Світлана ПАНІНАмолодший науковий співробітник
Кіровоградської ДСГДСН НААН

Дотримання мікроклімату —
гарантія продуктивності
Мікроклімат приміщень є фактором внутрішнього середовища, порушення якого здатне викликати у тварин стресовий стан. Так, при підвищенні температури повітря у приміщенні до 33 °C, як зазначають науковці, середньодобові прирости молодняку знижуються на 50%, погіршується якість м’яса, оскільки в організмі тварини температура всередині рубця зростає до 51 °C, значно зменшується вміст вільних жирних кислот, різко знижується апетит аж до повної відмови від корму.
Марія ЯРОШКО,ветеринарний лікар, магістр МВА
Одним із новітніх підходів у годівлі молочної худоби є використання силосу з цільних рослин злакових культур. Цей корм заготовлюється на різних стадіях дозрівання посівів, залежно від того, які саме цілі у годівлі цим видом корму хоче досягти господарство. Рослини зрізають, прив’ялюють, подрібнюють та закладають на консервування. В результаті господарство отримує гарний корм, який успішно вписується у раціон як загального стада, так і високопродуктивної молочної худоби і може ефективно вводитися вже набагато раніше свіжого кукурудзяного силосу нового сезону, перекриваючи таким чином проміжок у кормовому конвеєрі.
Світлана ПАНІНАмолодший науковий співробітник
Кіровоградської ДСГДС НААН
Ефективність виробництва та конкурентоспроможність молока у сільськогосподарських підприємствах України за останні роки знаходиться на низькому рівні. У зв’язку з цим перед підприємствами стоять завдання здійснити систему таких організаційно-економічних заходів, які б сприяли збільшенню одержання молока, зменшення витрат на його виробництво та підвищення конкурентоспроможності галузі.
- Вівторок, 14 червня 2016 11:03

Кормороздавачі: коровам — смачного!

Віктор БОРЗНЕНКО, Василь ЗАГАРНИЙ
спеціально для "АС"
Сьогодні на тваринницькій фермі змішувач-кормороздавач або ж кормоміксер — одна з провідних машин у технологічному ланцюгу операцій з приготування й роздавання худобі збалансованих кормів. Розглянемо деякі моделі цих комбінованих агрегатів, які можуть не лише подрібнювати й перемішувати різні інгредієнти, а потім роздавати їх тваринам, а й також розкидати солому на підстилку.
В. С. КОЗИРЬдоктор с.-г. наук, 
професор, академік УААН,
Інститут тваринництва центральних районів УААН
Викладено результати досліджень формування м’ясної продуктивності бугайців молочних, комбінованих та м’ясних порід, типів і помісей в онтогенезі.
Ірина БОВЧАЛЮК, спеціально для "АС"
Вони вважаються дуже дружелюбними. Кремово-білі тварини типово м’ясної будови тіла, з невеликою головою, широким лобом, видовженим тулубом, прямою м’язистою спиною. Ми мали можливість подивитися типову ферму знаменитої породи корів Шароле у живописній французькій провінції. Тут у них цього року такі ж проблеми, як і в нас — посуха, брак кормів на пасовиськах. Тим не менш спокійного затишку і здорового ремигання, здається, ніщо не порушує.
- Вівторок, 26 квітня 2016 16:10

Управління сучасною молочною фермою

Олексій ОРЛОВкеруючий аграрним бізнесом,
Eagleson.Farm, Київ, канд. с.-г. наук
 
Забезпечення якісними кормами
без мікотоксинів
Годування — це дуже важливий напрям, якому потрібно приділяти увагу. Корми — це основна стаття витрат при утриманні корів. Тут порядок повинен бути у всіх ланках ланцюжка: від вирощування кукурудзи та інших сільськогосподарських культур у поле до роздачі кормів коровам та контролю перетравності кормів і коригування раціонів. Зараз саме завдяки вдосконаленню годівлі корів спостерігається зростання показників на фермах у Західній Європі.
Олексій ОРЛОВкеруючий аграрним бізнесом,
Eagleson.Farm, Київ, канд. с.-г. наук
У продовження теми створення сучасної інноваційної та високоприбуткової ферми, яку ми розпочали у минулому номері, пропонуємо наступну частину статті.
В.С. КОЗИРЬдоктор с.-г. наук, професор, академік НААН
Інститут сільського господарства степової зони України
Науково досліджений вплив амонізації подрібненої соломи озимої пшениці, стебел і качанів кукурудзи після обмолоту зерна на їх перетравність і поживність. Доведено, що використання їх підвищує енергію росту бугайців на відгодівлі.
Олексій ОРЛОВкеруючий аграрним бізнесом,
Eagleson.Farm, Київ, канд. с.-г. наук
Кожен фермер, агропромисловець або інвестор, який планує розвивати тваринництво, замислюється, яким чином побудувати ферму так, щоб вона була конкурентоспроможною не тільки зараз, але і в майбутньому? Нині, коли ми рухаємося по шляху інтеграції в Євросоюз, питання про конкурентоспроможність особливо актуальне. Позаяк якщо торговельні та економічні бар’єри будуть ліквідовані, відразу виникне велика конкуренція з європейськими фермерами, які краще організовані і рівень технічного оснащення у них вищий. Як витримати всі гігієнічні та ветеринарні вимоги, аби сертифікувати свій тваринницький бізнес, для того щоб можна було продавати свою продукцію в ЄС і конкурувати на світових ринках? Яка технологія сучасного молочного тваринництва? Як знизити собівартість виробництва молока? Ми пропонуємо серію статей, які допоможуть Вам отримати відповіді на ці питання.

Please publish modules in offcanvas position.