Агрономія Сьогодні

Такої теплої зими, як нинішня, українські аграрії, напевно, й не згадають. Як впливають такі метеоумови на зимівлю озимих культур? Які агротехнічні заходи допоможуть рослинам гідно зустріти весну після досить незвичайної перезимівлі?
Як правило, сінаж — це консервований в анаеробних умовах корм, заготовлений із пров’яленої зеленої маси кормових культур. Оскільки для нього потрібні дорожчі, ніж для силосу, герметичні сховища, то для його приготування використовують найбільш високо цінні трави: люцерну, конюшину, кострицю безосту, тимофіївку.
Крамбе абіссінська (Crambe abyssinica Hochst.) — олійна культура з родини Капустяних (Brassicaceae). У природних умовах рослина росте в країнах Середземномор’я, Північної Африки і в горах Ефіопії. Для України — це цілком нова та незвичайна культура.
Сучасні інтенсивні технології у землеробстві регіонів країни зорієнтовані на кон’юнктурні умови ринкової економіки — отримати за будь-якої ціни максимум продукції. Такі «незмірні кроки» пересягнули критичні межі насичення непоновлюваними видами енергії і зумовили загрозливі протиріччя екологічного, біологічного й економічного, енергетичного і соціального характеру.
Ячмінь ярий серед зернових є найбільш вимогливим до попередників. На фоні природної родючості урожайність сортів його після сої становила 3,72 т/ га, у разі висіву після озимої пшениці, соняшнику та кукурудзи на зерно був значний недобір — 0,51 т/ га (13,7%); 0,42 т/ га (11,3%) та 0,60 т/ га (16,1%)…
Традиційно під весну аграрії готують класичні азотні добрива, лаштуючи їх головним чином під передпосівний обробіток грунту. Це найчастіше аміачна селітра та карбамід.
Протруювання насіння — це процедура, економічна доцільність якої зростає із кожним роком. Звісно, що вона не може цілковито замінити використання ЗЗР у період росту рослин, однак протруювання багато в чому визначає стан посівів і кількість наступних обробок. У період вегетації рослини будуть менш вразливі до хвороб, а отже, їх менше…
У процесі вирощування пшениці озимої взимку та навесні під час тривалих відлиг виявляється таке захворювання, як випрівання. Воно пов’язане з виснаженням рослин, що спричиняється несприятливими умовами їх перезимівлі. На таких рослинах навесні, іноді під снігом, розвиваються різні прояви випрівання: снігова плісень, склероціальна гниль і тифульоз.
Мабуть, усі українські й не лише українські агрономи помітили очевидний вплив кліматичних змін на технологію вирощування більшості культур. За деякими даними, південь поширився на північ на відстань до 400 км. Здебільшого, ці зміни негативно впливають на рослинництво, позаяк зумовлюють зміну усталених режимів зволоження ґрунту. Не додають аграріям оптимізму…
Для рослин вода має важливе значення, адже цитоплазма клітин на 85–90% складається із неї. Без води не відбуваються біохімічні процеси, припиняє­ться життєдіяльність рослинного організму. Вода необхідна рослині в усі періоди життя; при цьому якщо для проростання потреба становить 30–100% від маси насіння, то для утворення 1 г сухої речовини її необхідно…
Зернові культури в харчуванні людини забезпечують 40–75% загального споживання вуглеводів. Серед провідних сільськогосподарських культур пшениця посідає чільне місце і є основою харчового раціону населення багатьох країн. Вирішити проблему виробництва рослинного білка, цінного для хлібопекарського й кондитерського виробництва, можна використанням зерна малопоширених видів, інтрогресивних, міжвидових сортів і ліній пшениць.
Столові буряки для формування високого товарного врожаю потребують відповідного догляду й оптимального співвідношення основних чинників: родючості ґрунту, належної температури, освітлення, відсутності бур’янів, удобрення, розпушеного ґрунту, найкращих сортів, великого вирівняного насіння, оптимальних строків сівби, захисту від хвороб та шкідників, своєчасного формування густоти рослин.

Please publish modules in offcanvas position.