В.С. КОЗИРдоктор с.-г. наук, професор,
академік НААН, заслужений зоотехнік України,
Інститут сільського господарства степової зони України
Попри великий обсяг проведених досліджень від фенотипової мінливості зоотехнічних ознак до структурних генів, мітохондріальної ДНК, міжмікросателітного поліморфізму тощо, ще не повністю вивчено біологічні особливості сірої української породи, її генетична і селекційна історія, яку можна використовувати у майбутньому.
- Четвер, 26 листопада 2015 15:44

Режим годівлі корів

Василь КОСТЕНКОдоктор с.-г. наук, професор
НУ біоресурсів та природокористування України
Для одержання високої продуктивності від корів важливе значення має не тільки нормування кормів, а й науково обгрунтований режим годівлі. Під режимом годівлі розуміють прийняті на фермі кратність, черговість та час роздавання кожного виду корму тваринам упродовж доби, а також способи й місце годівлі худоби. Вирішуючи ці питання, необхідно опиратися на знання етології великої рогатої худоби.
Юрій КЕРНАСЮКканд. економ. наук,
старший науковий співробітник лабораторії маркетингу,
економічного аналізу та захисту інтелектуальної власності
Кіровоградської державної сільськогосподарської дослідної станції НААН
Вітчизняне молочне скотарство має реальний шанс вирішення усіх накопичених за минулі роки проблем, які заважають стати йому справді конкурентоспроможною галуззю тваринництва та одним із найбільш прибуткових видів агробізнесу. Потрібні лише воля, бажання і фінансові можливості, щоб зробити досить розумний інвестиційний крок — впровадити інноваційну систему роботизованого добровільного доїння.
Василь КОСТЕНКОдоктор с.-г. наук, професор
НУ біоресурсів та природокористування України
Селекційно-племінну роботу необхідно проводити в усіх господарствах, де одержують молодняк, тобто в племінних і товарних фермах відповідно до вимог Директив 87/328 ЕЕС; 77/504 ЕЕС та 94/28/ЕС. Форми і методи цієї роботи залежать від напряму господарства. На сучасному етапі розвитку скотарства виділено п’ять типів господарств: племінні заводи, держгоспи, ферми, репродуктори держгоспів та комплексів і селянські (фермерські) ферми.
- Вівторок, 02 червня 2015 11:59

Економіка виробництва молока

altВасиль КОСТЕНКОдоктор с.-г. наук, професор 
НУБіП та природокористування України
Розпочинаючи розмову про економіку молока, кожний виробник повинен пам’ятати, що вона залежить від трьох складових — кількості виробленого і реалізованого молока, понесених витрат на його виробництво та ціни реалізації.
Олег ГАЙДЕНКОканд. техн. наук, учений секретар,
Юрій КЕРНАСЮКканд. економ. наук, ст наук співробітник лабораторії маркетингу,
економічного аналізу та захисту інтелектуальної власності
Кіровоградська ДСГДС НААН
Останніми роками стан молочного скотарства характеризується сповільненням негативних процесів скорочення поголів’я тварин і підвищенням їх продуктивності. Водночас однією з головних проблем галузі залишається висока собівартість виробництва продукції, де найбільшу питому вагу займає вартість кормів. Використання в годівлі соєвого «молока» є одним із резервів здешевлення виробництва і підвищення загальної ефективності тваринництва.
- П'ятниця, 13 лютого 2015 15:48

Річні норми заготівлі кормів

altВасиль КОСТЕНКОдоктор с.-г. наук, професор
НУ біоресурсів та природокористування України
 
Диференційована годівля чітко у групах
Молочна продуктивність корови залежить від її забезпечення елементами живлення в різні фізіологічні періоди. В окремі періоди забезпечення тварин поживними речовинами має бути більшим за існуючі норми, а в інші — меншим. На великих молочних фермах при широкому застосуванні сучасних механізмів для роздавання об’ємистих кормів організація індивідуальної нормованої годівлі практично неможлива. За цих умов повноцінну і збалансовану годівлю можна здійснювати в результаті групування корів або при годівлі їх повноцінними кормосумішами вволю.
- Вівторок, 13 січня 2015 13:34

Хвороби обміну речовин у корів

Василь КОСТЕНКОдоктор с.-г. наук, професор
НУ біоресурсів та природокористування України
Інтенсифікація молокоутворюючої діяльності корови створює надзвичайно напружені умови для її організму, які не завжди вирішуються належним чином. Низька якість об’ємистих кормів досить часто спонукає спеціалістів ферми, задля підвищення енергетичної цінності сухої речовини раціону високопродуктивних корів, збільшувати частку концентрованих кормів до 55-60%, що є причиною багатьох метаболічних захворювань.
- П'ятниця, 07 листопада 2014 14:52

Формуємо раціон корів

Василь КОСТЕНКОдоктор с.-г. наук, професор
Національний університет біоресурсів та природокористування України
 
Тип годівлі та структура раціону
Тип годівлі характеризується співвідношенням різних видів кормів (грубих, соковитих, концентрованих тощо) у відсотках від загальної енергетичної цінності раціону. Залежно від переважання в раціоні корів того чи іншого виду кормів розрізняють силосний, силосно-коренеплодний, сінажний, силосно-сінажний, силосно-жомовий та інші типи годівлі. 
- Четвер, 18 вересня 2014 15:19

Селекційна робота у скотарстві

Василь КОСТЕНКО, доктор с.-г. наук, професор
Національний університет біоресурсів та природокористування України
Сучасна молочна корова повинна мати високу продуктивність, добре здоров’я, міцну конституцію, бути придатною для машинного доїння, пристосованою до умов прийнятої технології виробництва молока і стійко передавати свої якості потомству.

Please publish modules in offcanvas position.