На сьогодні соняшник є основною олійною культурою України. Серед світових виробників наша країна посідає друге-третє місце за валовим збором насіння цієї стратегічної культури. Впродовж останніх років у країні виробляється до 10 млн т насіння соняшнику. При цьому частка його переробки становить близько 98% від олійної сировини, яка переробляється олійно-жировими підприємствами України.

Сергій АВРАМЕНКОканд. с.-г. наук, с.н.с., провідний науковий співробітник, докторант

Сергій ПОПОВдоктор с.-г. наук, с.н.с., головний науковий співробітник

Роман ГУТЯНСЬКИЙканд. с.-г. наук, старший науковий співробітник

Олексій УСОВмолодший науковий співробітник

Олександр КУРИЛОВ,аспірант

Інститут рослинництва ім. В. Я. Юр’єва НААН

Останніми роками через недотримання сівозмін в умовах виробництва озимі колосові культури все частіше стали розміщувати після непарових та нетрадиційних попередників, які, за розрахунками, є економічно більш вигідними за чисті та зайняті пари.

altОлександр Зозуля, канд. біолог. наук

Соняшник - основна олійна культура в Східній Європі. Вона адаптована до умов континентального клімату. Завдяки інноваційним селекційним досягненням соняшник компанії «Сингента» є визнаним еталоном урожайності, технологічності та олійності, поєднуючи це з відмінною стійкістю до посухи та хвороб.

- Вівторок, 06 вересня 2011 15:47

Сучасні тенденції ринку соняшнику

Олександр МАСЛАК, канд. економ. наук, керівник Центру стратегічних досліджень АПК Сумського національного аграрного університету

Україна є великим світовим виробником та експортером насіння соняшнику і продуктів його переробки. За прогнозами нинішній урожай цієї олійної культури перевищить минулорічний, а тому Україна може зміцнити свої позиції на світовому ринку.

- Понеділок, 30 серпня 2010 15:09

Рослинні кормові добавки

Леонід Подобєд, доктор с.-г. наук, професор, Інститут тваринництва УААН

Визначення Ф. Енгельса: «Життя - це спосіб існування білкових тіл» назавжди визначило провідне місце білка в системі існування всього живого на землі. Білок був і лишається найдорожчим інгредієнтом їжі людини та корму для тварин.

Попри зростання населення Землі, білок дедалі важче виробляти, а його вартість перевищує 70% загальної вартості поживних речовин у системі раціону. Тому в здешевленні білкової складової слід вбачати головний резерв зниження собівартості кормів, а відповідно і собівартості продукції тваринництва.

Please publish modules in offcanvas position.