Актуальна розмова

Площа горіхових промислових садів постійно збільшується. Вже шостий рік поспіль їх частка складає майже половину від  площі всіх новостворених садів країни, закладених з допомогою державної підтримки. Загалом в Україні на сьогодні промислових горіхових садів – 13,1 тис. га, основна частка з яких – це фундукові сади (біля 7,0 тис. га),…
Фермерка з Чернігівщини вже кілька років займається репродуктивним свинарством. Ірина Данильченко вирощує поросят, які ростуть на традиційних кормах та витримують умови звичайного сільського утримання. Цьогоріч вона з проєктом «Поросятко в кожен хлів» стала однією із переможниць та отримала грант від міжнародної компанії Corteva Agriscience. Власниця ферми планує витратити 270 тис.…
У компанії «Органічний сад» на Львівщині цьогоріч зібрали вже другий врожай органічної лохини. Ягоду реалізовували не лише на внутрішньому ринку, але й експортували до Молдови та Чехії. Зараз в обробітку мають 15 га високорослої лохини, і планують розширюватися до 25 га.
Власниця пасіки у селі Світлогірське на Дніпропетровщині організувала крафтове виробництво фруктового крем-меду. Після повномасштабного вторгнення на півтора року довелося призупинити діяльність. В серпні цьогоріч особливі солодощі під брендом «Старий Кобзар» знову з’явилися на ринку.
Наприкінці дев’яностих майбутній фермер закупив перших перепілок для власних потреб. Розводив їх методом спроб і помилок, бо інформації на той час небагато було. У 1999-му купив об’єкт незавершеного будівництва – 2 тис. м² для вирощування перепелів, яке в 2004 році стало ФГ «Миколай»  (с. Барашівка, Житомирський р-н, Житомирська обл.). Ось…
Через війну є перешкоди експорту аграрної продукції морськими шляхами. Додає проблем і заборона імпорту в країни Європи. Через це відбувається падіння ціни на внутрішньому ринку. Як наслідок, рентабельність агробізнесу падає. Багато аграріїв стають збитковими, особливо ті, що не мають власної переробки чи тваринництва. З точки зору банківського кредитування 2024 рік…
Власники ТМ «Тарпан», основне виробництво крафтової продукції яких зосереджено в Яготинському районі на Київщині, намагаються зробити цей бренд спільною парасолькою для товарів, що виробляють ветерани війни. Після поверненні до буденного життя, вони зможуть активно будувати свою справу. Попри складні часи та низьку купівельну спроможність населення, українські покупців переважно порядні і…
Фермерка Оксана Воропай із села Бобрик на Київщині має равликову ферму, крафтову сироварню та торгову марку «Смаколики від Ксюні», а ще мріє про розбудову екопарку та контактного зоопарку. Для розвитку власного бізнесу вони з чоловіком продали великий приватний будинок.
Торік СФГ «Долгопол Н.В.» на Харківщині припинило діяльність через постійні обстріли та наявність на полі вибухонебезпечних предметів. Після розмінування у 2023 році фермери відновили вирощування.
Фермерське господарство «Козак Органік» в Запорізькій області вже другий рік перебуває в окупації. Його керівник Олександр Орєхін переїхав на Дніпропетровщину та розпочав борошномельну справу. Фермеру без доступу до землі вдається балансувати на межі виживання та ще й виплачувати зарплату працівникам на тимчасово окупованій території.
Виробництво біометану нині є пріоритетним у багатьох країнах. У Європі готові купувати його за формулою «ціна природного газу + премія». Але біометан треба виробляти з видів сировини, які не можна використати як харчові продукти чи корм для тварин. Також європейці розглядають схеми інвестицій в українські біометанові заводи. Перспектива за великими…
Племінний баран української гірсько-карпатської породи з вагою до 150 кг може коштувати 3-5 тис. євро. Впродовж репродуктивного періоду від нього народжується більше тисячі ягнят. Молодого півторарічного барана купують за 1-1,5 тис. євро. Вага вівці – від 70  і до 120 кг. Ціна за ягницю стартує від 700 євро і вище.…

Please publish modules in offcanvas position.