Яких агротехнічних заходів потрібно дотримуватись, щоб посіви соняшнику були здоровими.
Понад 6 млн га, засіяних «квіткою сонця», — найкраща ілюстрація популярності цієї культури серед українських агровиробників. Вона дає змогу заробити гарантовані (великі чи маленькі — питання інше) гроші навіть за тих умов, у яких не можна вирощувати нічого, окрім озимих зернових.
До ринку олійних культур нині привернуто особливу увагу, адже попри очікувані прогнози щодо нового врожаю 2019 року, цінова ситуація на ринку залишається досить складною і непередбачуваною для вітчизняного агробізнесу.
Сталість виробництва зерна в зоні Степу значною мірою визначається ресурсами ґрунтової вологи.
Знаючи певні вимоги та правила щодо збирання та зберігання основних зернових культур, можна уникнути суттєвих втрат урожаїв.
На які нюанси звернути увагу під час сівби соняшнику, щоб отримати добрі результати.
Соняшник справедливо вважається однією із найпроблемніших для сушіння культур. Це пояснюється цілою низкою факторів.
Одним із важливих критеріїв стану і рівня розвитку сільського господарства є агропродуктивність, що в загальних підходах відображає вихід продукції з площі землекористування. Порівняльний аналіз 20 країн світу за рівнем найвищої урожайності вирощування основних видів агрокультур свідчить про досить значний потенціал наявних можливостей інноваційного підвищення агропродуктивності вітчизняного АПК.
Заведено вважати, що соняшник виснажує ґрунт. Втім, це тією чи іншою мірою може стосуватися будь-якої культури, надто коли господарі дбають не про те, аби закласти підвалини родючості на роки вперед, а про тимчасові вигоди.
Соняшник для агровиробників на півдні України — це якщо не все, то майже все. Це чи не єдина культура, яка дає нормальний прибуток, витримуючи далебі не найкомфортніші умови вегетації. Все було б добре, якби не справдешній Дамоклів меч, що висить над «квіткою сонця», котрий має, на перший погляд, безвинне і кумедне ім’я — вовчок соняшниковий. Ця рослина-паразит, яка живиться кореневими виділеннями соняшнику, перетворює посіви його на мертву зону, в якій і мови не може бути про врожай.