Що робити зі стернею після збирання врожаю зернових культур? Пожнивні рештки можна перетворити на добрива, — кажуть експерти
Іноді кажуть, що все нове — це добре забуте старе. Це дещо спірне твердження, втім, відмінно відповідає для визначення застосування безводного аміаку.
Визначення енергетичної ефективності землеробства за використання гною як органічного удобрення за умов розвиненого тваринництва й застосування побічної продукції як альтернативи гною за його беззаперечної відсутності в разі максимального згортання тваринництва є актуальним у відпрацюванні моделей розвитку АПК Черкаської області на близьку та віддалену перспективу.
Горох нині став однією з важливих бобових культур, що мають стабільний попит на світовому ринку. Розкажемо про вітчизняні можливості виробництва цієї культури, акцентувавши на насінництві.
Агрономія, як і математика, досить точна наука, що вимагає набору інструкцій, які описують порядок дій агронома під час виконання тієї чи іншої технологічної операції. Для уникнення помилок агротехнічні операції треба виконувати дуже чітко. Послідовності таких дій описуються за допомогою дракон-схем або покрокової інструкції й називаються алгоритмами. Упорядковані блок-схеми наочно показують агротехнічні операції, які повинні точно і бездоганно виконувати. Мета алгоритмів — допомогти якомога краще запам’ятати послідовність дій і тих чи інших параметрів у вирощуванні культури.
Виноград — культура, що росте на одному місці, як правило, 50–60 і більше років, тому забезпечення для кущів необхідного живлення — надзвичайно важливе завдання для виноградарів. Це тим важливіше, що виноградники часто закладають на малородючих змитих схилах.
Близько 65–70% площ озимої пшениці слід розміщувати по кращих попередниках: чисті та зайняті пари, багаторічні й однорічні трави на один укіс, зернобобові (горох, вика, соя ранніх строків збирання) та гречка. Саме ці попередники за водним і повітряним режимами ґрунту в більшості випадків у північному Степу є найсприятливішими для цієї культури.
В останні роки селекціонери наукових установ Національної академії аграрних наук України створили низку сортів типово озимих і дворучок, які виділяються не лише підвищеною морозо- і зимостійкістю, або жаро- і посухостійкістю, а й більшою стійкістю до вилягання та поширених хвороб, потенціал продуктивності яких становить 5–7 т/га.
Збільшення зерновиробництва та покращення якості зерна в зоні Степу України шляхом вирощування ячменю ярого й оптимізації його живлення.
Основними чинниками успіху високої продуктивності картоплі в будь-якій зоні вирощування є правильна агротехніка, висока якість садивного матеріалу і вдалий підбір сортів.