує всі кісточкові культури, але особливо шкідливий для абрикоси, вишні, черешні. Так, наприклад, у рік епіфітотій ураження плодів абрикоси…
Заготівля сіна, як й інших кормів, передбачає системний, усебічно виважений підхід до організації робіт, комплектування комплексу технічних засобів, їх підготовки до роботи, самого збирання та наступного зберігання корму.
Основними чинниками успіху високої продуктивності картоплі в будь-якій зоні вирощування є правильна агротехніка, висока якість садивного матеріалу і вдалий підбір сортів.
Головною проблемою агропромислового комплексу є низька ефективність його базових галузей — рослинництва й особливо тваринництва. Значне зниження родючості ґрунту та виробництва рослинницької продукції стало причиною зниження дефіциту кормів, білка, насіння. В умовах енергетичної кризи основне значення в збереженні родючості ґрунтів, виробництві кормів і білка має розширення посівів бобових культур. Застосування…
Силос із пров’яленої маси суміші озимих зернових із бобовими культурами, отриманий за сучасними інтенсивними технологіями вирощування, відрізняється високим умістом сирого протеїну (в межах 12–18% за сухими речовинами), достатньою кількістю цукрів (до 4–6%) та інших біологічно активних речовин.
Щеплення методом зближення застосовують для трав’янистих рослин — це найлегший і поки що найнадійніший спосіб.
Розвиток надземної частини рослин і формування врожайності польових культур прямо залежать від розвитку і життєдіяльності їх кореневих систем.
Часник — це культура, що містить вітаміни, кислоти, фітонциди й інші речовини. Останнім часом в Україні спостерігається тенденція переходу виробництва часнику на промислову основу, що змінює умови й способи його культивування. Постає питання про необхідність освоєння технологій із застосуванням механізації, а також створення сортів, пристосованих до культивування за інтенсивними технологіями,…
Горох — це одна з найпоширеніших бобових культур у світі. Особливо широко його використовують у країнах із помірним кліматом, де для нього найсприятливіші умови життя. Наприклад, північна Європа, де умови для вирощування сої не відповідають її біологічним потребам, в основному орієнтується на горох, який тут реалізує свій потенціал повною мірою.…
В Україні найбільшого поширення серед усіх плодових набула яблуня, під якою більше як 70% площі садів. Яблуня добре пристосована до різних умов вирощування, має велику кількість видів і сортів, що дозволяє вирощувати її в найрізноманітніших умовах, характеризується довговічністю, високою продуктивністю (100–300 кг плодів із дерева), цінними цілющими та дієтичними якостями плодів.

Please publish modules in offcanvas position.