Агрономія Сьогодні

Агрономія, як і математика, досить точна наука, що вимагає набору інструкцій, які описують порядок дій агронома під час виконання тієї чи іншої технологічної операції. Для уникнення помилок агротехнічні операції треба виконувати дуже чітко. Послідовності таких дій описуються за допомогою дракон-схем або покрокової інструкції й називаються алгоритмами. Упорядковані блок-схеми наочно показують…
Виноград — культура, що росте на одному місці, як правило, 50–60 і більше років, тому забезпечення для кущів необхідного живлення — надзвичайно важливе завдання для виноградарів. Це тим важливіше, що виноградники часто закладають на малородючих змитих схилах.
Близько 65–70% площ озимої пшениці слід розміщувати по кращих попередниках: чисті та зайняті пари, багаторічні й однорічні трави на один укіс, зернобобові (горох, вика, соя ранніх строків збирання) та гречка. Саме ці попередники за водним і повітряним режимами ґрунту в більшості випадків у північному Степу є найсприятливішими для цієї культури.
В останні роки селекціонери наукових установ Національної академії аграрних наук України створили низку сортів типово озимих і дворучок, які виділяються не лише підвищеною морозо- і зимостійкістю, або жаро- і посухостійкістю, а й більшою стійкістю до вилягання та поширених хвороб, потенціал продуктивності яких становить 5–7 т/га.
Щоб підвищувати родючість ґрунту під виноградником або під земельною ділянкою, яку заплановано до закладання виноградником, потрібно для початку чітко розуміти вимоги самої виноградної рослини до ґрунтових умов, у яких вона існує або може існувати.
У процесі глобальних змін кліматичних чинників, напрацювань селекційно-генетичного потенціалу пропонованих сортів і гібридів і технологій їх вирощування на фоні зростання матеріально-технічного забезпечення агровиробників істотно змінилася загальна структура аграрного виробництва з орієнтацією й концентрацією вирощування ріпаку з 0,1 до 1,3 млн гектарів, соняшнику — з 1,3 до 6,4 млн, сої —…
Агроном радить ретельно добривати терміни сівби насіння озимих культур, враховуючи специфіку конкретної агрокліматичної зони. 
Люпин — цінна кормова, технічна і сидеральна культура, що уражується великою кількістю хвороб, які суттєво знижують як продуктивність рослин, так і якість отриманого врожаю. Нижче наводимо типові діагностичні ознаки найбільш поширених захворювань культури та біоекологічні особливості їх збудників.
Збирання врожаю — найвідповідальніший період у технології вирощування зернових культур. Головна вимога — зібрати біологічний урожай за мінімальних втрат і раціональних затрат праці й інших ресурсів, зберігши високі насіннєві, продовольчі та кормові якості зерна.
Збільшення зерновиробництва та покращення якості зерна в зоні Степу України шляхом вирощування ячменю ярого й оптимізації його живлення.
На які характеристики гібридів слід звертати увагу, обираючи посівний матеріал цієї культури
За результатами біохімічного аналізу зерна сої встановлено, що якісні показники в ньому змінювалися залежно від кліматичних умов і досліджуваних агротехнічних чинників. У наших дослідженнях найбільший уміст сирого білка (43,5% або на 3,4% більше від контролю) був на варіанті з комплексним застосуванням технологічних елементів.

Please publish modules in offcanvas position.