agro business 160 160

Як можна віддавати картоплю по гривні за кілограм? — А по 60 копійок не бажаєте, — зітхне далебі не один фермер, який скуштував справдешній смак «другого хліба». Тому, сплативши в супермаркеті за сітку картоплі 40–50 грн, пересічний покупець принаймні 80% цієї суми віддає посереднику. Фермерам лишається лише спостерігати цей не вельми приємний для нього процес ціноутворення. Втім, не усім, а лише тим, хто не спромігся спорудити бодай сяке-таке сховище.

Для зберігання зерна після жнивування й до переробки потрібна індустрія сховищ, яка зараз розбудовується високими темпами. Елеватори — невід’ємна частина інфраструктури агробізнесу. На сучасних зерносховищах фермерам надають і супутні послуги: сушіння, транспортування збіжжя, забезпечення логістикою.

- Четвер, 16 лютого 2017 16:06

Зберігання картоплі

Картопля в Україні — це незамінний продукт харчування. Недаремно в народі її називають «другим хлібом». Вуглеводи картоплі є істинним джерелом енергії для людського організму. Бульби вміщують суху речовину, крохмаль, вітамін С, калій та інші важливі елементи.
- Середа, 08 лютого 2017 10:05

Зберігання капусти

Білокачанна і кольорова капуста, поряд із картоплею та морквою, становлять основу нашого овочевого столу. Однак знайти в кінці зими у продажу свіжий і щільний качан практично неможливо. Через неправильні умови зберігання капуста втрачає велику частину вітамінів, стає рихлою і позбавленою смаку.
- Вівторок, 24 січня 2017 16:06

Зробити мармелад, або ж ґаляретки

Василь ЗАГАРНИЙ, Сергій ПТАШУК
спеціально для "АС"
У процесі переробки фруктів і ягід нескладно отримати такий популярний продукт із додатковою вартістю, як мармелад. Задля збільшення продуктивності при його виготовленні застосовують спеціальні машини, які допоможуть отримати солодощі чудового товарного вигляду.
- Вівторок, 20 грудня 2016 16:01

Ризики зберігання моркви

Іван МАРКОВпрофесор
НУБіП України
Морква — дворічна рослина, яка належить до родини селерових (зонтичних), має високий вміст вітамінів, каротину. В перший рік вегетації рослини моркви не дуже уражуються хворобами. Лише в окремих зонах бувають сильні спалахи борошнистої роси на листках (головним чином на півдні або в жарке сухе літо) або ризоктоніозу (повстяна гниль) на коренеплодах.
Василь ЗАГАРНИЙ, спеціально для "АС"
Дедалі більш популярним матеріалом для виготовлення пакувальної тари стає картон. Овочі, фрукти, гриби, ягоди добре перевозяться у такій тарі. Придатна вона й для органічної продукції, яка цінується дорожче звичайної і має неабиякий експортний потенціал.
Олена ГОРЩАРканд. с.-г. наук, старший науковий співробітник
ДУ Інститут зернових культур НААН України
Зерно різного призначення слід зберігати окремо одне від одного, що дає можливість притримуватись окремої стратегії для кожної категорії.
- Четвер, 05 травня 2016 16:07

Нова мода: модулі для зерна

Василь ЗАГАРНИЙ, Григорій МЕРЕФ’ЯНСЬКИЙ
спеціально для "АС"
На українському ринку є вже компанії, які пропонують для зберігання зерна мобільні модульні зерносховища, зручні у монтажі й використанні. Таке обладнання для великих і малих фермерських господарств є альтернативою традиційним системам зберігання зерна. Воно дозволяє гнучко реагувати на коливання ринкових умов, уникати довгочасних проблем із землевідведенням і дозвільною будівельною документацією, економити час і кошти.
- Середа, 17 лютого 2016 14:01

Птахи «в прольоті»

Ірина ГЛОТОВА, спеціально для "АС"
Агровиробники визнають, за останні роки проблема заселення підприємств та об’єктів сільгоспризначення дикими птахами стала як ніколи актуальною — їх побільшало мінімум на 20%. Причому, якщо раніше основну шкоду пернаті наносили плантаціям та елеваторам, де зберігалось зерно, то на сьогодні на небажаних «гостей» скаржаться на тваринницьких та птахофермах, заводах і підприємствах харчового напряму. У причинах цієї ситуації та можливих варіантах її усунення, а також про те, чи дійсно диких птахів можна віднести до серйозних «ворогів» сільгоспвиробника — давайте розбиратись разом.

Please publish modules in offcanvas position.