Ідеї & тренди

Ідеї & тренди - Середа, 06 листопада 2019 12:40

Від біогазу — до біометану

Заміна природному газу є! Це — біометан, продукт наступного етапу розвитку біогазових технологій. Ми можемо його виробляти з органічних відходів і пожнивних рештків урожаю. І вже виробляємо! Але поки що дуже мало. Чому? І як збільшити його обсяги в Україні?
Ідеї & тренди - П'ятниця, 01 листопада 2019 12:38

Біоупаковка врятує людство

Ми щоденно засмічуємо довкілля численним пластиковим сміттям. Це особливо помітно аграріям, які розуміють цінність органічних решток, а тому бідкаються від надлишку поліетиленового матеріалу, який не гниє століттями. Одним із перспективних напрямів для виготовлення упаковки нині стає недорогий і зручний біологічний пластик, який розкладається у природних умовах.
Ягода за останнє сторіччя впевнено «перескочила» з лісу чи болота до фермерського саду, особистих селянських господарств, ставши доступною усім. Ягідний бізнес в Україні останнім часом розвивається надзвичайно динамічно. Основне завдання українських ягідників сьогодні — це максимальна консолідація, обмін знаннями й досвідом та кооперація. Вони необхідні, щоб разом формувати більші товарні…
В Україні триває лавандовий бум. Дедалі більше аграріїв беруться за вирощування цієї запашної та прибуткової рослини. Про особливості лавандового бізнесу в Україні для "Агробізнесу Сьогодні" розповідає Ольга Рудник-Іващенко, головний науковий співробітник лабораторії квітково-декоративних і лікарських культур Інституту садівництва НААН України.
Досі продукція українського агрокомплексу носила переважно сировинний характер. Про техніку, яка дає змогу аграрію виробляти товари із високою доданою вартістю, для "Агробізнесу Сьогодні" розповів Олександр Кафльовський, представник австрійської компанії Voran в Україні.
Котрий рік поспіль у пошуках нових можливостей фермери України експериментують із досить нетиповими культурами. До таких дій спонукають як кліматичні зміни, так і нові смакові вподобання споживачів.
Розвивається транспортування аграрної продукції Дніпром, Південним Бугом, Дунаєм та іншими річками. Холдинги організовують власний каботажний флот. На ринку з’являються нові гравці — транспортно-логістичні компанії з орієнтацією на водні перевезення, які значно вигідніші, ніж залізничні. Однак уся річкова інфраструктура — причали, мости й шлюзи — потребує реконструкції і чималих інвестицій.
Як відомо, жодне агровиробництво не можна розпочати без наявних ресурсів. Навіть зорати й засіяти поле неможливо, поки не придбаєш техніку, пальне й запчастини для неї, газ і електрику, насіння та добрива тощо.
Яким буде ринок землі, якщо мораторій на її продаж відмінять? Про це та не тільки розповіли нашому виданню українські фермери, які протягом довгого часу господарюють на землі і мають власне бачення щодо непростого наразі питання.
В останні кілька років в Україні набула стрімкого розвитку сфера геоінформаційних систем (ГІС) і дистанційного зондування Землі (ДЗЗ). У нас вже сформувався ринок геопросторових даних. Цей розвиток викликаний, з одного боку, насиченням сучасними безпілотними літальними апаратами (БПЛА) із широким функціоналом, а з другого — запитом на принципово нові дані в…
Фермер і магістр агрономії Богдан Костів працює у родинному господарстві ФГ «Костів», розташованому у селі Поляни Золочівського району Львівщини. Сім’я Костівих вирощує органічні продукти: сочевицю, гречку, овес, ячмінь, пшеницю, льон, а також менш розповсюджені чорнушку, амарант, гуньбу, конюшину, голомшу (спельту), гірчицю тощо. У Костівих в обробітку — лише 33 га.
Мода на здорове харчування відкриває додаткові можливості для агробізнесу. Зокрема, застосування молодих паростків (так званий мікрогрін) відкрило чергову сторінку в історії кулінарії та нові ніші платоспроможного попиту.

Please publish modules in offcanvas position.