Соняшник, як й інші олійні культури, цього сезону став лідером уподобань українських аграріїв. А його врожайність, на думку багатьох аналітиків, має перевищити попередні прогнози. Ясна річ, тут свою роль відіграли як зусилля та знання агровиробників, так і сприятлива погода. Але віддавати на поталу її непрогнозованим примхам уже сформований добрий урожай — річ ризикована. І тут в пригоді має стати уже звичний для багатьох господарств агрозахід — десикація

Унесення регуляторів росту, або морфорегуляторів, уже стало звичним елементом технології у вирощуванні цієї олійної культури. Особливо, якщо врахувати, серйозність ставки, яку робили й роблять, надто цього сезону, саме на соняшник. Але досить звичними є і нарікання, що застосування тих чи інших препаратів не дало очікуваного ефекту повною мірою

Побутує думка, що соняшник дуже виснажує ґрунти. І вона має під собою підставу – неправильну практику землеробства, тобто незбалансоване мінеральне живлення, не дотримання елементарної сівозміни тощо. За правильних підходів ця культура буде лише на користь агроценозам. А в особливо тяжких випадках саме соняшник використовують для очищення ґрунту.

Поточного маркетингового сезону, як прогнозують експерти, посівні площі під соняшником зростуть приблизно на 476 тис. гектарів — до майже 5641 тис. гектарів. Відповідно, варто очікувати підвищення попиту на посівне насіння. Внутрішній ринок посівного насіння соняшнику, за нашими оцінками, становить до 30 тис. т. Це найпривабливіший сегмент вітчизняного ринку агроресурсів.

На світовому ринку соняшник зберігає позиції однієї з провідних олійних культур. Передусім це одна з найпоширеніших олійних культур, яку вирощують у багатьох країнах. Соняшник завдяки високому вмісту олії, що може досягати 55–60%, є однією з найважливіших олійних рослин сучасного сільського господарства

Кондитерський соняшник привертає увагу споживачів завдяки смаковим і харчовим властивостям, які зумовлені цінним жирнокислотним складом олії, високим умістом вітамінів, мінералів і рослинного білка

Зараження хворобами соняшнику значною мірою впливає на нормальний його ріст, розвиток і врожайність. До найшкідливіших хвороб соняшнику належать фомопсис, біла, сіра та суха гнилі, несправжня борошниста роса, фомоз, вертицільоз й ін.

Ситуація з рентабельністю вирощування у 2022 році (цінами на зерно, логістикою перевезення) така, що ранні зернові культури (озима пшениця, озиме жито, ячмінь тощо) можна вирощувати тільки у збиток. Якщо ситуація не зміниться, то сіяти озиму пшеницю, озиме жито восени 2022 року ніхто не буде собі у збиток. Вихід — потрібно продавати не зерно (сировину), а продукти із зерна з доданою вартістю. Але за 20 останніх років так цього не сталося. Можливо, не були створені умови

Україна — велика соняшникова країна. Протягом уже багатьох років за обсягами вирощування культури та експортним поставкам на світові ринки ми посідаємо чільні місця. Україна є визнаним світовим лідером із виробництва й експорту соняшникової олії. Й окрім праці, таланту та вмінь наших агровиробників визначальну роль у такому динамічному поступі соняшникової галузі відіграють сучасні технології. Зокрема, потужні концептуальні рішення від провідних світових компаній.

Інтерес до соняшнику цього року зберігся, незважаючи на те, що його посіяли на площі 4,7 млн гектарів, що майже на 1,8 млн гектарів менше за тогорічний показник. Тому виникає запитання: що буде з ринком соняшнику

Please publish modules in offcanvas position.