Ідеї & тренди

Як відомо, жодне агровиробництво не можна розпочати без наявних ресурсів. Навіть зорати й засіяти поле неможливо, поки не придбаєш техніку, пальне й запчастини для неї, газ і електрику, насіння та добрива тощо.
Яким буде ринок землі, якщо мораторій на її продаж відмінять? Про це та не тільки розповіли нашому виданню українські фермери, які протягом довгого часу господарюють на землі і мають власне бачення щодо непростого наразі питання.
В останні кілька років в Україні набула стрімкого розвитку сфера геоінформаційних систем (ГІС) і дистанційного зондування Землі (ДЗЗ). У нас вже сформувався ринок геопросторових даних. Цей розвиток викликаний, з одного боку, насиченням сучасними безпілотними літальними апаратами (БПЛА) із широким функціоналом, а з другого — запитом на принципово нові дані в…
Фермер і магістр агрономії Богдан Костів працює у родинному господарстві ФГ «Костів», розташованому у селі Поляни Золочівського району Львівщини. Сім’я Костівих вирощує органічні продукти: сочевицю, гречку, овес, ячмінь, пшеницю, льон, а також менш розповсюджені чорнушку, амарант, гуньбу, конюшину, голомшу (спельту), гірчицю тощо. У Костівих в обробітку — лише 33 га.
Мода на здорове харчування відкриває додаткові можливості для агробізнесу. Зокрема, застосування молодих паростків (так званий мікрогрін) відкрило чергову сторінку в історії кулінарії та нові ніші платоспроможного попиту.
Вирощування овочів — досить прибуткова справа, до того ж для удосконалення та розширення цього бізнесу в Україні є всі можливості. Наразі поряд із традиційним більшої популярності набуває органічне землеробство та овочівництво зокрема. Які вони — будні українських фермерів-овочівників?
Амарант не вимагає особливих умов вирощування і, тим не менше, дає високий рівень урожайності.
Компанія «Терра» з Харківщини — відомий в Україні та на світових ринках виробник круп’яної продукції. Тому довідатися про те, що під цим брендом виробляються ще й органічні овочі, було несподіванкою.
Глобальні зміни клімату тривожать уже не лише науковців, але й агровиробників. Адже через аридизацію кліматичних умов 17 регіонів України перетворилися на зони ризикованого землеробства.
Згадаймо, ще якийсь десяток років тому ягідний бізнес багатьма не сприймався як щось серйозне. Нині ж це ціла велика індустрія з доволі складним власним виробництвом і переробкою, експортом та логістикою. Світовий тренд екологізації харчування та життя, який, нарешті, захопив і українського споживача, забезпечує ягідництву привабливі перспективи розвитку.
Амарант — дієтичний продукт, оскільки в ньому немає цукру. Від продуктів всіх злакових культур він відрізняється відсутністю глютену, що робить його основою для продуктів харчування хворих на целіакію.
Україна завдяки натуральності вітчизняної продукції має шанси завоювати нові ринки Європи.

Please publish modules in offcanvas position.