Не має сумніву, що соняшник є основною олійною культурою України. Серед світових виробників Україна посідає перші місця за валовим збором насіння цієї культури. Упродовж останніх трьох років у країні виробляється 10,1—13,6 млн т насіння (за даними Держкомстату). При цьому частка переробки соняшнику становить близько 98% олійної сировини. Активний розвиток олійно-жирової промисловості вимагає відповідного рівня забезпеченості олійною сировиною. В зв’язку з високим попитом на насіння соняшнику і рівнем рентабельності цієї культури відбулося значне розширення посівних площ.
Рівень урожайності соняшнику значною мірою залежить від резервів ґрунтової вологи, яка забезпечує здійснення усіх найважливіших життєвих процесів, зокрема, проростання насіння і укорінення проростків, транспірацію, терморегуляцію та надходження поживних речовин у рослинний організм.
Основний обробіток ґрунту повинен забезпечити повне знищення вегетуючих бур’янів, особливо багаторічних коренепаросткових, максимальне накопичення та збереження осінньо-зимових опадів, попередження водної та повітряної ерозій.
Посів проводять пневматичним посівним комплексом із міжряддям 12,5 см (чи 16,7 на важких ґрунтах, схильних до залипання). Глибина при цьому не відрізняється від класичного методу і має визначатися сортом та гранулометричним станом ґрунту. Критично важливо, щоб встановлена глибина не відрізнялась по всьому полю. Для цього посівний комплекс повинен мати паралелограмну навіску кожного сошника окремо (як це зроблено у всіх сівалок точного висіву).
Випуск №8. РІПАК
Ріпак належить до провідних олійних культур в Україні та світі. Насіння ріпаку має широке технічне і продовольче застосування, що підтверджується стабільним попитом. Тож на внутрішньому ринку на це насіння формуються високі закупівельні ціни. Разом із тим аграрії перебувають у постійному пошуку оптимального співвідношення витрат на виробництво і доходів від реалізації продукції
Випуск №7. ІНТЕСНИВНИЙ САД
Одна з найдавніше окультурених плодових рослин у зоні помірного клімату — яблуня. Значне поширення цієї культури у світі пояснюється її високою адаптивністю до різних ґрунтово-кліматичних умов, багатим біохімічним складом плодів, які за відповідного добору сортів можна споживати у свіжому вигляді практично цілий рік. Натомість груша значно відстає за площами та обсягами виробництва через помітно нижчу зимостійкість десертних, особливо цінних сортів, ніжність їх плодів, а також вибагливість до умов збирання, транспортування і зберігання.Детальніше...
Випуск №6. КУКУРУДЗА
Глобальне потепління стало повсяденним явищем для сільгоспвиробників, чия робота залежить від кліматичних циклів: більш ранні терміни сівби, зміна граничних показників для культур, більш ранні терміни жнив. Cільске господарство має інструменти, що дають змогу відповісти на кліматичні й водночас продовольчі виклики. Кукурудза вже добре пристосована до вірогідних наслідків глобального потепління і буде й надалі змінюватися відповідно до прийдешніх умов, якщо їй у цьому допомагатимуть сільгоспвиробники з правильними технологіями вирощування та прогрес генетики.Детальніше...
Випуск №5. КОРМОВИРОБНИЦТВО
Вартість кормів у собівартості тваринницької продукції сягає 60-70%. Високоякісний, оптимально збалансований за поживністю та енергією раціон є запорукою високих приростів та надоїв, а отже, і прибутків тваринницьких підприємств. Що для цього потрібно? – добірне насіння фуражних трав та інших культур, що використовують у кормовиробництві, насамперед, кукурудзи на зерно та силос, сорго, ріпаку тощо; сучасна техніка для точного дотримання технологій заготівлі кормів та приготування кормосумішей; комфортні умови утримання здорових вгодованих тварин. Детальніше...
Випуск №4. ОЗИМІ ЗЕРНОВІ
Впровадження інтенсивних і ресурсоощадних технологій дає можливість значно поліпшувати якість зерна. Серед агротехнічних заходів, що найбільше впливають на якість зерна пшениці озимої, найважливіше значення мають сорти та мінеральні добрива, особливо азотні.
Випуск №3. СОНЯШНИК
На сьогодні соняшник є основною олійною культурою України. Серед світових виробників наша країна посідає друге-третє місце за валовим збором насіння цієї стратегічної культури.
Випуск №2. РІПАК
Ріпак - культура універсальна, займає великі посівні площі - близько 9-12% від загальної площі посівів олійних культур у світі.
Випуск №1. СОЯ
Серед усіх зернобобових культур відомих людству найбільше цінується соя. За свідченням біологів, соя перебуває на вершині піраміди рослинного білка та олії у світі.
На сьогодні соняшник є основною олійною культурою України. Серед світових виробників наша країна посідає друге-третє місце за валовим збором насіння цієї стратегічної культури. Впродовж останніх років у країні виробляється до 10 млн т насіння соняшнику. При цьому частка його переробки становить близько 98% від олійної сировини, яка переробляється олійно-жировими підприємствами України.
Сергій АВРАМЕНКО, канд. с.-г. наук, с.н.с., провідний науковий співробітник, докторант
Сергій ПОПОВ, доктор с.-г. наук, с.н.с., головний науковий співробітник
Роман ГУТЯНСЬКИЙ, канд. с.-г. наук, старший науковий співробітник
Олексій УСОВ, молодший науковий співробітник
Олександр КУРИЛОВ,аспірант
Інститут рослинництва ім. В. Я. Юр’єва НААН
Останніми роками через недотримання сівозмін в умовах виробництва озимі колосові культури все частіше стали розміщувати після непарових та нетрадиційних попередників, які, за розрахунками, є економічно більш вигідними за чисті та зайняті пари.
Олександр Зозуля, канд. біолог. наук
Соняшник - основна олійна культура в Східній Європі. Вона адаптована до умов континентального клімату. Завдяки інноваційним селекційним досягненням соняшник компанії «Сингента» є визнаним еталоном урожайності, технологічності та олійності, поєднуючи це з відмінною стійкістю до посухи та хвороб.
Олександр МАСЛАК, канд. економ. наук, керівник Центру стратегічних досліджень АПК Сумського національного аграрного університету
Україна є великим світовим виробником та експортером насіння соняшнику і продуктів його переробки. За прогнозами нинішній урожай цієї олійної культури перевищить минулорічний, а тому Україна може зміцнити свої позиції на світовому ринку.
Леонід Подобєд, доктор с.-г. наук, професор, Інститут тваринництва УААН
Визначення Ф. Енгельса: «Життя - це спосіб існування білкових тіл» назавжди визначило провідне місце білка в системі існування всього живого на землі. Білок був і лишається найдорожчим інгредієнтом їжі людини та корму для тварин.
Попри зростання населення Землі, білок дедалі важче виробляти, а його вартість перевищує 70% загальної вартості поживних речовин у системі раціону. Тому в здешевленні білкової складової слід вбачати головний резерв зниження собівартості кормів, а відповідно і собівартості продукції тваринництва.