Металеві силоси сьогодні є найбільш поширеними спорудами для зберігання зерна в українських господарствах. Останнім часом їх кількість безупинно зростає, враховуючи прагнення багатьох аграріїв налагодити самостійну доробку та зберігання врожаю.

- Четвер, 22 листопада 2018 12:40

«Сюрприз» у сховищі

В овочевому сховищі не менше ніж на полі врожаю картоплі можуть загрожувати своєрідні «вороги», серед яких особливе значення мають хвороби, які можуть причаїтися на рослині ще до її збирання. Масштаби зараження та втрати врожаю картоплі можуть сягати до 100%.

Восени завжди створюється напружена ситуація зі збиранням урожаю багатьох сільськогосподарських культур, у тому числі картоплі, доведення його до товарних кондицій, транспортування до місця зберігання. У цей час проводять підготовку ґрунту і сіють озимі хліба, заготовляють корми, а тому не вистачає трудових ресурсів, сільськогосподарської техніки, транспорту. Чим пізніше осінь, тим більше стає несприятливою погода для збирання, особливо картоплі. Створювані пікові ситуації не сприяють закладанню на зберігання високоякісної, цінної за своїми фізичними властивостями, продукції. Тому її стараються швидше зібрати і відправити без товарної обробки в сховища, а взимку поволі займатися доведенням її до якості, якої вимагають відповідні стандарти.

Як можна віддавати картоплю по гривні за кілограм? — А по 60 копійок не бажаєте, — зітхне далебі не один фермер, який скуштував справдешній смак «другого хліба». Тому, сплативши в супермаркеті за сітку картоплі 40–50 грн, пересічний покупець принаймні 80% цієї суми віддає посереднику. Фермерам лишається лише спостерігати цей не вельми приємний для нього процес ціноутворення. Втім, не усім, а лише тим, хто не спромігся спорудити бодай сяке-таке сховище.

Для зберігання зерна після жнивування й до переробки потрібна індустрія сховищ, яка зараз розбудовується високими темпами. Елеватори — невід’ємна частина інфраструктури агробізнесу. На сучасних зерносховищах фермерам надають і супутні послуги: сушіння, транспортування збіжжя, забезпечення логістикою.

- Четвер, 16 лютого 2017 16:06

Зберігання картоплі

Картопля в Україні — це незамінний продукт харчування. Недаремно в народі її називають «другим хлібом». Вуглеводи картоплі є істинним джерелом енергії для людського організму. Бульби вміщують суху речовину, крохмаль, вітамін С, калій та інші важливі елементи.
- Середа, 08 лютого 2017 10:05

Зберігання капусти

Білокачанна і кольорова капуста, поряд із картоплею та морквою, становлять основу нашого овочевого столу. Однак знайти в кінці зими у продажу свіжий і щільний качан практично неможливо. Через неправильні умови зберігання капуста втрачає велику частину вітамінів, стає рихлою і позбавленою смаку.
- Вівторок, 24 січня 2017 16:06

Зробити мармелад, або ж ґаляретки

Василь ЗАГАРНИЙ, Сергій ПТАШУК
спеціально для "АС"
У процесі переробки фруктів і ягід нескладно отримати такий популярний продукт із додатковою вартістю, як мармелад. Задля збільшення продуктивності при його виготовленні застосовують спеціальні машини, які допоможуть отримати солодощі чудового товарного вигляду.
- Вівторок, 20 грудня 2016 16:01

Ризики зберігання моркви

Іван МАРКОВпрофесор
НУБіП України
Морква — дворічна рослина, яка належить до родини селерових (зонтичних), має високий вміст вітамінів, каротину. В перший рік вегетації рослини моркви не дуже уражуються хворобами. Лише в окремих зонах бувають сильні спалахи борошнистої роси на листках (головним чином на півдні або в жарке сухе літо) або ризоктоніозу (повстяна гниль) на коренеплодах.
Василь ЗАГАРНИЙ, спеціально для "АС"
Дедалі більш популярним матеріалом для виготовлення пакувальної тари стає картон. Овочі, фрукти, гриби, ягоди добре перевозяться у такій тарі. Придатна вона й для органічної продукції, яка цінується дорожче звичайної і має неабиякий експортний потенціал.

Please publish modules in offcanvas position.