Економічний гектар

За останні п’ять років рентабельність виробництва основних видів аграрної продукції знизилася до критичного рівня порогу прибутковості, а по окремих її видах торік зафіксовано збитки. Агробізнесу терміново потрібно впроваджувати нову антикризову стратегію розвитку, щоб зберегти конкурентні позиції на ринку та вийти на стійку траєкторію прибуткової економічної діяльності.
Стійке виробництво зерна є стратегічно важливим для економіки та продовольчої безпеки. Адже зерно є основою формування вартості в багаторівневому ланцюгу вітчизняного АПК й однією з найбільших за обсягами надходжень від експорту товарних позицій.
Україна експортує не лише сировину або ж продукцію її найпершої переробки (зерно, борошно, олію), а й продукцію зі значно більшою доданою вартістю. Зокрема, на закордонних ринках сільськогосподарської техніки потроху займають своє місце й вітчизняні виробники. Цій темі було присвячено «карантинний» онлайн-семінар, що пройшов 14 травня на інтернет-платформі ZOOM.
Ріпак є однією із сучасних маржинальних агрокультур, що найменше залежить від кон’юнктури ринку. Водночас нині ця культура потребує переходу на нову інноваційну індустріальну модель розвитку виробництва і переробки. Це дасть змогу суттєво підвищити не лише ефективність в усьому ланцюгу формування вартості, але й суттєво диверсифікувати експортні можливості вітчизняного АПК.
Минулого року вартість імпорту овочів досягла майже 140 млн доларів, зокрема помідорів було завезено на суму 41,3 млн доларів. Досить значна частина зазначеного імпорту — овочі, вирощені в тепличних умовах. Розвиток тепличного агробізнесу має сприяти імпортозаміщенню та підвищенню продовольчої безпеки, а також досягненню порівняно кращого рівня диверсифікації продуктово-товарного асортименту вітчизняного…
Сучасний стан і перспективи розвитку садівництва та ягідництва в Україні обговорили учасники вебінару, який організували проєкт USAID «Підтримка аграрного і сільського розвитку», громадська організація «Фундація жінок пасічниць» та кафедра стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції НУБІП України. Доцент цього вишу Леонора Адамчук виступила модератором вебінару, а його доповідачем була Ірина Кухтіна,…
Останніми роками розвиток вітчизняного агробізнесу зазнає суттєвих змін, які відбиваються в трансформації розмірів виробництва та напрямах спеціалізації. Концентрація виробництва, безумовно, сприяє підвищенню його ефективності. Однак зостаються невирішеними окремі економічні, екологічні й соціальні проблеми.
За останні два десятиліття спостерігаються досить істотні зміни клімату, що актуалізує дослідження з розробки нових і удосконалення наявних систем ведення агробізнесу та адаптивного його прогнозування, які найбільш оптимально враховують сучасні біокліматичні умови сільськогосподарського виробництва в різних регіонах і зонах.
У сучасному агробізнесі овочівництво нині є одним із перспективних видів економічної діяльності передусім з огляду на стан впровадження інновацій і технологічних рішень, що суттєво відрізняє цю галузь серед інших за рівнем ефективності й масою одержуваного доходу з 1 га.
Попит на круп’яні культури традиційно зростає в умовах певного ускладнення розвитку окремих соціально-економічних процесів та загострення кризових явищ у суспільстві. Масштабна пандемія коронавірусу та світова економічна криза нині супроводжуються зростанням попиту на круп’яні культури, які стали страховим антикризовим продовольчим резервом для багатьох верств населення. Ми спробували проаналізувати, як ця ситуація…
Перші три місяці 2020 року стали випробуванням для світової економіки і виявили ознаки насування досить масштабної загальносвітової економічної кризи, спричиненої, зокрема, негативними наслідками від швидкого поширення коронавірусу. Тому вітчизняний агробізнес має перейти до антикризової стратегії розвитку.
Мабуть, немає більше в Україні такої масової споживчої продукції, яку би фальсифікували так же часто, як молочну. Підробки заполонили вітчизняний ринок приблизно 15 років назад, коли внаслідок падіння платоспроможного попиту споживачів виробники почали широко застосовувати в молочних продуктах дешеві та небезпечні для здоров’я жири рослинного походження.

Please publish modules in offcanvas position.